čtvrtek 11. března 2021

Čajové okénko 11

 Původně jsem měla naplánováno, že vám představím úplně jiné čaje, ale nakonec se mi tu sešly čtyři v podstatě nové kousky z jednoho "hnízda". A ty jsem se rozhodla doplnit jedním černým čajem, aby tu bylo od všeho trochu - zelený čaj, černý čaj, ovoce i bylinky.


 
 
První čtyři čaje jsou ze sítě drogérií DM a vlastně je jinde ani neseženete. Nesou jejich značku - respektive značky dvě. První z nich je  značka dmBio, pod kterou najdete (jak ostatně napovídá název) produkty, které jsou vyrobeny ze surovin z ekologického zemědělství. V jednom případě jde o limitku, v další dvou o čaje z řady "Cestování" (obsahuje třeba ještě čaje s kořením, s příchutí čokolády, levandule...) Krabička vyjde kolem na 43 Kč za čaje zelené, resp. na  50 Kč v případě limitky a najdete v ní 20 sáčků (samozřejmě jednotlivě balených - já jiné nekupuju).
Blutenliebe Tee (dmBio)

Složení: květy ibišku, lékořice, fenykl,  máta, heřmánek, skořice, zázvor, kardamom,  květy růže, anýz, hřebíček, pepř.
Voda – 100°. Louhování – 5 - 8 min. 1 sáček na asi 3 dl.
Ovocno-bylinný čaj s ibiškem, mátou a růží má  světle červený nálev. Ve vůni je trochu cítit i máta, ale v chuti jednoznačně převažuje nakyslost ibišku doplněná kořením, malinko je možná cítit zázvor a růže, mátu jsem v ní nezaznamenala. Tento čaj byl označený jako limitka a musím říci, že podle názvu i uvedení na trh jsem nečekala kořeněnou chuť, kterou mám spojenou se zimními čaji.  Jeden sáček vyjde tak na větší hrneček (tu konvičku jsem dělala ne úplně plnou), zalévá se vroucí vodou a louhovat jsem ho nechávala aspoň 5 minut, spíš déle.

China – Gruner Tee Jasmin (dmBio)

Složení: zelený čaj, jasmín květy
Voda – 80°. Louhování – 2 min. 1 sáček na asi 4 dl
Čaj má světlý, žlutozelený nálev. Docela hezky voní a má i lehce jasmínovou chuť, která ale asi nebude vyhovovat všem (jedna moje kamarádka tvrdí, že jí jasmínové čaje chutnají jako mýdlo). Mně ale jasmínové čaje většinou chutnají a tenhle nebyl nejhorší. 
 
 Asie – Gruner Tee Ingwer-Zitronenmyrte (dmBio)

Složení: Zelený čaj, kousky zázvoru,  myrtovník citronový, kořen lékořice, máta klasnatá
Voda – 80°- Louhování – 2 - 3 min. 1 sáček na asi 4 dl
V sáčku je směs  zeleného čaje, zázvoru a myrtovníku citronového, výsledný nálev  má světle žlutou barvu. V chuti jsou  cítit obě hlavní přísady – typická chuť zázvoru  i lehce citronová chuť myrtovníku, mátu naopak moc ne. Mně úplně neseděl – vadila mi chuť lékořice, kterou nemám ráda, a  moc si nepotrpím ani na zázvor a nemám ráda lékořici.
 
Další  čaj z DM drogerie nese  značku Mivolis, pod kterou se kromě  dalších čajů prodávají ještě třeba    různé vitamínové doplňky, vybavení lékarničky ....  Krabičku s 25 sáčky koupíte za asi 40 Kč.
Sporty Moments (Mivolis)
Složení: jablka, citronová tráva, jablečné výlisky, ibišek, přírodní aroma, kyselina citronová, stévie, vitamíny skupiny B.
Voda – 100°. Louhování – 10 min. 1 sáček na asi 3-4 dl
Tento ovocný čaj je obohacený vitamínem B, čehož jsem se trochu bála - "béčko" někdy mívá takovou specifickou chuť. Ale moje obavy byly zbytečné - čaj voněl a chutnal po maracujovém aroma a nebyl ani kyselý, což dáno jednak tím, že ibišek není převažující složkou a jednak obsahem stérie. Nálev má červenooranžovou barvu. Zařadila bych ho  mezi chuťově zajímavější ovocné čaje.

Poslení kousek tu zastupuje čaje černé. Jde o značku privátní sítě Intermarché, kterou na český trh nedávno uvedl řetězec Delmart. Krabička s  20 sáčky po 1,5 g vyjde na zhruba 55 Kč.
The noir Earl Grey (Cotterley)
Složení: černý čaj, bergamotová silice
Voda – 100°. Louhování – 3 min. 1 sáček na asi 5 - 6 dl
Jde o klasický černý čaj ochucený bergamotovou silicí. Má klasickou zlatavě hnědou barvu a lehce voní i chutná právě po bergamotu. Bergamot přitom není v chuti přehnaně výrazný, čaj byl pro mne tak akorát chuťově vyvážený.
 


Asi uhodnete, že mně z této pětice nejvíce chutnal černý čaj Earl Grey prodávaný pod značkou Cotterley - černé čaje u mne většinou vyhrávají. Nejméně mne zaujal čaj Blutenliebe - už proto, že názvem evokoval jarní limitku a nakonec v něm bylo hodně cítit koření, a nenadchl mne příliš ani zelený čaj se zázvorem a myrtovníkem.

V tomto případě se nejedná o žádnou spolupráci - čaje jsem si všechny nakoupila sama

37 komentářů:

  1. Stáni, tak ten černý čaj bych si dala. Díky za osvětu z čajového světa. Měj klidnou sobotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, taky mi chutnal. Některé earl greye bývají hodně výrazné, pokud jde o bergamot, ale tenhle byl akorát.
      Hezký víkend i tobě

      Vymazat
  2. Stáňo, obaly z DM znám, ale ještě jsem žádný z čajů doma neměla. Earl Grey mám ráda, ten mám doma vždycky. Děkuji za seznámení s dalšími druhy čajů.
    Měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, mým chutím byl taky ten EG rozhodně nejbližší, ale musím říci, že i ten Sport docela příjemně překvapil.
      Hezký víkend

      Vymazat
  3. Stáňo, DM mám trochu z ruky, tak jejich produkty moc neznám. Ale díky za tip.
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, já mám od loňska DM docela blízko, tak u nich občas zapátrám po novinkách. Dřív jsme tam jezdili jen příležitostně, zato jsme dělali velké nákupy (používám jejich gely na praní, prostředky do myčky, písek na nádobí a občas sáhnu i po nějaké kosmetice)
      Hezký víkend

      Vymazat
  4. Asi bych si vybrala ty dva poslední čaje.
    Hezký víkend!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, i mne tyhle dva asi zaujaly nejvíc.
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Ráda bych ochutnala ten Sporty moments, citronovou trávu v čajích mám ráda, ta její chuť je opravdu zvláštní :) Příště až půjdu do drogerie určitě se podívám, jaké čaje mají v nabídce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliis, v tom Sporty Moments citronová tráva není moc cítit, nejvýraznější je aroma maracuji. V DMku mají slušnou nabídku čajů, tam si určitě něco vybereš, zvlášť pokud máš ráda třeba bylinky.

      Vymazat
  6. Ahoj Stáni,
    sice jsem článek četla už včera večer, ale bylo mi po očkování dost blbě, takže ke komentáři jsem se dostala až nyní. Mně nejvíce zaujal ten černý čaj, který doma běžně piju a sama si ho kupuji (jako typ čaje, ne tento konkrétně). Podle popisu mě zaujal ještě Sporty Moments. Zelené čaje naprosto nedávám, fakt mi nechutnají a ještě k tomu mi dělají špatně na tlak. Já mám jinak teď s čaji problém, protože doktorka mi zakázala všechny citrusy, a já nevypiji čaj bez citronu (sladit ho nepotřebuji, ale citron vždy). Už několik týdnů do sebe liju jen vodu, kterou střídá perlivá voda, ale fakt bych si dala čaj s citronem, vodu s citronem nebo třeba pomerančový džus...Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já si citron dávám jen do bylinkových čajů (abch trochu rozbila bylnkovou chuť :)). Jestli nemůžeš do čaje citron, tak zkus nějaké ovocné, ty bývají nakyslé od ibišku, tak by ti třeba nějaký zachutnal.

      Vymazat
  7. Ja čaje milujem a donedávna som pila čaj na kojenie a teraz začína zase zo zeleným čajom. A čo sa týka čierneho čaju tak ten miluje ale len v anglicku s mliekom. Tuna čo máme čierne čaje mi nejak nechutia a skúšala som aj pigi čaj.

    DENNÍK BÁBÄTKA // 3. MESIAC

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, Pigi čaj bývá už jen takový čajový prach. Zkus nějaký černý čaj od Ahmadu, ty mají čaje celkem kvalitní i v pytlíkách. A nebo si kup sypaný, ty jsou většinou kvalitnější.

      Vymazat
  8. Kdybych tady neměl kupu čajů co čeká k vypití (zejména sypaných na které jsem celkem přesedlal)... tak bych asi rovnou do dm zašel. Tak je přinejhorším s tebou někdy vyměním.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martine, třeba se zas dočkáme nějaké burzy nebo setkání u Lindy....

      Vymazat
    2. Už aby... bylo po státnicích a měl bych na to čas. A ještě teda to musí dovolit situace :)

      Vymazat
  9. Marcela Nordic Passion13. března 2021 v 20:28

    Jeee, a já bych si ten jasmínový dala hned. Někdy po něm kouknu, pokud nezapomenu. M.

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Stáňo, jasmínové a zelené čaje mám moc ráda, ovšem lékořici nikoli a ta většinou vše přebije. Takže jsem ráda a tomuto DM čaji se "vyhnu". Ovšem Milvos ovocný zní zajímavě. Moc pěkný článek. Krásné dny přeji. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, ten jasmínový čaj z DMka je docela dobrý, lékořice je tom se zázvorem. Ten ovocný Mivolis je zajímavý.

      Vymazat
  11. Skvělý článek, mám tyto články moc ráda. Z čajů by mě oslovil nejvíce také ten poslední. :) Hezký den přeji.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Earl Grey je čajová klasika. Ale taky nejsou všechny stejné - někde je té bergamotové silice moc a ty už mi pak tolik nechutnají.

      Vymazat
  12. Bio čaje v DM nakupuji ráda, teď mám od nich zrovna doma silný kořeněný chai a je vynikající (ačkoliv vím, že tebe by jeho chuť asi tak nepotěšila). Pro Cotterley chodím do Delmartu, hodně jsem si oblíbila jejich karamelový černý čaj, který si občas chystám s mlékem. Kávu moc nemůžu, tak je mléčný čaj příjemná změna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, já karamel extra nemusím, i když jsem si trochu zvykla, když jsem se tu teď postupně propíjela krabičkou karamelového od Basiluru. A máš pravdu - kořeněné čaje jsou u mne v nejmenší oblibě. Jinak Cotterley je sběratelsky zákeřný v tom, že některé čaje má je v obyčejných nepotištěných celofánových přebalech.

      Vymazat
    2. Jo, to vím, už jsem se taky nachytala. :D

      Stáni, mám pro tebe doma nachystanou naducanou obálku se vzorky. Teď ještě přibude pár zahraničních (na lockdown jsme "emigrovali") a až se vrátíme koncem března, tak pošlu. :)

      Vymazat
  13. To se budu muset jít do toho DM podívat na ty čaje :) Já je většinou kupuju v normálním obchodu, moc mě nebaví lítat po obchodech a všude koupit jen něco :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já po čajích koukám všude - drogérie není výjimkou. A v DM mají čajů celkem slušný výběr.

      Vymazat
  14. Stání, já bych si s chutí dala jasmínový. J

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jasmínový taky docela můžu. Už mám tu krabičku v podstatě vypitou.

      Vymazat
  15. Já mám jasmínové čaje moc ráda. Kupuju si je dost často. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem teď jasmínový měla po delší době, tak jsem si ho docela užívala.

      Vymazat
  16. Ty zelené a černý bych vyzkoušela, ale u těch dalších mi stačí, když vidím ibišek v obsažení. Nějak mi vadí, jen to vidím, že to tam je. Mám totiž potic, že ibišek vždycky přebije všechno ostatní... :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, ibišek je ve většině ovocných čajů. Z některých je cítit míň, z některých víc (třeba u toho čaje Sporty Moments to nebylo taky hrozné).

      Vymazat
  17. Žádný z uvedených neznám, a abych řekla pravdu, tak pytlíkové čaje už moc nepoužívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem dřív pila taky sypané, jenže pak jsem začala sbírat přebaly z čajů ... A piju, co si koupím kvůli nim :D.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)