středa 17. března 2021

Dalamánky bez kynutí

 Když jsem u Hanky na blogu Šťastné dny uviděla recept na dalamánky bez kynutí, říkala jsem si, že bych je mohla vyzkoušet. Zatím jsem zkoušela domácí housky, ale ty se právě musí nechávat kynout... Což je nesporná výhoda. A podle Hanky už jsem zkoušela péct dvakrát a pokaždé úspěšně - tvarohová štola  už u nás zdomácněla (a recept na ni jsem předala několika kamarádkám) a  svatomartinské rohlíčky mají nakročeny k témuž.
Do pečení podle receptu od ní z blogu jsem se tedy pustila bez velkých obav. A doufám, že Hance nebude vadit, že si recept schovám i sem na blog, abych ho příště rychle našla. Protože příště určitě bude.
 

 
Suroviny
600 g hladké mouky (měla jsem 2/3 klasické bílé, 1/3 žitné)
 5 lžic oleje
2 lžičky soli
kmín 
370 ml vody 
kostka droždí 
1,5 lžičky cukru
vejce na potření, sůl a kmín na posyp  
 
 
Asi v polovině vody s cukrem jsem nechala vzejít droždí. Do prosáté mouky jsem přidala sůl, kmín, olej,  kvásek i zbylé množství vody. Hnětačem jsem  zpracovala těsto tak, aby vytvořilo kompaktní kouli na nelepilo se na stěny mísy. Těsto jsem rozdělila na 12 dílů, ze kterých jsem tvořila  dalamánky. Ty jsem nahoře nakrojila (tedy - já  zkusila nastřižení nůžkami, ale asi nakrojení bude lepší), potřela jsem je vejcem a posypala kmínem a solí. Pekla jsem v troubě vyhřáté na 200° asi 30 minut (Hanka uváděla 20 minut, ale mně se po této době ještě nezdály, tak jsem přidala; možná to bylo proto, že jsem do trouby dala plech s vodou, abych neměla pečivo vysušené).
 
 
Dalamánky u  nás měly jednoznačný úspěch - druhý den večer už nebyl ani jeden (a to jsme doma jen dva). Příště si jen recept přepočítám na půl kila mouky, a to z prozaického důvodu, že se mi na plech vejde jen 9 dalamánků a dopékat 3 zvlášť je trochu otrava (a 9 by nám jich stejně mohlo stačit).
Každopádně, Hanko, díky za recept.
 


 

 


54 komentářů:

  1. Děvčata, děláte mi chutě :) Ráda vyzkouším :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, vyzkoušej - jsou dobré a rychlé.
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Stáňo, ještě jsem je nepekla, ale čtu jen chválu! Taky je musíme ochutnat :o)
    Moc tě zdravím, přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, myslím, že Hanka za tento recept sklízí oprávněnou chválu. Za vyzkoušení určitě stojí.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Zdravím Stáňo, tak tyhle dalamánky jsem nepekla. Peču jen kváskový chleba a občas různé housky. Vypadá to dost dobře. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, já zas nepeču chleba. Zkoušela jsem housky, ale právě to kynutí je trochu náročnější na čas. Tohle je hned.
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Dalamánky jsem u Hanky viděla a říkala jsem si, že je také zkusím. Zatím na to nedošlo, ale jak vidím, tak brzy dojde.
    Hezký den, Stáni !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já doporučuji uřčitě vyzkoušet. Jsou rychle hotové a fakt dobré.
      Měj se hezky.

      Vymazat
  5. Už jsem je pekla dvakrát, sice jsem je neochutnala, protože nyní nejím pečivo, ale manžel, syn i vnuk neskutečně chválili. A moc se mi líbí, že jsou bez kynutí, hned vše hotovo, v troubě, uklizeno a pak se jenom line vůně.
    Krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, přesně tak - taky mi vyhovuje , že jsou bez kynutí a rychle hotové. Manžel taky velmi chválil.
      Hezký den

      Vymazat
  6. I já jsem jim propadla a musím potvrdit; že jsou opravdu mimořádně jedlé))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, viděla jsem, že jsi taky receptu neodolala ;-)

      Vymazat
  7. Jeee, holky moje blogové, jsem šťastná, že v téhle divné době jsem vám mohla předat tuhle radost do břicha.
    Tak ať chutná vždycky, mějte se co nejlépe ❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc díky za recept. Tenhle byl třetí, co jsem od tebe vyzkoušela a všechny měly úspěch. Měj se krásně a opatruj se

      Vymazat
  8. Stáni, vypadají skvěle, píšu si recept. Suroviny mám, tak brzy vyzkouším. I ta marmeláda vypadá hodně jedle. :o)
    Měj fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, přiznávám, že marmeláda není domácí, ale kupovaná - pomerančová :). Dostala jsem ji od muže a zrovna byla v lednici načnutá...
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. Stáňo, vypadají úžasně a já je příležitostně vyzkouším. Zatím peču jen kynuté housky a rohlíky.
    Měj hezký den. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, vyzkoušej, jsou jednoduché a ryhlé.
      Hezký den i tobě

      Vymazat
  10. Mňam, vypadají skvěle. Myslím, že je někdy vyzkouším. :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Odpovědi
    1. Hanka, od které recept mám, myslím bude mít radost, jak se hezky šíří.

      Vymazat
  12. Stáni, tak ty vypadají úžasně. Musím vyzkoušet. Příští týden má chlap ranní, tak uděláme dalamánky s dětma. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, určitě vyzkoušej, jsou hotové nato šup :)

      Vymazat
  13. Stáni, tak ty vypadají úchvatně a celkem jednoduchá příprava. Možná vyzkouším. Měj klidný pátek.

    OdpovědětVymazat
  14. Tak toto vypadá fantasticky! :) Určitě to také zkusím, možná dám více žitné mouky!!! Vypadá to fantasticky.

    Jinak máš krásný blog a jsem to poměrně často, tak konečně dávám odběr! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. Jsem ráda, že se ti u mne líbí a budu ráda, když se budeš vracet.

      Vymazat
  15. Holkíííí, já kynu a nepotřebuju k tomu ani mou nejmilejší pomerančovou marmeládu.
    Takže jaké pak bez kynutí :)))
    Takže to byla ta humorná část, nyní ta praktická, mám hubu plnou slin :))

    OdpovědětVymazat
  16. Ohó, tak ty vypadají nadmíru pěkně! Já taky nemusím moc recepty kdy něco kyne hodiny. Takže tyhle rychlé mi hodně sedí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, těsto bylo v hnětači během chvilky, dobře se s ním pak pracuje, takže v troubě jsou dalamánky nato šup.

      Vymazat
  17. Ooo tak tie vyzeraju chutne. Keby mi ich niekto upiekol na ranajky, neodolam. Ale asi si ich budem musiet upiect sama. Vyskušam :-)
    Štýl ženy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čerstvé jsme se měli k večeři, k snídani druhý den ale taky nebyly špatné....

      Vymazat
  18. Mám dojem, že jsem je viděla u někoho na instagramu, nebo se jim alespoň dost podobaly. Já na pečení nemám moc čas, ale těším se až budu mít vlastní domeček a kuchyň a tam budu píct :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, já mám ten recept z jiného blogu, na instagram skoro nechodí, takže tam jsem je neviděla...

      Vymazat
  19. Jsou krásné, zítra chci dělat guláš, tak je k němu upeču 👍🏻

    OdpovědětVymazat
  20. Vypadají fakt dobře mňa :-) určitě recept zkusím. Zkoušela jsem nedávno poprvé chleba a vyšel mi krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do chleba jsem se zatím nepustila - právě kvůli kynutí.

      Vymazat
  21. Ahoj Stáni,
    díky za recept, určitě ho vyzkouším. Už jsem si ho poznamenala a táta se nějak doma probral (jídlo moc neřeší) a hlásil mi, že to chce hodně posypat:-). Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak pak dej vědět, jak se vydařily :)
      Hezký den

      Vymazat
  22. Stáni, tak tento recept si hned ukládám a při přištím pečení pečiva ho musím zkusit :) Mám jen jeden recept na housky a asi 4 na chleby, tak k houskám musím ještě něco přidat :) Děkuju moc! Už se těším, jaké budou.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, tenhle recept je fakt rychlý, takže doporučuji k vyzkoušení.

      Vymazat
  23. Dalamánky vypadají skvěle a jistě musely být i velmi chutné. Nekynuté kynuté jsem ještě nezkoušela, ale když se peče čerstvé na sváteční snídani, tak to musí být super, že není nutné vstávat o dvě hodiny dříve.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem s nimi doma úspěch, chystám reprízu... Ale spíš k večeři - nejsem ranní ptáče, takže na snídani mi nepomůže ani to, že jsou bez kynutí...

      Vymazat
  24. Tedaaaa snad se na ne taky o vikendu vrhnu. Posledni dobou jsou jedny z mych par radosti peceni a vareni, diky za tip!😘

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, když jsme pořád doma, tak se občas hodí utéct ke sporáku.

      Vymazat
  25. Vypadají luxusně. :) Také bych si měla upéct něco.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se taky chystám, že zas něco upeču. Mohla bych ty dalamánky a nebo zkusím zas něco sladkého...

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)