Když jsem u Hanky na blogu Šťastné dny uviděla recept na dalamánky bez kynutí, říkala jsem si, že bych je mohla vyzkoušet. Zatím jsem zkoušela domácí housky, ale ty se právě musí nechávat kynout... Což je nesporná výhoda. A podle Hanky už jsem zkoušela péct dvakrát a pokaždé úspěšně - tvarohová štola už u nás zdomácněla (a recept na ni jsem předala několika kamarádkám) a svatomartinské rohlíčky mají nakročeny k témuž.
Do pečení podle receptu od ní z blogu jsem se tedy pustila bez velkých obav. A doufám, že Hance nebude vadit, že si recept schovám i sem na blog, abych ho příště rychle našla. Protože příště určitě bude.
Do pečení podle receptu od ní z blogu jsem se tedy pustila bez velkých obav. A doufám, že Hance nebude vadit, že si recept schovám i sem na blog, abych ho příště rychle našla. Protože příště určitě bude.
Suroviny
600 g hladké mouky (měla jsem 2/3 klasické bílé, 1/3 žitné)
5 lžic oleje
2 lžičky soli
kmín
370 ml vody
kostka droždí
1,5 lžičky cukru
vejce na potření, sůl a kmín na posyp
Asi
v polovině vody s cukrem jsem nechala vzejít droždí. Do prosáté mouky
jsem přidala sůl, kmín, olej, kvásek i zbylé množství vody. Hnětačem
jsem zpracovala těsto tak, aby vytvořilo kompaktní kouli na nelepilo se
na stěny mísy. Těsto jsem rozdělila na 12 dílů, ze kterých jsem
tvořila dalamánky. Ty jsem nahoře nakrojila (tedy - já zkusila
nastřižení nůžkami, ale asi nakrojení bude lepší), potřela jsem je
vejcem a posypala kmínem a solí. Pekla jsem v troubě vyhřáté na 200° asi
30 minut (Hanka uváděla 20 minut, ale mně se po této době ještě
nezdály, tak jsem přidala; možná to bylo proto, že jsem do trouby dala
plech s vodou, abych neměla pečivo vysušené).
Dalamánky u nás měly jednoznačný úspěch - druhý den večer už nebyl ani jeden (a
to jsme doma jen dva). Příště si jen recept přepočítám na půl kila
mouky, a to z prozaického důvodu, že se mi na plech vejde jen 9
dalamánků a dopékat 3 zvlášť je trochu otrava (a 9 by nám jich stejně
mohlo stačit).
Každopádně, Hanko, díky za recept.
Děvčata, děláte mi chutě :) Ráda vyzkouším :)
OdpovědětVymazatMěj prima dny, Petra
Petro, vyzkoušej - jsou dobré a rychlé.
VymazatMěj se fajn
Stáňo, ještě jsem je nepekla, ale čtu jen chválu! Taky je musíme ochutnat :o)
OdpovědětVymazatMoc tě zdravím, přeji hezký den, Helena
Heleno, myslím, že Hanka za tento recept sklízí oprávněnou chválu. Za vyzkoušení určitě stojí.
VymazatHezký den
Zdravím Stáňo, tak tyhle dalamánky jsem nepekla. Peču jen kváskový chleba a občas různé housky. Vypadá to dost dobře. Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Lenko, já zas nepeču chleba. Zkoušela jsem housky, ale právě to kynutí je trochu náročnější na čas. Tohle je hned.
VymazatMěj se fajn
Dalamánky jsem u Hanky viděla a říkala jsem si, že je také zkusím. Zatím na to nedošlo, ale jak vidím, tak brzy dojde.
OdpovědětVymazatHezký den, Stáni !
Hanka
Já doporučuji uřčitě vyzkoušet. Jsou rychle hotové a fakt dobré.
VymazatMěj se hezky.
Už jsem je pekla dvakrát, sice jsem je neochutnala, protože nyní nejím pečivo, ale manžel, syn i vnuk neskutečně chválili. A moc se mi líbí, že jsou bez kynutí, hned vše hotovo, v troubě, uklizeno a pak se jenom line vůně.
OdpovědětVymazatKrásné dny.
Álo, přesně tak - taky mi vyhovuje , že jsou bez kynutí a rychle hotové. Manžel taky velmi chválil.
VymazatHezký den
I já jsem jim propadla a musím potvrdit; že jsou opravdu mimořádně jedlé))))
OdpovědětVymazatEvi, viděla jsem, že jsi taky receptu neodolala ;-)
VymazatJeee, holky moje blogové, jsem šťastná, že v téhle divné době jsem vám mohla předat tuhle radost do břicha.
OdpovědětVymazatTak ať chutná vždycky, mějte se co nejlépe ❤
Hani, moc díky za recept. Tenhle byl třetí, co jsem od tebe vyzkoušela a všechny měly úspěch. Měj se krásně a opatruj se
VymazatStáni, vypadají skvěle, píšu si recept. Suroviny mám, tak brzy vyzkouším. I ta marmeláda vypadá hodně jedle. :o)
OdpovědětVymazatMěj fajn dny. D.
Dášo, přiznávám, že marmeláda není domácí, ale kupovaná - pomerančová :). Dostala jsem ji od muže a zrovna byla v lednici načnutá...
VymazatMěj se fajn
K nakousnutí 👍
OdpovědětVymazatIlono, podle dobrého receptu se dobře peče :)
VymazatStáňo, vypadají úžasně a já je příležitostně vyzkouším. Zatím peču jen kynuté housky a rohlíky.
OdpovědětVymazatMěj hezký den. 🍀
Aleno, vyzkoušej, jsou jednoduché a ryhlé.
VymazatHezký den i tobě
Mňam, vypadají skvěle. Myslím, že je někdy vyzkouším. :-)
OdpovědětVymazatVypadají hezky a navíc u nás velmi chutnaly :)
Vymazati já si recept ukládám...Sv.
OdpovědětVymazatHanka, od které recept mám, myslím bude mít radost, jak se hezky šíří.
VymazatStáni, tak ty vypadají úžasně. Musím vyzkoušet. Příští týden má chlap ranní, tak uděláme dalamánky s dětma. :)
OdpovědětVymazatSabi, určitě vyzkoušej, jsou hotové nato šup :)
VymazatStáni, tak ty vypadají úchvatně a celkem jednoduchá příprava. Možná vyzkouším. Měj klidný pátek.
OdpovědětVymazatMarti, tak ať se povedou.
VymazatHezký den
Tak toto vypadá fantasticky! :) Určitě to také zkusím, možná dám více žitné mouky!!! Vypadá to fantasticky.
OdpovědětVymazatJinak máš krásný blog a jsem to poměrně často, tak konečně dávám odběr! :)
Děkuji za pochvalu. Jsem ráda, že se ti u mne líbí a budu ráda, když se budeš vracet.
VymazatHolkíííí, já kynu a nepotřebuju k tomu ani mou nejmilejší pomerančovou marmeládu.
OdpovědětVymazatTakže jaké pak bez kynutí :)))
Takže to byla ta humorná část, nyní ta praktická, mám hubu plnou slin :))
Simi, :D
VymazatOhó, tak ty vypadají nadmíru pěkně! Já taky nemusím moc recepty kdy něco kyne hodiny. Takže tyhle rychlé mi hodně sedí.
OdpovědětVymazatVendy, těsto bylo v hnětači během chvilky, dobře se s ním pak pracuje, takže v troubě jsou dalamánky nato šup.
VymazatOoo tak tie vyzeraju chutne. Keby mi ich niekto upiekol na ranajky, neodolam. Ale asi si ich budem musiet upiect sama. Vyskušam :-)
OdpovědětVymazatŠtýl ženy
Čerstvé jsme se měli k večeři, k snídani druhý den ale taky nebyly špatné....
VymazatTak ty se ti moc povedly! Vypadají skvěle :)
OdpovědětVymazatAnother Dominika
Díky za pochvalu
VymazatMám dojem, že jsem je viděla u někoho na instagramu, nebo se jim alespoň dost podobaly. Já na pečení nemám moc čas, ale těším se až budu mít vlastní domeček a kuchyň a tam budu píct :)
OdpovědětVymazatPetro, já mám ten recept z jiného blogu, na instagram skoro nechodí, takže tam jsem je neviděla...
VymazatJsou krásné, zítra chci dělat guláš, tak je k němu upeču 👍🏻
OdpovědětVymazatMíšo, a hlavně jsou fakt rychlé.
VymazatVypadají fakt dobře mňa :-) určitě recept zkusím. Zkoušela jsem nedávno poprvé chleba a vyšel mi krásně
OdpovědětVymazatDo chleba jsem se zatím nepustila - právě kvůli kynutí.
VymazatAhoj Stáni,
OdpovědětVymazatdíky za recept, určitě ho vyzkouším. Už jsem si ho poznamenala a táta se nějak doma probral (jídlo moc neřeší) a hlásil mi, že to chce hodně posypat:-). Měj se krásně!
Hanka z ciculka.cz
Hani, tak pak dej vědět, jak se vydařily :)
VymazatHezký den
Stáni, tak tento recept si hned ukládám a při přištím pečení pečiva ho musím zkusit :) Mám jen jeden recept na housky a asi 4 na chleby, tak k houskám musím ještě něco přidat :) Děkuju moc! Už se těším, jaké budou.
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Míšo, tenhle recept je fakt rychlý, takže doporučuji k vyzkoušení.
VymazatDalamánky vypadají skvěle a jistě musely být i velmi chutné. Nekynuté kynuté jsem ještě nezkoušela, ale když se peče čerstvé na sváteční snídani, tak to musí být super, že není nutné vstávat o dvě hodiny dříve.
OdpovědětVymazatMěla jsem s nimi doma úspěch, chystám reprízu... Ale spíš k večeři - nejsem ranní ptáče, takže na snídani mi nepomůže ani to, že jsou bez kynutí...
VymazatTedaaaa snad se na ne taky o vikendu vrhnu. Posledni dobou jsou jedny z mych par radosti peceni a vareni, diky za tip!😘
OdpovědětVymazatNo jo, když jsme pořád doma, tak se občas hodí utéct ke sporáku.
VymazatVypadají luxusně. :) Také bych si měla upéct něco.
OdpovědětVymazatSomethingbykate
Já se taky chystám, že zas něco upeču. Mohla bych ty dalamánky a nebo zkusím zas něco sladkého...
Vymazat