úterý 2. března 2021

Sacher dort

 Když jsme se rozhodli, že večeři pojmeme taky trochu ve vídeňském duchu, bylo jasné, že vedle vídeňského řízku nesmí chybět ani sacher dort. Do minulého článku o naší večeři  se recept  už nevešel a bude mít tedy článek samostatný. Inspiraci jsem si našla na internetu (a jako vždycky jsem trochu "fúzovala"). U korpusu jsem se držela receptu ze stránek Kuchařka pro dceru (jen jsem trochu zmenšila velikost), u polevy a dokončení jsem se inspirovala víc webem Pradobroty
 


Suroviny na korpus
125 g másla pokojové teploty
70 g cukru moučka
5 vajec
125 g čokolády s obsahem kakaa 60-70 %
60 g cukru krupice
125 g hladké mouky 
 Na dokončení
400 g meruňkové marmelády
30 ml rumu
65 ml vody
100 g cukru krupice
100 g čokolády s obsahem kakaa 60-70 % 
 


Vejce jsem rozdělila na žloutky a bílky. Bílky jsem ušlehala do polotuhého sněhu a pak jsem do něj postupně zašlehala cukr krupici a ještě chvíli šlehala tak, aby sníh po vytažení metly dělal špičky. Ve vodní lázni jsem si rozpustila čokoládu. Máslo jsem v mixéru šlehala s moučkovým cukrem tak, aby vytvořilo světlou pěnu a podstatně zvětšilo svůj objem. Do máslové pěny jsem postupně po jednom zašlehala všechny žloutky a pak pomalu přilila rozpuštěnou (a trochu ochladlou) čokoládu a promíchala tak, aby se čokoláda spojila s máslem. Do této směsi jsem pak metličkou opatrně vmíchala po částech sníh a prosátou mouku. Těsto jsem nalila do dortové formy vymazané máslem a vysypané moukou. Pekla jsem v troubě vyhřáté na 170° asi 50 minut (prvních 15 minut v malinko pootevřené troubě (do dvířek jsem strčila vařečku, aby se úplně nedovřela). Upečený dort jsem nechala vychladnout ve formě, pak jsem ho překlopila na talíř.
 
 
 Prokrojený dort (tentokrát jsem vyzkoušela proříznutí pomocí nitě a docela se osvědčilo) jsem promazala meruňkovým džemem, který jsem předtím prohřála s rumem a propasírovala přes síto. Zbytkem meruňkového džemu jsem potřela horní část dortu a boky. Nechala jsem trochu zaschnout. 
 
 
 Na polevu jsem svařila cukr s vodou (asi  5 minut) a do cukrového rozvaru jsem pak přidala rozlámanou čokoládu a míchala, dokud se vše nespojilo. Hotovou polevu jsem rozetřela na horní část dortu a boky (musím říci, že mi tuhla poněkud rychleji, než jsem čekala, takže výsledná poleva není zrovna  hladká - na tom budu muset příště rozhodně zapracovat). Dort jsem pak nechala úplně zatuhnout v lednici. Podávala jsem samozřejmě se šlehačkou
 

Na fotky stejně jako u předchozího článku rozhodně pyšná nejsem, ale pořád s focením jídla bojui a s návštěvou navíc není na focení zrovna klid.


48 komentářů:

  1. Stáňo, vypadá skvěle. Sachr moc nepeču, on je celkem hutný. Ale ve Vídni si ho dám vždycky :o) Jestli to takhle půjde dál, budu si ho muset upéct...
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já sacher pekla poprvé - vlastně jen proto, že se tematicky hodil k těm řízkům :).
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Vypadá naprosto luxusně! Hned bych to ochutnala ♥ S tou marmeládou to musí být dokonale vláčné :) Závidím vám, že jste se mohli takhle vidět s rodinou :) To je teď to nejvíc.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl to příjemný večer, užili jsme si to - viděli jsme se naposledy takhle všichni na Vánoce....

      Vymazat
  3. Sachr jsem pekla zatím jen jednou, ale na chatě si ho v cukrárně kupuju vždycky, mají ho tam výbornej. No asi si ho jen tak pro radost upeču, teď je to takový nanicovatý a tak má člověk jen tyhle radůstky k dispozici. No, nechci to vidět v létě, to se už do ničeho nevejdu a jestli bude furt zavřeno, tak asi nezbude člověku nic jiného než začít pěkně hubnout aby se dostal aspoň do toho, co má doma... pokud se mu to ovšem do té doby nerozpadne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, kombinace pokušení dělat si drobné radůstky jídlem a omezenými možnostmi pohybu je fakt trochu riziková. Snad to nějak ustojíme a nebudeme si muset v lété spíchnout šatky z prostěradla :D
      Měj se pěkně

      Vymazat
    2. Tak jsem se opravdu utrhla, a ten sachr upekla! A musím říct, že napoprvé se mi podařila i čokoládová ganache na polití....jen tedy jsem udělala šílenej prohřešek proti tradici a místo meruňkový marmelády dala rybízovou. ;-)

      Vymazat
    3. Já o té rybízové uvažovala taky (mám vlastní), ale nakonec jsem to dodržela a koupila meruňkovou.

      Vymazat
  4. Stáni, obrázky neřeš, nejdůležitější je přece chuť. Musel být mňamkový. Super tečka za Rakouským dnem ;o). Měj se co nejlíp.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, máš pravdu, že jako tečka za tematickou večeří byl bezva. A všichni mi ho chválili...
      Měj se pěkně

      Vymazat
  5. Ach, hned bych si alespoň malinkatý kousek na ochutnání dala. Já ho pekla snad jednou v životě :-), mám dobrý recept od kamarádky.
    Stáňo hezky jste si to užili. Mňam všechno :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, já ho pekla poprvé, byla to k těm vídeňským řízkům jasná volba.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  6. Oo, tak ten vypadá výborně a úplně profesionálně! Hned bych si dala. Sacher jsem neměla, ani nepamatuji.

    OdpovědětVymazat
  7. Stáňo sachr miluji. I jsem ho pekla. Ten tvůj byl určitě výborný.
    Přeji ti krásné odpoledne.
    Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, mně chutnal a ostatní ho taky chválili, tak snad byl dobrý.
      Hezký den

      Vymazat
  8. Stáňo, nikdy jsem ještě sacher nedělala, a přitom ho miluju. Dcera ho dělá a je báječný.
    Podle tvého receptu, kde je návod "step by step", se asi přemluvím a vyzkouším ho.
    Vypadá skvostně.👍👍
    Měj hezké dny.🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, dort samotný není složitý, já jen trochu bojovala s polevou, ta mi nějak rychle tuhla. A díky za pochvalu.
      Hezký den

      Vymazat
  9. Stáňo, Tvůj sachr vypadá dost dobře. Už jsem ho nedělala strašně moc dlouho. To jste měli pěkný tématický jídelníček. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, manžel přišel s tím, že uděláme vídeňské řízky - no a pak jsme to doladili celé na vídeňskou notu :). Fajn to bylo

      Vymazat
  10. Dneska mám absťák po sladkém. Tahle dobrota by se mi fakt hodila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, asi je něco ve vzduchu - mně taky dneska honí mlsná. Naštěstí jsem zrovna dneska byla v kanceláři a tam teď nic nemám, když tam nechodím.

      Vymazat
  11. Stáni, vypadá lákavě. Já jsem ho ještě nikdy nepekla. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  12. Dort vypadá skvěle!!! :) Hned bych si také dala. Zatím jsem NIKDY ŽÁDNÝ DORT nepekla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vlastně dorty taky moc nepeču... Tohle byla spíš výjimka.

      Vymazat
  13. Raz v živote som ho jedla. Bol úžasný, ale neskutočne sladký na mňa haha 🌸

    Blog de la Licorne *

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že tento dort je takový hutný, hodně čokoládový...

      Vymazat
  14. Stáni, Sacher dort jsem ještě nepekla, ale chutná mi. Ten Tvůj vypadá krásně a hned bych si kousek dala ke kávě.
    Měj hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj Stáni,
    taky jsem sacher pekla, byl to dárek pro tátu. Vycházela jsem ze stejného receptu a povedl se. Tvůj vypadá parádně! Musela to být opravdu povedená večeře ve vídeňském stylu:-) Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, večeře byla bezva, užili jsme si to. Viděli jsme se v té sestavě poprvé od Vánoc.
      Měj se fajn

      Vymazat
  16. Vypadá skvěle, tohle máme moc rádi. :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Stání, wow, hned bych se zakousla. Šlehačky bych si dala dvojitou porci, přiznávám. Určitě jsi udělala velkou radost. A i o těch malých radostech to je.
    Krásné dny
    K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, taky miluju šlehačku a večer jsem si naložila víc. Tohle je focené druhý den dopoledne (kvůli světlu) a šlehačky už moc nezbylo :).
      Měj se krásně

      Vymazat
  18. Stani přistě do čokolady dej šlehačku s vodou to moc rychle tvrdne a špatně se kraji.
    Hezke dny.Vlasta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasto, polevu jsem dělala právě přesně podle receptu (vodu tam měly oba, ze kterých jsem čerpala). Příště vyzkouším tvé doporučení. Díky

      Vymazat
  19. Mňam, vypadá báječně a tvůj recept určitě někdy vyzkouším. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se pak s výsledkem taky pochlubíš na blogu :)

      Vymazat
  20. Mňam, hned bych ochutnala. Já na pečení moc nejsem, leda něco hoooodně jednoduchého, co se zamíchá a nalije na plech :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, já vlastně dorty taky moc nepeču. Ale k tomu vídešnkému řízku se to prostě hodilo.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)