neděle 16. června 2024

Yrsa Sigurðardóttir - Hrob

 Díky nakladatelství Grada jsem dostala možnost přečíst i další knihu z nové série Černý led  islandské autorky Yrsy Sigurðardóttir. První autorčina série mne minula, mé dojmy z  první knihy z té současné (Není úniku) jste si mohli přečíst tady 



Zatímco první příběh série se odehrával přímo na Islandu, ve druhém příběhu nás autorka zavede na Vestmannské souostroví, které leží kousek od pobřeží Islandu.  Příběh má vlastně dvě linie. Jedna se točí kolem  nálezu hranice s hořícím lidským tělem  a dalšího mrtvého těla kousek odtud. Dvě mrtvá těla jsou zde něco zcela neobvyklého a tak z Reykjavíku přijíždí na pomoc místní velitelce Íně přijíždí složený z vyšetřovatelů Karó a Týra a jediné forenzní patoložky na Islandu Idunn. A zatímco v minulé knize se autorka věnovala zejména jednomu z vyšetřovatelů - Týrovi, tak tentokrát je v centru pozornosti patoložka Idunn.  V druhé linii, která se odehrává o pět dnů dříve, sledujeme partu pěti bývalý vysokoškoláků, kteří se setkali několik let po ukončení studia. Důvodem jejich setkání a cesty na Vestmannské ostrovy je účast na pohřbu další členky jejich bývalé party. Současně chtějí tak trochu oživit staré přátelství a užít si pobyt na ostrově. Jenže představa příjemného pobytu na ostrově se začíná komplikovat vlastně už na trajektu - za stěrač auta jim někdo strčí vzkaz, aby se vrátili zpět na pevninu. Později začnou podivné telefonáty na do domku, kde jsou ubytováni, objeví se  pochybnosti o důvodu smrti jejich kamarádky a vše vyvrcholí podivným nálezem. To vše vrací bývalé kamarády do dob studií a oživuje událost, na kterou se všichni snažili zapomenout.


Sledování dvou linií příběhu, které spolu souvisí, se  mi i tentokrát líbilo a rozhodně mi nedělalo problémy, pokud jde o orientaci v ději.   Na druhou stranu musím říci, že mi vlastně nikdo ze členů party bývalých vysokoškoláků nebyl sympatický a nepřirostl mi nijak k srdci a zatím jsem nenašla vztah ani k týmu vyšetřovatelů.   Samotná  zápletka se mi zdála lehce překombinovaná a jednání některých postav trochu nelogické. A chybělo mi tu mrazivé napětí, které minulý příběh Není úniku podle mne nesporně měl. Ale rozhodně to není kniha, kterou bych odložila v polovině nebo dočítala s vypětím sil. Milovníkům severských detektivek a drsného Islandu by se mohla líbit. Návaznost na přechozí díl série je poměrně volná,  takže ji klidně můžete přečíst dřív než knihu Není úniku (i když ten zkuste určitě taky).

Za zaslání knihy děkuji nakladatelství Grada, na jehož e-shopu si ji můžete koupit.

Anotace
Skupinka bývalých spolubydlících z vysokoškolské koleje přijíždí na Vestmannské ostrovy, aby se naposledy rozloučila se zesnulou kamarádkou, která byla součástí jejich party. Výlet, který má zároveň sloužit jako přátelské setkání po letech, se však náhle proměňuje v děsivou hru se smrtí. Důsledky dávné bujaré oslavy, na niž všichni toužili zapomenout, se vynořují na povrch. Na kamenité pláži u moře, nedaleko nově zrekonstruovaného domku strážce majáku, jsou nalezena dvě mrtvá těla. Policie na místo vysílá Idunn, Týra a Karó, aby se ujali vyšetřování, v němž zdánlivě nic nedává smysl. A drsný vítr, který zastavil letecký provoz, neustává... Děj druhého dílu napínavé série Černý led se tentokrát odehrává na největrnějším místě Evropy – na Vestmannských ostrovech a v hlavní roli se ocitá patoložka Idunn, která odsud pochází. Svérázná soudní lékařka tak musí ve svém rodném městě čelit výzvám nejen pracovním.
Vydalo nakl. Metafora v r. 2024, překlad L. Korecká, 384 stran


22 komentářů:

  1. Stáňo,děkuji za tipy.Severské detektivky mám ráda a knihy mě zaujaly.
    Měj hezký začátek nového týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já určitě ještě po něčem od této autorky sáhnu.
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Stáňo, děkuji za tvou recenzi. Mám detektivky ze severu ráda, i když jsou hodně temné...
    Přeji klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Taky mám přečteno a v podstatě souhlasím s tvým názorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Musím si založit sešitek na Tvoje tipy. Vždycky si to v rychlosti napíšu na nějaký papír ležící u počítače a pak ho hledám :-).
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já si vždycky říkám, že si to budu pamatovat... A pak stojí v knihovně u regálů a v hlavě prádzno :D.
      Hezký den

      Vymazat
  5. Stáňo, jsem na tom podobně jako Hanka, ale v poslední době u mám notes. Díky za další tipy, zdravím, pá 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já si ten notes musím pořídit taky :)
      Hzeký den

      Vymazat
  6. Zápletka není vůbec špatně :) Já jsem teď na vlně letních romantických oddechovek :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Stáni, Yrsu mám určitě uloženou v hlavě jako autorku, které bych ráda dala šanci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, já se chystám půjčit si něco z její předchozí série.

      Vymazat
  8. Severskou literaturu můžu i já ))) těším se na prázdniny , že budu mít konečně čas na čtení.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, k prázdninám čtení prostě patří :) - ať už je to pod slunečníkem na pláži nebo pod třešní na Vysočině ;-)

      Vymazat
  9. Ahoj Stáni,
    já jsem nečetla žádnou knihu od této autorky, ale anotace i tvoje hodnocení se mi líbí. Kdyby se mi dostala do rukou, určitě nepohrdnu.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já chci zkusit i něco z jiné série - asi si pro něco dojdu do knihovny.
      Měj se fajn

      Vymazat
  10. Stáňo, k této autorce se já ne a ne dostat. Kdysi jsem četla Pamatuji si vás všechny, to bylo mimo série, ale od té doby nic. Tak snad jednou 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, já od Yrsy četla Kořist (ta je taky mimo série). Černý led je první série, kterou o ní čtu.

      Vymazat
  11. Yrsu mám moc ráda. Hltala jsem první sérii. Začala jsem i tuto. Hrob na mě čeká v knihovně, proto se k tvé recenzi vrátím, až ji přečtu, abych mohla porovnat dojmy.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)