středa 12. června 2024

Čajové okénko 51 - ledový speciál

 Už jsem měla skoro připravený článek o nových čajových kazetách od Basiluru, ale pak jsem objevila (a samozřejmě si koupila) řadu ovocných čajů určených k přípravě za studena. Čaje, které stačí zalít jen studenou vodou jsou podle mého názoru typicky letní záležitostí, takže tu případně máte pro léto čajovou inspiraci.


Všechny čaje jsou od značky Teekanne, kterou asi není třeba nikomu představovat. Jejich čajů jsou plné regály všech supermarketů i menších prodejen, ostatně i já jsem vám tady pár jejich kousků představovala. Ovocné čaje připravované za studena má firma v sortimentu už delší dobu, ale dřív bývaly k dostání hlavně v zahraničí (dělají se v několika mutacích pro italský, německý nebo španělský trh), u nás se moc neobjevovaly. Až letos jsem narazila v DM drogerii rovnou na šest variant (navíc vizáž krabičky slibovala i nové přebaly). Samozřejmě jsem neodolala a koupila jsem  si  pět druhů (poslední jsem si nechala ujít, protože je s bezinkou a mátou a já bylinky nijak moc nevyhledávám). V létě tolik nepiju černé čaje, mívám chuť spíš na studené zelené nebo ovocné. A tyhle aspoň nebudu muset chladit, takže myslím, že se vypijí. Jedna krabička s 18 sáčky vyšla na 70 Kč. Všechny čaje se zalévají studenou vodou, louhují se asi 8 až 10 minut a jeden sáček vyjde asi na 250 ml nápoje.

Pfirsich & maracuja (Teekanne)
Složeni: jablka, šípky, ibišek, listy stevie, broskvové aroma, kyselina citrónová, aroma maracuji,  granulát broskev-maracuja

Erdbeere & limetka (Teekanne)
Složeni: ibišek, jablka, šípky, aroma jahod (7 %), listy stévie, aroma limetky (6 %), jahody, limetková kůra.

Johannisbeeren & zitrone (Teekanne)
Složeni: ibišek, jablka, šípky, listy stévie, aroma černého rybízu, citrónové aroma, citrónová kůra, černý rybíz.

Kokos & hibiskus (Teekanne)
Složeni: ibišek, jablka, přírodní kokosové aroma 10 %, listy stévie, kokos.

Himbeere & zitrone (Teekanne)
Složeni: ibišek, jablka, šípky, aroma malin, listy stevie, citronové aroma, maliny, citronová kůra


Barvu nálevů vidíte na fotkách, chuť i vůně odpovídá deklarovaným příchutím, jen možná v příchuti broskev a maracuja jsem cítila i jablko. Vychlazené opravdu nejsou na běžné pití špatné. Mně trochu vadí fakt, že všechny čaje obsahují listy stévie, takže jsou sladké. Já jsem zvyklá pít čaje i studené nápoje neslazené, takže mi tam ta sladká chuť trochu vadí. Ale stévie se teď v ovocných čajích objevuje poměrně často - zřejmě jde  o snahu vyrovnat kyselou chuť ibišku, který je ve většině ovocných čajů ve větší či menší míře obsažený.  Jinak asi nejvíc mne zaujala příchuť kokosu s ibiškem, ke které jsem byla při nákupu docela skeptická. Ale v čaji je opravdu hezky cítit kokos, který celkem ladí s tím ibiškem. Tahle příchuť je úplná novinka a podle obalu na krabičce jde o limitku.
Máte rádi ledové čaje? A využili jste někdy čajové sáčky určené pro jejich přípravu?

29 komentářů:

  1. Stáňo, od Teekanne jsem je ještě neměla, ale od Ahmad ano a chutnaly mi, hlavně jedn s broskví. Tak chuť byla dost autentická.
    Děkuji za tip a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, od Ahmadu jsem ledové čaje měla taky, nebyly špatné.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Díky za tip. Tyhle čaje neznám.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ony se tady tyhle ledové čaje dřív moc neobjevovaly.

      Vymazat
  3. V létě dělám ledovém čaje často. Přiznávám, že nekupuji výhradně jen ty, které jsou primárně na ledové čaje vyráběné, ale dělám je i z "normálních" čajů. Myslíš, že je v nich opravdu rozdíl?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, pokud dělám ledový čaj z běžného ovocného čaje, tak ho zalévám horkou vodou a následně chladím. Takže pro mne je výhoda v tom, že u těch určených primárně na ledové čaje hodím sáček do skleničky a můžu za deset minut studený čaj.

      Vymazat
  4. Vloni jsem nějaké kupovala v Lidlu, tuším značka Loyd. Na léto opravdu fajn pití

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, ty jsem neměla. Ona totiž valná většina čajů Loyd nemám přebaly :D.
      Hezký den

      Vymazat
  5. Stáňo, děkuji za informace. Já si kupuji ledové čaje od Sonnentoru a ty mně chutnají. Přislazované ničím nejsou a stévie by mně taky vadila.
    Pěkné odpoledne. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já u čajů hodně koukám na to, aby pro mne byly i přírůstkem do sbírky a ty od Sonnentoru jsou bez přebalů, takže z tohoto pohledu pro mne nejsou zajímavé :(
      Hezký den

      Vymazat
  6. Stáňo, ani jsem netušila, že takové čaje existují. Díky za tip, někde se určitě poohlédnu, pá 😉😊

    OdpovědětVymazat
  7. Tyto čaje za studena jsem ještě neměla. Podívám se po nich. Sice taky piju čaje neslazené, ale ibišek mi vadí, takže ta stévie mi zřejmě problém dělat nebude. No, uvidím.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jestli ti vadí ibišek, tak ve všech těchto čajích ibišek je. Asi nejmíň ho bude v tom broskvovo maracujovém.
      Hezký den

      Vymazat
  8. ledový čaj občas koupím...Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tyhle koupila hlavně kvůli přebalům :) (jako u většiny mých čajových nákupů)

      Vymazat
  9. Milá Stáňo, neuvěříš, ale zrovna dneska jsem si v Luxoru koupila duhovou kazetu s Basilur čaji a jsou skvělý. Mají i kolekci "cold brew" (třeba příchuť jahoda-okurka-máta je moc zajímavá), taky chutnají výborně. Každopádně tyhle tvoje čajíky bych taky měla vyzkoušet, léto volá! ;) Papa ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vivi, Basilur je většinou dobrá volba :).
      Hezký den

      Vymazat
  10. Čaje za studena si kupuji v Lídlu a mám je ráda.Dnes jsem si koupila malinový s mátou a budu muset někomu darovat.Mátu nesnáším a nechápu,že mě i po čaji pálila žáha.
    Stáňo,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, mátu s malinou jsem měla od Teekanne a ani jako milovníka malin mne ten čaj neoslovil.
      Měj se fajn

      Vymazat
  11. Ahoj Stáni, ledové čaje přímo tak určené jsem nikdy nezkoušela. Přiznám se, že v tomhle jsem byla docela lenivá a brala jsem kupované ledové čaje když už.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, já je kupovala hlavně kvůli přebalům. Ale nebudu mít problém je v létě v práci vypít, jen na ně natočím chlazenou vodu z automatu. Kupované ledově čaje si vůbec nekupuju, bývají slazené a to já nemusím

      Vymazat
  12. Stáňo, kdysi jsem jeden ledový čaj zkoušela, ale už nevím značku, ale moc mi nechutnal. Tady u tebe by mě zlákal asi hned ten první. Ale víc mám asi ráda nějaké letní limonády :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, já mám v létě docela ráda vodu s mátou a citronem. Ale to víš - sběratelská vášeň... Takže když je to novinka, kupuju :)
      Hezký den

      Vymazat
  13. Marcela - Nordic Passion16. června 2024 v 10:41

    Je pravda, ze ledove caje nekupuju, ale kdyby mi je nekdo na navsteve nabidl, neodmitnu a s chuti si je dam:-). Hezky den, Stano. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, já si je kupovala hlavně kvůli přebalům do sbírky. Ale vypít je, když už jsou doma, mi problém nedělá :)

      Vymazat
  14. Nedávno jsem tip na takový ledový čaj zahlédla poprvé a ještě to teda nezkoušela :). Já čaje tolik nepiju, ale třeba někdy zkusím :).

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj Stáni,
    ledové čaje jsme si speciálně nikdy nekupovala, ale z tvého výběru bych asi nejvíce vyzkoušela malinu a citron. Kokos v čaji mi přijde divný.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, malina a citron mi chutná taky. Ten kokos je zajímavý (taky jsem k němu byla skeptická)
      Měj se fajn

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)