středa 5. června 2024

Robert Bryndza - Anděl smrti

 Autora detektivek Roberta Bryndzu jsem objevila poměrně pozdě (v době, kdy mu u nás vyšlo už snad pět knížek), ale brzo jsem si je oblíbila.  Byla jsem proto ráda, když se na knižním trhu objevila jeho novinka ze série s Erikou Fosterovou (se kterou se čtenáři potkali naposledy asi před rokem a půl) a já navíc měla možnost ji získat v rámci spolupráce s nakladatelstvím Grada. A došlo na ni poměrně brzo poté, co mi balíček s ní (a dalšími dvěma knihami) dorazil. A jaký byl osmý příběh s Erikou?


Erika Foesterová se náhodou nachomýtne u nálezu mrtvoly v hotelovém pokoji. Obětí je nahý muž s přelepenými ústy svázaný do kozelce. Ukáže se, že se jedná o poslance Dolní sněmovny, který byl pravidelným konzumentem placeného sexu a milovníkem nejrůznějších bizarních  sexuálních praktik, takže není na první pohled ani jasné, zda jde o vraždu nebo jen důsledek nevydařených sexuálních hrátek. Erice se to sice úplně nezdá, protože u mrtvého byly nalezeny fotografie pořízené těsně před jeho smrtí a textem Annabelle, ale vzhledem k tomu, že se  jedná o ožehavou záležitost, vyvíjí nadřízení na Eriku tlak, aby vše držela pod pokličkou a nakonec případ předají jinému oddělení, které jej zahraje do ztracena.  Jenže po čtvrt roce je nalezen další mrtvý muž – tentokrát prominentní fotbalista, který je rovněž nahý, svázaný a v pokoji se najdou podobné fotografie jako v případě poslance. Erice je jasné, že to nemůže být náhoda – nepochybně se jedná o vraždy a nepochybně spolu souvisí. Navíc se jí v záznamech povede vypátrat jeden starší nevyřešení případ, který vykazuje podobné rys. Erika se proto se svým týmem pouští do vyšetřování, které ovšem není jednoduché – stop je málo (navíc řada z nich nikam nevede), zato tlaku shora až až. Dojde až na skryté výhružky ze strany tajemného  muže, který, jak se zdá, o ví všechno nejen o Erice, ale i třeba o patologovi Isaacovi a neváhá naznačit, že tyto informace klidně použije.

 
V knize se potkáme opět s Eričiným týmem (i když tentokrát je Erika víc sólistka než obvykle)  a dozvíme se další střípky z Eričina soukromí, pokud jde o její pokračující vztah s Igorem.  Kromě pátrání má kniha ještě jednu linku. A brzy je čtenáři  jasné, že tato linka sleduje osudy pachatele – jeho vzpomínky sahají až do dětství a jsou více než neutěšené. Díky tomu  z obrazu vraha  vystupují důvody, kterého k brutálním  vraždám vedly, a čtenář s ním v určitých chvílích skoro soucítí.  Prim v knize hraje samozřejmě pátrání po pachateli, ale nakusuje i tematiku sexuálního násilí, politických pletich a nedotknutelnosti některých lidí.  I  když Erika s ostatním při vyšetřování dlouho tápou, tak má kniha celkem spád. Kdo má rád knížky tohoto autora, tak myslím, že nebude novinkou zklamán. A přečíst si knihu mohou i ti, který řada s Erikou zatím unikala - jde o samostatný příběh, takže si jej lze užít i bez znalosti těch předchozích.


Anotace
Když najde detektiv šéfinspektor Erika Fosterová vysoce postaveného politika Nevilla Lomase nahého, svázaného a mrtvého ve vlastní posteli, vedení Metropolitní policie rychle rozhodne, že jeho smrt není potřeba vyšetřovat. Případ je odložený, ovšem jen do chvíle, kdy je nalezena mrtvá i nadějná fotbalová hvězda. Erika a její tým navíc s těmito vraždami spojí i smrt známého režiséra. Policie už nemůže ignorovat to, co je očividné: v Londýně řádí sériový vrah, který si chce vyřídit účty. Výsledky vyšetřování jsou ovšem trochu matoucí. Na záběrech z průmyslových kamer se objeví pět podezřelých žen... a všechny jsou si k nerozeznání podobné. Při pátrání po jejich totožnosti Erika několikrát narazí na zmínku o sexuální pracovnici, která má špínu na tolik vlivných mužů, že to znervózňuje i ty nejmocnější politiky a vedení Metropolitní policie.
Čas do dalšího útoku vraha se krátí a je na Erice, aby rozpletla síť důkazů a zodpověděla zásadní otázky: Co spojuje oběti dohromady, kdo další je zapleten do skandálu a jak daleko jsou mocní ochotní zajít, aby ochránili své vlastní zájmy?
Vydalo nakl.  Cosmopolis v r. 2024, překlad K. Elisová, 432 stran

22 komentářů:

  1. Tak jsem zvědavá, kdy už se konečně začtu do první knihy této série. Nejsi jediná, kdo o ní mluví pochvalně. Děkuji za hodnocení a přeji hezký den, Stáňo!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tak je spousta sérií, které bych chtěla zkusit, ale nestíhám....
      Hezký den

      Vymazat
  2. Ahoj Stáni,
    taky jsem ji minulý týden dočetla a moc se mi líbila, souhlasím s tvým hodnocením. Já jsem Bryndzu objevila hned na začátku, a když jsem začala spolupracovat s Gradou, tak jsem měla radost z toho, že jsem ho dostávala. Kdyby tomu ale tak nebylo, stejně bych si ho sama kupovala.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, taky se mi líbila. Já část knížek od Bryndzy dostala jako dárek, něco jsem i koupila z druhé ruky, něco myslím i půjčila z knihovny. Jen pár posledních mám ze spolupráce...
      Hezký den

      Vymazat
  3. Děkuji za recenzi. Já se na knihu chystám - mám ji doma už od konce dubna, ale nebyl čas číst.... Teď doháním, co jsem nestihla za poslední měsíc. U Bryndzy na mě čekají tři knížky. 🙂 Teď nemám na detektivky úplně tu správnou náladu.
    Hezký den, Stáni. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, tak snad zas nálada na detektivky postupně přijde. Ale rozumím ti...
      Hezký den

      Vymazat
  4. Stáňo, jeho knihy mám moc ráda. Naposledy jsem četla Tíživé ticho a na tvůj tip hned do knihovny posílám rezervaci, díky 😀😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, myslím, že tahle tě nezklame.
      Měj se fajn

      Vymazat
    2. Už se těším, ale jsem až osmá v pořadí, nevadí počkám 😉

      Vymazat
  5. Ahoj Stáni, před pár dny jsem dočetla a tedy doufám v pokračování podle konce 😊😊

    OdpovědětVymazat
  6. To zase bude v knihovně na zápis, takže si asi budu muset počkat . Ale kdo počká, ten se dočká.
    Bryndzu čtu ráda .
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já si tohoto autora taky docela oblíbila.
      Hezký den

      Vymazat
  7. Knihu mám připravenou na poličce. Hned jak dočtu novou Yrsu, jdu do ní :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to vzala v opačném pořadí - Bryndza přečten, Yrsu čtu teď :)

      Vymazat
  8. Recenze nezní vůbec špatně)))
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, myslím, že tahle detektivka se autorovi dost povedla.

      Vymazat
  9. Marcela - Nordic Passion16. června 2024 v 10:45

    Tva recenze zni vic nez slibne, rekla bych. Peknou nedeli, M.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)