úterý 18. června 2024

Pomalu pečené kuřecí palíčky

Recept na pomalu pečené kuřecí paličky nás kdysi zaujal v časopise obchodního řetězce Albert (ve kterém kromě spousty reklam bývají občas i docel "příčetné" recepty). Vyzkoušeli jsme ho a výsledek nám docela chutnal. Jeho výhodou je to, že základní příprava trvá chvilku a pak už se to jen šoupne do trouby a není třeba se o to dál moc starat. Občas po něm sáhneme, když máme naplánovanou nějakou delší práci a hodí se, že nemusíme odbíhat k vaření. A protože už tu dávno nebyl žádný recept, tak si ho sem přidám (stejně si ho většinou musím hledat na albertích stránkách)



neděle 16. června 2024

Yrsa Sigurðardóttir - Hrob

 Díky nakladatelství Grada jsem dostala možnost přečíst i další knihu z nové série Černý led  islandské autorky Yrsy Sigurðardóttir. První autorčina série mne minula, mé dojmy z  první knihy z té současné (Není úniku) jste si mohli přečíst tady 


pátek 14. června 2024

Z procházek

Červnová dovolená, kterou trávíme na chalupě je tentokrát dovolenou vyloženě pracovní. Chalupu opustili řemeslníci, kvůli kterým byla komplet vystěhovaná, a tak se ji pokoušíme uvést do alespoň částečně obyvatelného stavu. Bude to stav ještě do značné míry provizorní, protože nám chybí kuchyňská linka a s  tím související napojení odpadu a vody v kuchyni. Ale už jsme se posunuli do stavu, kdy máme kde spát i vařit (i když v tomto směru to nepřeháníme) a našli jsme i nějaké nádobí. A kromě toho bylo třeba posekat zahradu, kde už si o to tráva vyloženě říkala, a vyplet zahrádku, na kterou nikdo dva měsíce nesáhl a tam tam plevel pomalu začínal vítězit nad kytkami. Na nějaké výlety tedy nebyl čas a tak jsme se spokojili jen s krátkými procházkami v nejbližším okolí.


 

středa 12. června 2024

Čajové okénko 51 - ledový speciál

 Už jsem měla skoro připravený článek o nových čajových kazetách od Basiluru, ale pak jsem objevila (a samozřejmě si koupila) řadu ovocných čajů určených k přípravě za studena. Čaje, které stačí zalít jen studenou vodou jsou podle mého názoru typicky letní záležitostí, takže tu případně máte pro léto čajovou inspiraci.

neděle 9. června 2024

Co jsem taky ochutnala 68

 Ani v dubnu jsem, pokud jde o ochutnávání, nijak moc nezahálela, takže se mi do článku sešlo celkem 15 kousků. To je myslím docela dost - přes toto číslo se dostávám málokdy.


pátek 7. června 2024

Květnové nákupy

 V dubnu jsem nakupovala celkem dost a taky jsem díky tomu nechala v obchodech docela dost peněz. To květen byl mnohem úspornější. Což je dobře pro mou peněženku, poněkud slabší pro délku článku. Dokonce tentokrát zůstala neobsazená jedna kategorie - dekoraci nebo něco jiného do domácnosti jsem si minulý měsíc nekoupila.

středa 5. června 2024

Robert Bryndza - Anděl smrti

 Autora detektivek Roberta Bryndzu jsem objevila poměrně pozdě (v době, kdy mu u nás vyšlo už snad pět knížek), ale brzo jsem si je oblíbila.  Byla jsem proto ráda, když se na knižním trhu objevila jeho novinka ze série s Erikou Fosterovou (se kterou se čtenáři potkali naposledy asi před rokem a půl) a já navíc měla možnost ji získat v rámci spolupráce s nakladatelstvím Grada. A došlo na ni poměrně brzo poté, co mi balíček s ní (a dalšími dvěma knihami) dorazil. A jaký byl osmý příběh s Erikou?

pondělí 3. června 2024

Anežský klášter

 
Předpověď na víkend opět slibovala počasí ve stylu, kterém doma říkáme „nebude-li pršet, nezmoknem“, takže jsem hledala na neděli program spíš na jistotu (bouřka někde v polích nebo v lese není nic, oč by člověk stál). Na netu jsem nakonec objevila  komentovanou vycházku Anežský klášter – interiéry. Ke své hanbě musím přiznat, že jsem v Anežském klášteře nikdy nebyla, takže to byla jasná volba.


neděle 2. června 2024

Květen v kostce

Tentokrát jsem opět nedodržela své předsevzetí a tak jsem horko těžko dávala dohromady, co vlastně se v tom květnu dělo. Trochu k tomu přispělo i to, že v práci střídám nepravidelný  režim, kdy v týdnu chodím 3 dny do kanceláře a 2 dny pracuju z domova (a to po dohodě se šéfkou každý týden jinak) a do toho byl první dva týdny v měsíci jeden den státní svátek, takže volno. Někdy jsem horkotěžko vzpomínala, jestli mám jít druhý den do práce, zapnout počítat doma a nebo si můžu přispat….
Tak na tohle jsem si tedy vzpomněla.