sobota 1. dubna 2023

Březen v kostce

 Březen je myslím pro všechny měsíc, kdy už máme zimy plné zuby a začínáme se těšit na jaro. Letošní březen nám už pár pěkných ukázkových dnů přinesl, ale taky přinesl i dny, kdy jsme si říkali "Březen - za kamna vlezem".  Ale k nám se zachoval docela milosrdně, když nám dopřál na prodloužený víkend  počasí bez deště. A co mi kromě sluníčka, deště i sněhu  březen přinesl?



To, co jsme si užili v březnu nejvíc byl určitě náš prodloužený víkend v Kutné Hoře. Nějaký prodloužený víkend jsme plánovali už od začátku roku, ale pořád se nám to nedařilo. Vyšlo to nakonec až v druhé půlce března a nakonec jsem  pro jistotu zvolila Kutnou Horu, která skýtá dost možností pro případ deště. Ale nakonec to nebylo potřeba a užili jsme si i výšlapů. Dva články z tohoto víkendu tu už byly, další ještě plánuji, takže jen letmé připomenutí
Rozhledna na Kaňku - kostel Nanebevzetí Panny Marie - kostel Všech svatých - kostel sv. Barbory
 
Zahrady u Jezuitské koleje - zahrady pod Vlašským dvorem - most přes Vrchlici - kočka z Kutné hory
 
Na krátké výlety, tentokrát skoro "za humna" došlo ale i o dalších víkendech - s manželem jsme se vypravili k Novému Hrádku u Kunratic a já jsem pak sama vyrazila do Milíčovského lesa
Dvakrát z Kunratic - dvakrát z Miličovské rybníky
 
Jak už jsem psala v úvodu - březen nám sice ještě ukázal i zimní tvář, ale přece jen už má sluníčko sílu a tak už je příroda barevná...
Ještě nasněžilo - už ale i kvete - růžově, bíle i žlutě
 
 Radost mi udělal balíček od Hanky, u které jsem na blogu vyhrála knihu Sokolník. A Hanka mi k ní přibalila ještě další dárečky. Svíčku,  vonný olejíček, masku a dárečky z její dovolené na Mauritiu - nadchly mne čaje, protože tyto jsem ve sbírce neměla, a vanilka krásně voní. Hani ještě jednou moc díky. Během měsíce se mi tu sešly i tři balíčky v rámci spoluprací - Glanz box, nové čaje Richard a Curtis z CGFOODS a kniha  Kořist  z Metafory. Čaje a box už jste mohli vidět v předchozích článcích, článek o knize bude časem (začala jsem číst ve čtvrtek).
Balíček od Hanky - čajová spolupráce - knižní spolupráce - Glanz box
 
Jídlení okénko bude tentokrát stručné a výhradě z domácí kuchyně (závin je tedy z domácí kuchyně máminy, nikoliv mé). Restaurace jsme "obráželi" hlavně v Kutné Hoře  a to bych ráda shrnula v samostatném článku.  
Králík na paprice - cibulový koláč - carpaccio s rukolou - makový závin od mámy
 
V květinovém okénku tentokrát hrají prim hyacinty, krátce po sobě jsem si koupila nejdřív bílý a pak modrý. Velká kytice tulipánů je od tatínka synovy snoubenky, se kterým jsme absolvovali seznamovací večeři v naší oblíbené restaruaci XXL (jídlo tam mají dobré, ale na fotkách vám ho ukážu, až jindy, tohle nebyla akce, kde by se hodilo fotit si talíře).
Hyacint a kolopejka - gerbera od koelgy - tulipány od  synova skorotchána - hyacint a zlatice
 
Slepenec fotek, co se jinam nevešly, dokumentuje to, že občas jdu z práce pěšky, i to, že jsme myli okna  (doma i u mámy).  K tomu tu mám paštiku z restaurace Zubejda na Smíchově (paštika byla dobrá, obsluha slabší) a pivo ze restaurace U Zavadilů v Kunraticích (to tam mají dobré, obsluha je taky fajn, jídlo nestálo za moc, což už jsem tu zmiňovala v článku o výletě do Kunratic).

Cestou z práce - mytí oken - v hospodě s kolegy - na pivu s manželem
 
A poslední březnovou "akcí" bylo odzimování chalupy. Naplánovali jsme ji na pátek (což jsem úplně netrefila - většinu dne pršelo, jen se lilo), protože jsem si potřebovala dobrat zbývající den loňské dovolené. Potřebovali jsme zkontrolovat chalupu po zimě a pustit vodu, protože bychom tam rádi strávili Velikonoce. Což je v ohrožení, protože se ukázalo, že voda neteče (zřejmě nízký tlak v obecním vodovodu ji do naší odbočky už nedotlačí). Kromě toho jsme zjistili, že trávník nám dílem pohltil mech a díle je sežraný od pondrav, což nás taky moc nepotěšilo (zatím nevím, jak to budeme řešit) a na višni vítr odlomil větev (aneb višňové džemy v ohrožení). V kontextu toho je fakt, že nám myši sežraly pytel travního semene (a o nesežrali, roztahaly okolo), už jen drobnost  hodovaly jen v dílně (do domu nepronikly, což je dobré).

Chalupa po zimě - mraky plné deště - myší dílo - višeň s ulomenou větví
 
Podle předpovědi počasí to vypadá, že duben se bude snažil naplnit svou pověst aprílového měsíce a že za těmi kamny aspoň chvíli ještě budeme.  Ale  doufám, že už přece jen budou převažovat  jarní dny  se sluníčkem. 

37 komentářů:

  1. Měla jsi v březnu od všeho něco. A je to tak - březen za kamna vlezem a duben ? Zda za těmi kamny budem se ukáže. Zatím první dva dny žádná sláva.
    Měj pohodovou Květnou neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, zatím to vypadá, že za těmi kamny budeme...
      Hezkou neděli

      Vymazat
  2. Měla jsi pestrý měsíc....tak jen tak dál i v dubnu)))
    Hezkou neděli.E

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já si nestěžuji, i když nevyjde všechno vždycky podle představ.
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Marcela - Nordic Passion2. dubna 2023 v 11:37

    Stano, pestry mesic, s uvodnim slovem tedy rozhodne souhlasim a hlavne preju, at ty peripetie na chalupe snadno vyresite. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, myslím, že po jaru už "stůněme" všichni. Na chalupě bude největší problém voda - bude to tlakem v obecním vodovodu ...
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Pestrý březen jsi měla :). Líbí se mi květinové okénko, hyacinty jsme darovaly s kolegyní klientkám z domova k MDŽ, a když začaly odkvétat, zasadily jsme je všichni společně na zahradu. Tohle bude jedna z mých milých vzpomínek :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já odkvetlé hyacinty přesazuju na zahradu na chalupě. V dalších letech už nemají tak bohatá květenství, ale radost ještě udělají.

      Vymazat
  5. Stáni, březen plný zážitků. Měj pohodový zbytek neděle.

    OdpovědětVymazat
  6. Taky už vyhlížím jaro, zatím bohužel marně. Poslední dny u nás jen prší a já jsem z toho počasí dost unavena a znechucena. Každopádně ty jsi měla zajímavý měsíc, kdyby byl od mámy recept na závin, vůbec bych se nezlobila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, já se mámy na recept zeptám. Myslím, že to byl nějaký nový, co si našla na netu.

      Vymazat
  7. Vija
    Tvůj březen v kostce se mi líbí, od všeho něco. Zdá se mi, že dny nějak letí. Ty slunečné, na ty se těším. Měj se hezky. J

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, máš pravdu, že to letí a že dny se sluníčkem jsou veselejší, i když je ještě zas hodně chladno.
      Měj se fajn

      Vymazat
  8. Jako každý měsíc, přinesl březen od všechno něco. To odzimování je málo kdy úplně hladké (mech máme na trávníku taky, myši naštěstí ne!!!). Těším se na reportáž z KH a přeji hezký zbytek neděle. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tentokrát se toho při odzimování nějak sešlo víc. Největší problém bude voda - jsme připojení na obecní vodovod a vypadá to, že zádrhel je v malém tlaku...
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. Stáni, tvůj březen je taková hezká všehochuť. 👍👍
    Myši jsou prevíti, nám si jednou udělaly hnízdo v hlízách jiřin. Zjistila jsem to až na zahradě, když mi manžel vynosil ze sklepa bedýnky. Tehdy jsem hodně zredukovala jiřiny.
    Dcera se zetěm už také odzimovali, využili jarních prázdnin na Praze 5. Vyšlo jim i počasí. Plánují také, že pojedou na chatu na Velikonoce, i přes to, že budou muset celou dobu topit.
    Měj hezké jarní dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, u nás jsou Velikonoce na chalupě nejisté - jestli nepoteče voda, tak se budeme muset vrátit do Prahy. Nosit všechnu vodu v kýblech přes zahradu od sousedů nějakých 300 m se mi celý víkend fakt nechce.
      Měj se fajn

      Vymazat
  10. Ahoj Stáni, březen vypadá už alespoň, co do výletů vlídněji :-) My na Velikonoce chystáme wellness pobyt a hned na to buď fasádu, ale to momentálně skrze předpověď počasí nevypadá a nebo práci na baráku - zase betony.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, wellness pobyt je na Velikonoce dobrý plán :)

      Vymazat
  11. Jejda, takové smůly co se týče chaty. Už aby bylo teplo a vy jste to tam mohli pořádně zkulturnit :) Také už mi to sluníčko chybí. Jinak na ten cibulový koláč si brousím zuby! Ale závin se mamince také povedl. Já teď dělala šulánky s mákem :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, cibulový koláč je jednoduchý, ten zkus. A závin byl skvělý, máma dělala ještě jeden s tvarohem, ten mi tolik nechutnal (snědl ho manžel, který nerad mák)

      Vymazat
  12. Stáňo, myši umí nadělat pěknou neplechu... Snad už se v dubnu dočkáme více sluníčka, je to potřeba. Měj se hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, doufala jsem v příjemné jarní počasí na Velikonoce, ale zatím to nevypadá, že by to vyšlo. Tak snad ve druhé půli dubna...
      Měj se fajn

      Vymazat
  13. Počasí nic moc, ale jinak se březen vydařil 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, nevyšlo úplně všechno, ale nestěžuju si :)

      Vymazat
  14. Vcelku dobrý měsíc až na to počasí :-) Krásné tulipány.

    OdpovědětVymazat
  15. Vypadá to na pěkný březen plný výletění a dobrého jídla :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně jsem měla radost, že nám vyšel ten prodloužený víkend v KH

      Vymazat
  16. Měla jsi krásný měsíc. Ano březen bylo už sluníčko, ale ještě se objevila i zima, jen doufám, že teď v dubnu rychle odezní. Zrovna dnes na Vysočině sněžilo. Vůbec si nedokážu představit, jak stromy a hlavně květy na nich trpí a taková to byla krása při sluníčku.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  17. Hezky jste si užili březen. Od každého něco, i to počasí se měnilo, jako na houpačce. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, vypadá to, že podobný bude i duben. Zatím nám dneska na chalupě přes noc lehce nasněžil :) (roztálo to tedy ale ještě před obědem)

      Vymazat
  18. Ahoj Stáni,
    v březnu jsi toho stihla opravdu hodně. To jídelní okénko vypadá lákavě, asi bych taky měla něco sníst:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já mám vždycky pocit, že nebude, o čem psát, ale nakonec to není tak hrozné. Jen bych měla víc fotit, abych neměla problém zaplnit úvodní kostku fotkami.
      Měj se fajn

      Vymazat
  19. Stihla jsi toho v březnu opravdu hodně, moc krásné střípky a momenty ve fotkách. :)) A přeji hezké Velikonoce! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Já se ke psaní tohoto typu článků dlouho odhodlávala - nejsem velký fotič v běžných dnech. Ale konec do vždycky dám nějak dohromady. A občas se k nim i ráda vrátím - je to taková moje "kronika".

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)