neděle 23. dubna 2023

Isabella Maldonalo - Sokolník

 Knížku Sokolník od Isabelly Maldonalo jsem vyhrála v soutěži na Hančině blogu Čičulka. Od autorky jsem jsem předtím žádnou knihu nečetla, tak jsem byla zvědavá, jak se mi bude líbit. Anotace zněla zajímavě, tak jsem se do knížky pustila, i když bylo patrné, že jde o další díl série, a doufala jsem, že mi neznalost předchozích knih nebude vadit. 

 
 
Z univerzitního kampusu v  Phoenixu zmizelo postupně už pět studentek – krásných, chytrých a blonďatých, což nasvědčuje tomu, že by je mohl mít na svědomí jeden pachatel.  Pachatel vynalézavý a troufalý, protože po sobě nezanechává stopy a dívky mizí obvykle na veřejnosti. Až když zmizí  šestá studentka, rozhodne se kolejní policie požádat o pomoc  FBI. Pátrání dostává na starosti  speciální vyšetřovací tým, ve kterém je  i agentka Nina Guerrerová.  Tým FBI hned po příjezdu do Phoenixu rozjíždí pátrání v zoufalé snaze objevit zmizelé studentky. Jejich naděje na to, že jsou ještě živé, brzy mizí díky náhodnému objevu mumifikovaných těl uložených v opuštěné důlní šachtě.  
Současně s Ninou přijíždí do Phoenixu i Bianca, pro kterou se Nina něco jako ochránkyně -  kdysi ji  ochránila před týrajícími pěstouny a  zprostředkovala jí nové rodinné prostředí u svých sousedů. Teď se chce ucházet o stipendium na univerzitě - na té univerzitě, z jejíhož kampusu byly zmizelé studentky. A obě tyto linky se v knize propojí...


 
Kromě popisu pátrání vložila autorka do knihy i kapitoly, které popisují situaci z pohledu vraha - aniž by samozřejmě odhalila jeho identitu. Spíš naznačuje jeho myšlenkové pochody a popisuje jeho zacházení s unesenými dívkami. Kniha je psaná v krátkých kapitolách, dobře se čte a dokáže čtenáře udržet v napětí. Zápletka je zajímavá, i když možná v některých místech nejsou postavy až příliš vynalézavé a přeje jim štěstí.  To, že jsem nečetla předchozí dvě knihy v sérii, mi nějak výrazně nevadilo. Jen si musím trochu povzdechnout nad tím, co už se stalo takovým trochu klišé - aspoň jeden z vyšetřovatelů za sebou má trauma z minulosti a část případů se jich osobně dotýká...  Nicméně  Nina, stejně jako zbytek jejiho týmu, si získala mé sympatie, takže plánuji si s nimi užít i jejich přechozí případy a po knihách Šifra a Hadí oči se podívám v knihovně.
 
 
 
  Anotace
Nový případ agentky FBI Niny Guerrerové nás opět zavede do arizonského Phoenixu. Na tamní univerzitě se za poslední měsíce pohřešuje už šest studentek. Policie i agenti FBI horečně pátrají. Vyšetřování získá na naléhavosti, když detektivy v náhodně objevené šachtě opuštěného dolu ohromí bizarní nález: pět dívčích těl v různém stadiu mumifikace. Specializovaný tým FBI, jehož je Nina součástí, nepochybuje o tom, že má opět co dělat se sériovým vrahem. Situace se mění každým okamžikem. Pátrací tým ve strhujícím tempu rozkrývá vrahův psychologický profil i motivaci, jeho totožnosti však nejsou o nic blíž.
Další vrahův krok Nině zasadí ochromující ránu. Může se však spolehnout nejen na neochvějnou podporu svých kolegů, ale i na vynalézavost a bojovné srdce, které tak často zdobí děti ulice. Stopu za stopou se Bojovnice blíží až k rozhodujícímu střetu, při němž jde o život všem zúčastněným.
Vydalo nakl. Metafora v r. 2023, překlad J. Chodil, 368 stran 
 


 

32 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za recenzi a cením stylovou fotky s ptáčkem - ten je moc hezký!
    Měj klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Docela bych si to přečetla, takže opět beru tužku a píšu si.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tuhle knížku doporučuju a možná bude dobré začít od těch předchozích od stejné autorky, což jsou Šifra a Hadí oči.
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Ahoj Stáni a mně se to hrozně líbí, zní to fakt dobře :-D i přes ty traumata.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, mně se to líbilo, traumata byl jen povzdech nad trendem, tady mi ani tak nevadila.

      Vymazat
  4. Gratuluji k výhře, anotace mě zaujala, mám také v knížkách ráda, když tam jsou vylíčeny myšlenkové pochody pachatele!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, díky. Autorku můžu určitě doporučit - aspoň podle této knížky

      Vymazat
  5. Tuto knihu vůbec neznám. Já jsem teďka pěkně pozadu, vůbec nečtu, přitom mám tolik knih ke čtení! :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já čtu taky míň než bych chtěla. Ale zrovna tahle kniha se četla hodně dobře, tak jsem se s ní vypořádala docela rychle.

      Vymazat
  6. Mám ráda, když knížky v sérii se nemusí číst v posloupnosti. Už se mi to i nevědomky stalo a naštěstí to ničemu nevadilo :D Jinak anotace zní dobře.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už taky pár řad četla na přeskáčku - třeba řadu s Erikou od Bryndzy.

      Vymazat
  7. Neznám , díky za tip. Eva. http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já tuhle autorku objevila taky až díky výhře.

      Vymazat
  8. I když takové žánry nečtu, knížka mě celkem zaujala :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná by se ti líbila, nejsou tam žádné brutální detaily...

      Vymazat
  9. Stáni, kniha vypadá zajímavě. Díky za další recenzi. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  10. Tohle by se mi asi líbilo. Jen škoda, že je to zase série, kterých v knihovně nemám málo. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, já mám pocit, že v poslední době v oblasti detektivek a thrillerů vycházejí hlavě série :)

      Vymazat
  11. Knihu tedy neznám a přiznám se, že ani autorka mi není nijak povědomá, ale už se moc také těším až po této knize mrknu! Děkuji za tip, hned si ukládám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mne to byla u této autorky taky premiéra. Jsem ráda, že jsem knížku vyhrála, asi by mne jinak nenapadlo si ji přečíst.

      Vymazat
  12. Stáni, moc děkuji za další zajímavou recenzi.👍👍 Kniha mě zaujala a já se po ní určitě podívám.
    Měj hezké jarní dny.🌷

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, mně se líbila, takže doufám, že zaujme i tebe
      Měj se fajn

      Vymazat
  13. I haven't read that book yet. Thanks for sharing.
    I invite you to visit my last post. Have a good week!

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj Stáni,
    mně se tato série hodně líbí, tak doufám, že tě zaujmou i další díly.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jsem ráda, že jsem u tebe knížku vyhrála, protože jinak bych po ní asi hned tak nesáhla. Určitě se chci časem mrknout i na předcházející díly.
      Měj se fajn

      Vymazat
  15. Díky za recenzi a zajímavý knižní tip :).

    OdpovědětVymazat
  16. Mě teď čeká jedna detektivka Kolektiv, tak jsem sama zvědavá jaká bude a zda se budu moct odtrhnout nebo mě nechá chladnou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem minulý týden dočetla detektivku Taxíkář a přes víkend jsem skoro přečetla další - Uteč, dokud můžeš. Recenze budou brzo (doufám). Kolektiv mi nic neříká, tak si pak ráda přečtu recenzi u tebe na blogu.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)