čtvrtek 13. dubna 2023

Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře

 V dnešním článku se zase vrátím k našemu prodlouženému víkendu v Kutné Hoře. Tentokrát vám nabídnu, abyste se se mnou podívali do asi nejznámější a nejnavštěvovanější  kutnohorské památky  - do pozdně gotického chrámu sv. Barbory, který je spolu s historickým centrem Kutné Hory a katedrálou v Sedlci zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. 


 
 Stavba chrámu započala ve druhé polovině 14. století a probíhala v několika etapách, které souvisely s prosperitou kutnohorských stříbrných dolů. První fázi stavby prováděl Jan Parléř, syn stavitele Svatovítské katedrály v Praze, později na dostavbě kostela pracoval Matěj Rejsek a Benedikt Rejt. Původní plány údajně počítaly s dvojnásobnou délkou chrámu, ale když v polovině 16. století v kutnohorských dolech došlo stříbro, byla stavba zastavena a kostel byl na západní straně uzavřen provizorní zdí. V dalších staletích pak proběhlo několik rekostrukcí zejména v barokním duchu, nejrozsáhlejší z nich na přelomu 19. a 20. století, kdy došlo k regotizaci a celkové obnově chrámu.
Ale dost povídání, je čas na fotky. Já mám gotiku s jejími klenbami  a lomenými oblouky moc ráda a chrám sv. Barbory, který má navíc bohatě zdobený vnější opěrný systém,  je opravdu nádherný - zvenku i zevnitř. Takže jsem se kochala a odpovídá tomu i množství fotek... 



















 
Vedle chrámu si pak ještě můžete prohlédnout kapli Božího těla, která vznikla ještě před zahájením stavby chrámu jako hřbitovní kaple s kostnicí. Byla plánována jako dvoupodlažní, ale nakonec vzniklo jen spodní podlaží, které má zajímavé klenby. Fotku zvenku nemám, čekala jsem pořád, až tam nebude tolik lidí, až jsem na focení zapomněla.
 

A obvyklé praktické poznámky na závěr.... Chrám je otevřený celoročně (otvírací doba je v zimě od  10 do  16 hod., v sezóně pak od 9 do 18 hod.). Vsutpné je 180 Kč za dospělého nebo si lze za 320 Kč koupit zvýhodněnou vstupenku, která platí i do památek v Sedlci (kostel Všech svatých s kostnicí a katedrála Nanebevzetí Panny Marie). Vstupenky se prodávají v informačním centru kousek od katedrály. Pokud přijedete autem, tak asi nejbližší možnost parkování je na ploše u Vyšatova lomu v ul. Kremická (aspoň když my jsme šli okolo, tak tam řada aut parkovala).





34 komentářů:

  1. Stáni, díky, už jsem tam dlouho nebyla. Měj pohodový pátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tak to jsem ráda, že jsi se mnou do chrámu nakoukla znovu.
      Hezký víkend

      Vymazat
  2. tuto památku jsme navštívili loni, ale dovnitř jsme nešli :) koukám, že to byla chyba :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Barbora je stejně krásná zevnitř jako zvenku - takže ano, dovnitř se jít určitě vyplatí

      Vymazat
  3. Stáňo, děkuji za krásnou reportáž. Kolem se projdeme vlastně vždycky, když jsme v KH, uvnitř jsme byli před lety, docela ráda si to zopakuji. Kapli Božího těla jsem poprvé navštívila při covidu, je to tajemné místo dýchající historií.
    Měj pohodový pátek, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, díky, jsem ráda, že se ti článek líbil.
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Jo,jo Stáni, je to nádhera. Byla jsem tam a mám taky spoustu fotek.
    Měj pěkný víkend !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Už je to strašně dlouho co jsme byli v Kutné Hoře v chrámu i v dolech a kostnici. O stavbě chrámu mám krásnou knížku s příběhem od Libuše Vaňkové Stříbrný jednorožec. Dost často se k ní vracím protože mě oslovuje určitým způsobem vlastně osobně. O Kutné Hoře v jejím rozkvětu za vlády Václava II. také píše v jedné části ságy o Přemyslovcích Žebrák se stříbrnou holí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, já jsem od L. Vaňkové četla skoro všechno, co napsala, i když už před delší dobou. V KH jsem si na knížku stavbě chrámu vzpomněla, jen mi vypadlo z paměti jméno. Takže díky za připomenutí.
      Hezký den

      Vymazat
  6. Ahoj Stáni, v rámci Kutné Hory a jejích památek jsem měla praxe i brigádu, takže místa z fotek dobře znám :) Jsem ráda, že se ti v Kutné Hoře líbilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, náš prodloužený víkend v KH se velmi povedl a časem bych se chtěla vrátit - nestihli jsme Vlaššký dvůr ani Muzeum stříbra a taky nebyl otevřený kostel sv. Jakuba. Takže program na víkend máme. A posedávání s vínem na hradbách pod Vlašským dvorem si ráda zopáknu kdykoliv.

      Vymazat
  7. Stáňo, zdravím. V chrámu sv. Barbory v Kutné hoře jsem byla několikrát a je to opravdu nádhera, unikát. Ráda jsem se u Tebe podívala znovu, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, díky na nakouknutí a pěkný zbytek víkendu

      Vymazat
  8. Jak jsem psala již v komentáři k minulému článku, Kutnou horu jsme navštívili před rokem a moc se nám tam líbilo. Byli jsme i u chrámu, ale už nevím, proč jsme nešli i dovnitř. Jestli nás tlačil čas, netuším... uvnitř je to taky moc krásné, tyto stavby obdivuji ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, sv. Barbora určitě stojí za prohlédnutí i uvnitř. Třeba vám to vyjde někdy příště. My jsme taky nestihli všechno, co jsme chtěli...

      Vymazat
  9. Krásné místo! Když jsme byli v Kutné Hoře, navštívili jsme jen Kostnici a Katedrálu Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele. Chrám jsme oželeli a nechali si ho na někdy příště :).

    OdpovědětVymazat
  10. Jo, jo. Je to moc krásná a zajímavá stavba. Také jsme ji obdivovali.

    OdpovědětVymazat
  11. Katedrála se mi ohromně líbila, spolu s klášterem v Sedlci je to zajímavé srovnání, jak rychle se vyvíjel styl. V kutnohorské se mi nejvíce líbily fresky a vlastně celý ten vnitřní ochoz, který nabídl pohled z úplně nové perspektivy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, mně se líbily chrámy oba, ale řekla bych, že sv. Barbora je taková zdobnější. Pohled z ochozu se mí líbil taky.
      Hezký den

      Vymazat
  12. Byla jsem zde několikrát a vždy nadšena. Díky za pěkné fotografie.
    Přeji hezkou neděli i další dny. Eva. http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, je to prostě krása...
      Hezké dny - třeba už aspoň trochu s jarním počasím :)

      Vymazat
  13. Ahoj Stáni,
    byla jsem zde několikrát a pořád jsem z chrámu nadšená. Je fakt kouzelný a zároveň monumentální.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  14. Doufám, že se mi ho podaří v létě spatřit! Chrám se mi moc líbí :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Kutnou Horu jako cíl výletu určitě doporučuju. I když nevím, jestli mimo letní sezónu by to nebylo lepší (i v tom březnu tam úplně málo lidí nebylo)

      Vymazat
  15. Moc, moc pěkné. KH mám tuze ráda. ☺ Hezká začátek pracovního týdne!!

    OdpovědětVymazat
  16. Tohle mám na seznamu už hodně a doufám, že se tam brzy podívám!

    OdpovědětVymazat
  17. Díky za nakouknutí do sv. Barbory.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)