čtvrtek 12. května 2022

Juile Caplin - Pláž v Chorvatsku

 Série Romantické útěky je v poslední době hodně populární, ale mne až do letošního roku úspěšně míjela - já zas tolik romatické příběhy nečtu. První jsem přečetla až letos na začátku roku díky tomu, že ho dostala máma k Vánocům, tento druhý  na mne juknul v knihovně  z regálu s doporučenou nabídkou čtiva. Tak jsem to vzala jako pokyn, že je čas sáhnout po dalším titulu z této řady. Docela se mi zrovna hodilo nějaké lehčí čtení, protože jsem měla složitější období v práci.

 
 Maddie je zklamaná  z neúspěšného  pokusu uplatnit se se svými obrazy v galerii a tak nějak neví, co si se sebou počít. Nabídka kamarádky Niny, aby zaskočila jako hosteska na luxusní jachtě, která popluje kolem chorvaského pobřeží jí proto přijde jako příjemný způsob jak získat čas a promyslet si, co dál, a ještě si vydělat peníze. Pasažérů na lodi je pouze šest - Douglas, který celou plavbu platí, a jeho přítelkyně, modelka Cory, kamarádi Simon a stylistka Siri a modelka Tara a její současný přítel Nick.   Zdálo by se tedy, že práce na lodi nebude složitá, navíc další člen posádky, kapitán Ivan se sympaťák, který se Maddie snaží pomoci. A Nick je bratrem Niny a tak Maddie doufá, že tu bude mít spřízněnou duši. Jenže obě modelky práci Maddie rozhodně neulehčují a dávají jí najevo svou nařazenost. A Nick je do Tary zamilovaný takže se chová podobně jako ona - jako namyšlený trouba. To je základní nastavení, za kterého jachta vyjíždí se Splitu podél chorvatského pobřeží. Během plavby dojde k řadě událostí, ve kterých se odhalují charaktery a taky dochází ke změně vztahů mezi účastníky plavby.
 

 
Kdo četl některou z knih ze série Romantické útěky, tak určitě tuší, že jde o klasickou love story  se všemi jejími charakteristickými rysy. Máme tu sympatickou hrdinku, nepříliš sympatického svůdce, zajiskření mezi hrdinkou a dalším mužským hrdinou, setkání, které ovlivní další živost hlavní hrdinky a samozřejmě happy end. Prostě vlastně nic nějak mimořádně překvapivého, ale přesto se knížka dobře čte, má spád a nenudí. Nick se tedy ze začátku choval trochu moc jako trouba  a  obě modelky  - Tara a Cora byly popsané hodně černobíle, resp. tedy černě - jako namyšlené fifleny žijící jen pro lajky  na sociálních . Ale vlastně to do konceptu příběhu docela  zapadalo. Autorčinou poměrně silnou stránkou je  popise míst, kde se příběh odehrává, a jejich atmosféry, což knížku posunuje do další roviny. Myslím, že jako jednoduché milé čtení třeba na dovolenou určitě nezklame. Mně se trochu víc líbil Hotýlek na Islandu, ale to bude tím, že mne víc oslovilo prostředí, ve kterém se odehrává - já jsem víc na horské túry než na plavbu po moři.
✦✦✦✦✧
 

 
Anotace
Maddie je milá a rozumná třicetiletá žena, ale má i svou bohémskou stránku: vystudovala dějiny umění a chtěla by se prosadit jako výtvarnice. Zatím neměla štěstí, je bez peněz, a tak přijme nabídku letní brigády: bude pracovat jako hosteska na luxusní jachtě v Chorvatsku, na které se plaví parta přátel z módní branže. Práci jí dohodila kamarádka Nina, jejíž bratr Nick je jedním z hostů na lodi. Pochází z úplně obyčejné farmářské rodiny, ale teď chodí s modelkou Tarou, se kterou se seznámil, když na jeho farmě probíhalo focení módy. Maddie se snaží obstát v roli hostesky a vyhovět zhýčkaným hostům, jenže arogantní Tara jí to moc neulehčuje. Mezi Nickem a Tarou to začíná pomalu skřípat, přece jen pocházejí každý z jiného světa. O Maddie se zajímá jeden z hostů, hezký a bohatý Simon, který oceňuje její výtvarný talent a plné křivky – myslí to ale upřímně? Zároveň si Maddie uvědomuje, že se jí čím dál tím víc líbí Nick…
Vydalo nakl. Cosmopolis v r.  2020, překlad K. Brabcová, M. Klevisová, 355 stran 
 




 

26 komentářů:

  1. to pravé čtení na dovolenou...Sv.

    OdpovědětVymazat
  2. Stáňo, čtu tvá slova a knihu si seženu asi hlavně kvůli těm popisům míst. Chorvatsko mám hodně zmapované, že bych zavzpomínala...
    Jinak po tom uklízecím maratonu tento týden bych na nějakou pláž s chutí ulehla :o)
    Měj klidný pátek. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tak doufám, že teď o víkendu už je čas i na oddych.
      Hezký slunečný víkend

      Vymazat
  3. Ahoj Stáňo, díky za tip. Na plážové válení ideální knížka. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, je to fakt takový nenáročný kousek.
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Občas si ráda takovou knížku přečtu - jen tak pro oddych. Díky za tip.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já taky romantiku moc nečtu, ale občas neškodí vybočit za zajetých kolejí ;-)
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Taková knížka na dovolenou.... ale plavba jachtou není k zahození ;)
    Krásný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, mně se víc líbil Hotýlek na Islandu - asi že nemám moc ráda horko, takže mne víc láká Island :).
      Hezký den

      Vymazat
  6. Marcela Nordic Passion13. května 2022 v 19:44

    Je to už hodně dlouho, co jsem čítávala love story:-), ale proč ne. Děkuji za tip, Stáňo, a hezký víkend. M .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, já po romantice taky sahám zřídka. Ale měla jsem teď nějaké náročné dny, tak se oddychovka hodila.
      Měj se fajn

      Vymazat
  7. Stáni, opět díky za další recenzi. Měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
  8. Já od této spisovatelky četla už dvě knihy a moc se mi líbily. Na seznamu mám všechny její knihy, tak se na to těším, je to relax ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se taky chystám si je postupně přečíst všechny. Cíleně je shánět nebudu, ale když na ni padnu v knihovně, tak ji vezmu. Najednou by mne tolik romantiky asi ani nebavilo :)

      Vymazat
  9. Ahoj Stáni, já se na Hotýlek zrovna chystám, třetí díl mám dostat k narozkám, ale věřím, že nebude takový problém ho přeskočit a pak se k němu vrátit. Já jsem rozhodně spíš moře než hory, takže na Chorvatsko alespoň v knižním prostředí se těším moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, myslím, že knížky se dají bez problému číst na přeskáčku. V této jsou zmíněny postavy z Cukrárny v Paříži, ale je to jen hodně okrajově - já Cukrárnu nečetla a ty zmínky nevadily).

      Vymazat
  10. Julie je poslední rok úplně všude. Říkám si, že si od ní budu muset taky něco přečíst, ať si udělám sama názor. Na víkendovou chatu nebo válečku na pláži to může být fajn volba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to fakt lehké nenáročné (a předvídatelné) čtení. Ale občas přijde vhod i něco takového.

      Vymazat
  11. Caplin knihy jsou všechny stejné, jen se mění hlavní hrdinky a místa. Nicméně mě to vůbec nevadí, její knihy miluji! Konečně už je mám všechny přečtené.

    OdpovědětVymazat
  12. Tato knížka by byla něco pro mě, děkuji za tip :).

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj Stáni,
    já mám tuto sérii moc ráda, skvěle si u ní vždy odpočinu. Pláž se mi líbila, i když hlavní hrdina se občas choval trochu jako blbec:-D
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, přesně - je to taková milá oddechovka.
      Měj se fajn

      Vymazat
  14. Také romantiku moc nečtu, ale v létě ráda sáhnu po podobných knížkách, takže moc děkuji za tip. :) Sabča z Bláznivé mámy

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)