pondělí 30. května 2022

Peter Mohlin & Peter Nyström - Druhá sestra

 Kniha Druhá sestra od švédské autorské dvojice  navazuje na titul Poslední na seznamu, který dostal manžel loni k Vánoců. Využila jsem toho, že vyšla teď na jaře a koupila jsem ji manželovi k narozeninám. A poté, co ji přečetl obdarovaný, jsem se do ní pustila  samozřejmě i já.

 
 
V této knize se znovu potkáváme s agentem FBI Johnem, který pomohl dostat za mříže šéfa nigerijského drogového gangu. Před jeho pomstou byl pod novou identitou "uklizen" ze Spojených států do  švedského Karlstadtu, kde pracuje jako vyšetřovatel na kriminálce. Jenže John úplně nepřerušil kontakt, ze svým parťákem z programu na ochranu svědků Trevorem, a tak ho nakonec gang vyčenichá i ve Švédsku, a to právě prostřednictvím Trevora. Pro Johna tedy nastává znovu boj o život. Boj, ve kterém přestává být místo na ohledy na ostatní.
 

 
A pak tu máme dvě sestry - půvabnou Stellu a Alícii  s obličejem poznamenaným v dětství, které provozují oblíbenou a úspěšnou internetovou seznamku.  Stella je  tváří firmy, zatímco Alicia jejím počítačovým mozkem v pozadí. A právě Stellu najdou ve skladišti - zavražděnou s poleptaným obličejem. Na vyšetřování této vraždy se podílí i John, který na pátrání ovšem není příliš soustředěný, protože řeší především své problémy s drogovým gangem. Ve snaze zachránit si život se ovšem striktně nedrží zákona a vypadá to, že ho brzy bude stíhat nejen drogový gang, ale i švédská policie. Ale pak dostává nápad, jak pátrání po vrahovi Stelly využít ve svůj prospěch.
 


I tentokrát tady máme několik dějových linií. Jedna se věnuje Johnově snaze zachránit si život před pomstou drogového gangu i jeho účasti na pátrání, druhá sleduje Alicii a její jednání  po smrti Stelly a je doplněna Aliciinými vzpomínkami na Stellu.  Jestli se v minulém příběhu se valná část děje věnovala pátrání a Johnova minulost byla spíše doplňkem, tak tentokrát  je tu Johnově minulosti, resp. jejích důsledcích v současnosti, věnována mnohem větší pozornost, především v první polovině knihy. V té druhé  pak do značné míry dominuje Johnova snaha vyhrabat se aspoň částečně z problémů, které si při snaze zachránit si život před gangem nadrobil. 
Příběhu tentokrát trochu chybí jednoznačně sympatická postava - tou není ani Alicia, která se většinu knihy drží lahve tvrdého alkoholu, a vlastně ani John, který při snaze zachránit si život jde trochu přes mrtvoly. Co knize nechybí jsou překvapivé zvraty. Za přečtení podle mého názoru určitě stojí.
✦✦✦✦✦
 
 

Anotace
Před znetvořeným obličejem Alicie Bjelkeové couvne každý, kdo jí pohlédne do tváře. Její geniální mozek sice stojí za průkopnickou internetovou seznamkou, záře reflektorů je však namířena na její spoluzakladatelku – Alicinu krásnou sestru Stellu. Tedy až do chvíle, než ji jednoho dne naleznou mrtvou. Alicia se ocitne až na samém okraji propasti a brzy je jasné, že další obětí se má stát ona sama.
Případ dostane na starost bývalý agent FBI John Adderley, který žije pod novou identitou ve švédském Karlstadu. I tady ho ovšem dohánějí stíny minulosti a on zjišťuje, že jestli Švédsko okamžitě neopustí, nevyvázne živý. Okolnosti se ale mění ze dne na den a nakonec mu nezbývá, než se namísto útěku s minulostí jednou provždy vypořádat. Vyšetřování vraždy se tedy ukáže jako nečekaně vítaná příležitost. Pokud svůj plán dokáže provést, má jedinečnou šanci konečně získat tolik vytouženou svobodu. Ale není už příliš pozdě?
Vydalo nakl. Metafora v r. 2022, překlad M. Severýn, 384 stran 



14 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za další knižní tip a přeji klidný den. Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, teď bude chvíli asi pauza - detektivky mne "nutí" číst dlouho do noci a pak se ráno nemůžu vyhrabat z postele :). Takže jsem sáhla po trochu jiném žánru.
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Stáni, další zajímavá recenze. Měj klidné dny.

    OdpovědětVymazat
  3. Marcela Nordic Passion31. května 2022 v 21:30

    Stáňo, další zajímavý tip. Hezký večer. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mého dobře napsaná detektivka. Uvidíme, jestli bude mít ještě nějaké pokračovaní...

      Vymazat
  4. Za chvíli jdu do knihovny, takže šup s titulem na seznam.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavá, jestli obě knížky budou u vás mít. A taky, jak se ti budou líbit...

      Vymazat
  5. Na knihu jsem koukala, ale předchozí dil jsem nečetla a mam toho hodně na čtení, tak se na tyto dvě zatím nechystám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono toho vychází tolik, že člověk nemůže přečíst všechno - ani to, co bych chtěl.

      Vymazat
  6. Ahoj Stáni,
    jsem ráda, že se ti kniha líbila, mě také nadchla. Těším se na další díl, doufám, že vyjde brzy.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tady taky děkuji za tip - my doma ten první díl máme, ale nebýt tvé recenze, tak jsem si nevšimla, že vyšel druhý. A pro manžela to byl skvělý dárek - moc se mu knížka líbila.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)