úterý 3. května 2022

Marianne Cedervall - Poznamenaní stíny

 Marianne Cedervall je pro mne úplně neznámá švédská autorka. Sama od sebe  bych po její knížce asi nesáhla, ale byla mezi těmi, že kterých jsem si při nákupu v knihkupectví mohla vybrat jednu navíc zdarma (tedy skoro zdarma - byla za 1 Kč). Tak jsem si řekla, že ji zkusím.


Ankie si asi začátek nové životní etapy představovala jinak. Má sice dům se stájí  na ostrově Gotland i dva islandské koně, jak si přestavovala. Jenže  než se v malé vesničce Mullvalds  stačí pořádně zabydlet a  seznámit s okolím i svými sousedy, tak se v kostele najde poničené a krví pošpiněné oltářní plátno. Sice to celé vypadá jako taková vandalská klukovina, ale když Ankie přímo ve své stáji objeví přiotráveného nejlepšího koně ze sousedního statku, začnou se oči některých obyvatel stáčet podezřívavě právě k ní – vždyť se podivné události objevily až s jejím příchodem. A situace nekončí přiotráveným koněm – na zahradě Ankie se najde mrtvola  Solveig, která byla pomocnicí  v sousedním statku… Ankie samozřejmě nechce nechat podezření na sobě a tak se pokouší zjistit, co se vlastně stalo. Pomocníka najde v jednom ze sousedů – na první pohled poněkud mrzoutském bývalém policejním komisaři.

 
Marianne Cecervall je švédská autorka, ale rozhodně v tomto případě nečekejte typickou severskou detektivku s lehce ponurou atmosférou,  spoustou krve, rychlým spádem  a detektivem zmítaným vnitřními démony. Nejde ani o thriller, ale  v podstatě klasikou pozvolna se rozvíjející dektetivku.  Ani hlavní postava příliš nepřipomíná severské detektivy jako je Harry Hole nebo Joon Lina – je jí bývalá učitelka, která tvoří dvojici s policejním komisařem na penzi. Pátrání se tedy rozvíjí především cestou potkávání se se sousedy a pokládáním otázek a jen občas do něj  Tryggve doplní nějaký střípek získaný od bývalých kolegů). Policejní pátrání tu hlavní linku netvoří. Knížka se asi bude líbit víc milovníkům A. Christie než těm, kteří mají rádi Nesba.   Plusem knihy, která by měla být první v sérii s Ankie, je popis života i podzimní přírody švédského venkova i krátké kapitoly.  Další setkání s autorkou a její hrdinkou Ankie bych asi neodmítla.  
✦✦✦✦✧ 
 

 
Anotace
Po smrti nemocného manžela se Anki Karlssonová těší na nový život. Konečně se začne věnovat své zálibě z dětství – jezdectví. Opouští Stockholm, kupuje dva islandské koně a stěhuje se do malé gotlandské farnosti Mullvalds. Tam hodlá vyrážet na projížďky krásnou přírodou a užívat si příjemný život důchodkyně.Sotva si ale začne vybalovat věci, idylka se rozplyne. Někdo úmyslně poničí vnitřek kostela a na oltářním plátnu zanechá krvavé stopy. Brzy nato u Anki ve stáji leží cizí otrávený kůň. Když se k tomu všemu na její zahradě najde mrtvola, všichni ji začnou podezírat. Společně s Tryggvem, kriminálním vyšetřovatelem v důchodu, který k ní ze začátku není nejpřívětivější, dělá Anki vše pro to, aby zjistila, kdo narušuje klid v Mullvalds.
Vydalo nakl. Vendeta v r. 2015, překlad K. Látalová, 304 stran



11 komentářů:

  1. Stáni, díky za další recenzi. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  2. No vida, ani na severu to není všechno tak temné :o)
    Stáňo, děkuji za tip a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tohle opravdu není temná detektivka. I když ten samotný motiv vražd je vlastně takový smutný...
      Hezký den

      Vymazat
  3. Zkusím se poptat v knihovně. Tipy od Tebe- pokud jsem je v knihovně našla - mne nikdy nezklamaly.
    Hezký den, Stáňo !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak tímhle komentářem jsi mi udělala radost.:).
      Hezký den

      Vymazat
  4. Tve hodnoceni nezni vubec spatne, Stano, navic severske detektivky me v TV bavi, i kyz, jak pises, tato je trochu jina. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle opravdu není klasická severská detektivka. Spíš je to styl staré britské školy

      Vymazat
  5. Ahoj Stáni,
    autorku vůbec neznám, ale anotace i tvoje hodnocení se mi líbí, určitě bych se jí nebránila. Já nyní dočítám jednu knihu od Deveraux a pak mě čeká nějaká povinná literatura, kterou si chci připomenout na maturity.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já dočela Pláž v Chorvatsku a teď jsem začala číst Tatéra z Osvětimi, takže po romantice smutná realita.
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Jak víš, tenhle žánr není můj šálek kávy, avšak podle tvé recenze mě kniha velmi zaujala :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)