neděle 13. února 2022

Carmen Kornová - Začátek nové éry

Kniha Začátek nové  éry je třetí část trilogie Sága jednoho století, kterou jsem postupně kupovala mámě. A stejně postupně jsem si jednotlivé části od ní půjčovala. Tato psolední část vyšla na podzim a já jsem se k jejímu přečtení dostala až teď.  O předchozích částech jsem psala  tady a tady.
 

 
Poslední díl trilogie mapuje závěrečnou část minulého století - začíná v jeho sedmdesátých letech a dovede nás až do samostného konce tisíciletí. Hlavní protagonistky příběhu - Henny, Kathie, Ida a Lina jsou už sedmdesátnice a autorka se proto stále více věnuje  jejich potomkům. A tak ve víru posledních destiletí dvacátého století sledujeme zejména  osudy  Idiny dcery, adoptivní dcery Kathie a Rudiho a syna  a vnučky Henny. Florentina se sklízí úspěchy jako fotomodelka a její úspěšnou kariéru nepřeruší ani neplánované těhotenství. Novinářka Ruth se díky svému příteli zaplete s Rudými brigádami a stráví tak několik let ve vězení, což těžce nese zejména její adoptivní matka Ruth. Klaus stále pracuje ve vysílání hamburského rozhlasu a žije s hudebníkem Alexem. Fotoreportéra Katja, Hennina vnučka, prožívá komplikovaný vztah, neboť její milý je z NDR a jejich láska tedy musí překonávat železnou oponu. Ale nejsou to jediné postavy - i v tomto díle se potkáme s partnery všech hrdinek - Theem, Rudim, Tienem i Luisou, stejně s celou řadou jejich dalších potomků i přátel.
 


I tentokrát tu osudy jednotlivých hrdinek a dalších protagonistů lehce plynou na pozadí historických událostí (teroristické akce Frakce  Rudé armády, nástup epidemie AIDS, pád železné opony a spojení obou německých států), které se jich tu dotknout  tu méně tu více.  Trochu napětí tentokrát příběhu dodává láska Katje a východněmeckého herce Jona, která se nejprve odehrává na dálku - přes železnou oponu, ale nakonec v obou uzraje rozhodnutí, že Jon i se svým starším bratrem emigrují do západního Německa, což nebyla věc jednoduchá a vyžadovala hodně konspirace.  
Tento díl se mi četl hodně dobře, možná i proto, že většinu historických událostí, které tvoří pozadí příběhů, si pamatuji. A musím říci, že se mi líbila i celá Sága jednoho století, díky které jsem se blíž seznámila se životem v Hamburku v minulém století i s jeho atmosférou.  .Řekla bych, že Sáda jednoho století je milé, pohodové čtení pro ženy, které nezklame. Jediné, co bych knize vytkla je formát - kniha je poměrně silná a formát užší než A5 není pro čtení úplně komfortní, zvlášť, když je kniha brožovaná.


 
Anotace
Závěrečným dílem, navazujícím na předchozí Dcery nové doby a Konec starých časů, vrcholí trilogie Sága jednoho století. S hlavními hrdinkami se setkáváme v poslední třetině 20. století, kdy do jejich životů vstupují teroristické útoky Frakce Rudé armády, epidemie nemoci AIDS, sjednocení Německa, díky němuž se opět shledávají rozdělené rodiny, i další politické události končícího století. Čtyři přítelkyně stále stojí při sobě, v dobrém i ve zlém. Henny Ungerová slaví 70. narozeniny a mezi gratulanty jí přicházejí popřát její nejvěrnější kamarádky Käthe, Lina a Ida. Tradici nezlomného přátelství a vzájemné opory ctí i nová generace jejich dětí a vnoučat. Hennyina vnučka Katja sní o tom, že bude jako fotoreportérka cestovat po světě, a při tom se musí vypořádat s láskou k východoněmeckému herci Jonovi a překonat železnou oponou. Idina dcera Forentina se vrací do Hamburku s překvapením a také Ruth, Käthina adoptivní dcera, je pevnou součástí klanu rodiny a přátel.
Vydalo nakl. Prostor v r. 2021, překlad Z. Kufrnerová, 600 str. 
 


18 komentářů:

  1. Stáni, opět díky za rozšíření obzorů. Měj pohodový vstup do nového týdne.

    OdpovědětVymazat
  2. Ach jo, těch knížek je tolik na přečtení. Zkusím se po této trilogii poptat v knihovně.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mám to podobně, taky pořád někde vidím knížky, co bych si chtěla přečíst...
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Tohle zní dost zajímavě.
    Stáňo, měj pohodové pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, mně celá ta trilogie přišla zajímavá.
      Hezký den i tobě

      Vymazat
  4. určitě se to dobře čte...Sv.

    OdpovědětVymazat
  5. Marcela - Nordic Passion15. února 2022 v 8:06

    Věřím, že to bylo fajn počtení. M.

    OdpovědětVymazat
  6. Tuhle knihu vůbec neznám. Děkuji za tip.
    Hezký večer, Stáni. 🙂

    OdpovědětVymazat
  7. Odpovědi
    1. Petro, já na první díl narazila úplně náhodou, když jsem hledala knižní dárek pro mámu. Další už jsem kupovala cíleně..

      Vymazat
  8. Stáni, jak já ti upřímně závidím čas na čtení)))
    Díky za další tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já ještě nejsem babička, ale syn už je z domu. Takže se sem tam čas najde...

      Vymazat
  9. Ahoj Stáni,
    tuto autorku znám jen z tvého blogu, ale zaujalo mě to, že se jedná o rodinnou ságu, to mám v knihách ráda. Já mám doma momentálně hodně nových romantických knih, tak čtu ty.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, mně se to četlo dobře. A doma nemám momentálně v podstatě nic nového, ale bohužel nemůžu do knihovny ani k mámě, aby si něco půjčila, protože covid :(. Budu muset prohledat skříně, jestli něco zapomnutého nenajdu ;-)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)