úterý 15. února 2022

Čajové okénko 22

Po minulém monotematickém okénku, ve kterém byly zastoupeny pouze čaje Basilur, bude tentokrát výběr značek poněkud širší. V článku najdete značky tři, zastoupení čajů bude takové obvyklé – dva čaje černé, dva čaje zelené a jako doplněk i jeden ovocný. Bylinkáři jako obvykle přijdou zkrátka.


 
 
První tři čaje jsou od značky Curtis. Tu produkuje společnost MAY-Foods, která působí jak v Rusku a Ukrajině, tak na Srí Lance. U nás čaje této značky seženete spíš na e-shopech, občas jsou k dostání v  čajových obchůdcích. Pod touto značkou najde čaje nejrůznějších druhů i balení (klasické sáčkové čaje, pyramidky, sypané čaje). Jejich sáčkové čaje mají zajímavé elegantní foliové přebaly (což je pro mne taky důležité) Já jsem čaje kupovala na e-shopu CG Food a krabička s 25 sáčky vyšla na něco málo přes 60 Kč.
 Fresh Green (Curtis)

Složení: zelený čaj 
Voda: 80°. Louhování : 2-3 min. 1 sáček = 300 - 400 ml čaje
 Čaj má světlý žlutozelený nálev a příjemnou jemnou chuť. Je docela osvěžující a není trpký. Mně chutnal i studený, takže jsem si ho na home-office vařila ze dvou sáčků do velké konvice a vydržela jsem s ním skoro celou pracovní dobu.

Delicata Black (Curtis)

Složení: černý čaj 
Voda: 100°. Louhování: 3 - 5 min. 1 sáček = 250 - 300 ml čaje
 Čaj má zlatohnědý nálev, ale chuťově mne příliš neoslovil. Zdál se mi poněkud nevýrazný a chuťově plochý. Je to takový dost průměrný kousek.
 
Elegant Earl Grey (Curtis)

Složení: černý čaj, příchuť bergamotu, citronová kůra
Voda: 100°. Louhování: 3 - 5 min. 1 sáček = 300 - 400 ml čaje
 Čaj má zlatohnědý nálev a příjemnou jemnou bergamotovou vůni. Příjemná  je i chuť, bergamot je v ní  cítit poměrně jemně, což mně vyhovuje.   
 
Cotterley je značka, pod kterou dodává na trh čaje francouzská společnost Intermarché. Její výrobky byl u nás měly být k dostátní  v síti supermarkterů Delmart. Tam jsem ho aspoň tedy koupila já. Krabička s 25 sáčky vyšla na  50 Kč.
 The Vert Agrumes (Cotterley)

Složení: zelený čaj, aroma, pomerančová kůra, graperuit, citronová kůra
Voda: 80°. Louhování : 2-3 min. 1 sáček = 250 - 400 ml čaje  
Tento zelený  čaj  s příchutí citrusů má hodně světlý nálev žlutavé barvy.  Příjemně voní i chutná po citrusech, ze kterých je asi nejvíc patrný grep a jeho lehounce nahořklá kyselá chuť. Tento čaj se stal mým velkým oblíbencem, byť tedy jeho přebal je doopravy čirá nuda..
 
 Poslední dnešní kousek je z produkce české firmy Valdemar Grešík, která sídlí v Děčíně. Vyrábí spoustu nejrůznějších čajů (jak sypaných, tak sáčkových), převážně tedy ovocných a bylinkových. Čaje této firmy koupíte hlavně v různých prodejnách se zdravou výživou, krabička s 20 sáčky stojí myslím kolem  40 Kč.  A čaje mají hezky výtvarně ztvárněné papírové přebaly.
 Karkade (Grešík)

Složení: ibišek súdánský květ
Voda: 100°. Louhování: 5 - 8 min. 1 sáček = 200 - 300 ml čaje
 Čaj má hodně tmavočervený (chtělo by se říci krvavý) nálev. Má plnou výraznou chuť, která je ale hodně do kysela, takže myslím, že nebude chutnat úplně každému (zvlášť pokud nejste zvyklí čaje sladit jako já).
 


Tentokrát pro mne není pomyslnou jedničkou černý čaj, ale  nejvíc mne zaujal zelený čaj s citrusy od značky Cotterley. Příště se možná dočkáte i nějakých bylinek - ač nemám moc v oblibě, tak občas prostě neodolám a nějakou bylinkovou novinku si kvůli přebalů do sbírky koupím 😉. A zrovna teď jich tu pár mám.
 


41 komentářů:

  1. Stáňo, Delmart u nás nemáme (zajdu jen někdy, když jsem v Praze) a tak čaje neznám. Ale ten s grepem mě tedy zaujal.
    Čaje značky Grešík - ty mi tedy opravdu nechutnají. Sice hodně barví, ale jsou neskutečně kyselé.
    Děkuji za info a přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já Grešíky kupuju poměrně málo - ovocné čaje moc nemusím. Ale kyselejší mi nevadí (i když ten ibišek už byl kyselý hodně), spíš nemám ráda, když jsou chuťově takové nijaké.
      Zelený čaj s grepem dělá i Megafyt (mně chutná) a ten mají v lékárnách (minimálně v těch řetězcových).
      Hezký den

      Vymazat
  2. Zřejmě bych si vybrala černý čaj, ke kterému po období především ovocných čajů, nalézám cestu.
    Měj se hezky, Stáňo !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já mám nejraději taky černé, i když tenhle Curtis byl takový hodně průměrný. Teď mám čaje Richard a ty mi chutnají víc.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  3. Good choices. Thanks for sharing.
    I invite you to visit my last post. Have a good week!

    OdpovědětVymazat
  4. Grešíka znám; ale nepatří úplně mezi mé oblíbence.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Grešíka taky moc nekupuju, protože má v nabídce hlavně ovocné a bylinkové čaje a na ty já nejsem.

      Vymazat
  5. Stáni, mně zaujal ten první, zelený a pak ten grepový.
    Měj fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, zelené já taky můžu - čisté a většinou mi nevadí ani ochucení. Speciálně grepové mám ráda.

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Tak já kdybych nekupovala čaje kvůli přebalům, tak střídám hlavně černé a zelené.

      Vymazat
  7. I think I would pick the fruit tea.
    xoxo
    Lovely
    www.mynameislovely.com

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadají skvěle, koupím neteři, ona je milovník čajů. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Stáňo, já neznám ani jeden čaj, tak nějak stereotypně kupuji Sonnentor. Karkade jsme pili hodně v Egyptě a vždy bylo hodně oslazené, jinak je kyselé po ibišku ažaž.
    Pěkný den. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já Sonnentor kupuju jen občas - oni mají většinu čajů bylinkových nebo ovocných a to není úplně moje první volba ;-). Ibišek je hodně kyselý a já navíc nesladí, takže se mi vždycky rychle "přepije".
      Měj se fajn

      Vymazat
  10. Ahoj Stáni, já si teďka brousím drápky na nějaké Sonnentory a v práci jedu zajetý Ahmad tea zelený nebo černý úplně ty základní bez chuťových doplňků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, zelené a černý bez příchutí jsou moji největší oblíbenci. A Ahmad mám docela ráda, jen teď už dlouho černé a zelené nepřebalil, tak lovím jinde.

      Vymazat
  11. Minulé jsem si koupila citrusový čaj a byla jsem celkem v šoku, když měl červený nálev. Úplně mě to překvapilo 😅 Gresika znám ze zdravé výživy, má velkou nabídku čajů a jiného zboží :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono hodně ovocných čajů je na bázi ibišku, takže pak jsou prostě v různých odstínech červené :). Grešík má docela rozsáhlý sortiment, to je fakt.

      Vymazat
  12. Milá Stáňo, úplný relaxační článek, taková pohoda na mne až dýchla. Do Delmartu určitě plánuji jít, takže děkuji za tip a na nějaký čas se podívám, i když, máme zásoby všeho..... Krásný večer. ☺♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, jsem ráda, že se ti čajový článek líbil.
      Hezký víkend

      Vymazat
  13. Ahoj Stáňo, musíš mít doma pořádně čajů, stíháš to vypít ? Já bych si z dnešní ukázky vybrala určitě zelený čaj. Já piju právě hlavně bylinkové, byliny si sama sbírám. A jinak hlavně sypané. Ibiškové čaje si vozím z Egypta a chutnají mně taky. Obecně mám čaje moc ráda, vařím si každý den. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, sypané čaje bývají nepochybně kvalitnější. Ale u mne při volbě převažuje sběratelské hledisko ;-). Sypaný ibiškový jsem z Egypta měla kdysi taky.
      Měj se fajn

      Vymazat
  14. Stáni, díky za další přehlídku čajů. Zajímají mě hlavně černé. Měj pohodový pátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tak ten klasický černý byl zrovna tentokrát dost průměrný, víc mi chutnal ten s bergamotem.
      Hzeký den

      Vymazat
  15. Stáňo, za mne Curtis s bergamotem. Na léto a na žízeň bych si vybrala Gřešíka, ale vychladit (tak mi přijde lepší). Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, černý čaj s bergamotem mám taky ráda, jen tentokrát to vyhrál zelený, který jsem hodně pila v době HO.

      Vymazat
  16. Já si za poslední dobu oblíbila hlavně Teekane :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teekanne nemá špatné čaje. V oblibě je má manžel.

      Vymazat
  17. Ahoj Stáni,
    bylinkové a zelené čaje vůbec nepiju, nesedí mi. Nejvíce mě dneska nepřekvapivě zaujal ten černý čaj Elegant Earl Grey. Já jsem nějaké čaje dostala k Vánocům, tak aspoň zase vyzkouším něco jiného.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já mám zelená ráda, ale shodnu se s tebou, pokud jde o bylinky ;-) (taky je nemusím) i pokud jde o Earl grey (ten mám naopak ráda).
      Hezký den

      Vymazat
  18. Hned bych nějaký čaj kupovala a ochutnávala, ale máme jich ještě strašně moc :) už dokonce z domů přetahuji k přítelovi aby se vypily :D

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybys viděla mé čajové zásoby, tak bys určitě měla pocit, že čajů doma moc nemáte :D

      Vymazat
  19. Karkade mě moc nezaujalo, je na mě hodně kyselé. Od Cotterley mám ráda černý čaj s karamelem, je vynikající s trochou mléka nebo smetany, a velmi lehký i na odpolední popíjení. Škoda těch nudných přebalů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od toho znám jen přebal - já karamelové příchutě moc nemusím. Teď mám pár nových Curtisů a ty mají přebaly moc hezké a zelený s limetkou mi asi bude i chutnat :)

      Vymazat
  20. Výborný je Cotterley s lékořicí, bohužel v Dellmartu se již nedá koupit. Kdyby jste někdo věděl, kde se dá ještě sehnat, prosím poraďte. Děkuji Andrea

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)