pondělí 7. února 2022

Jeffery Deaver - Poslední důkaz

 Další přečtená knížka je poměrně nedávná novinka - vyšla na konci minulého roku, ne moc dlouho před Vánoci. A protože už jsme doma měli předchozí dvě knihy z této série (Hra na nikdyKomunita truchlících), tak u nás nesměla pod vánočním stromečkem chybět (nakonec tam byla dokonce dvakrát, protože jsme si ji s manželem koupili vzájemně, ale jednu jsme po Vánocích vyměnili za jiný titul).
 
 


Otec Coldera Shawa strávil poslední část svého života pátrání po nezákonných praktikách velkých korporací, především společnosti Black Bridge, která pod pláštíkem zlepšování městské zástavby pomoci drog a dalších nelegálních praktik pomáhá developerům získávat levné pozemky pro výstavbu. Protože by paranoidně opatrný zanechal po sobě pouze náznaky toho, po čem pátral a co odhalil. Colder Shaw se snaží na jeho pátrání navázat a dokončit je. Jenže společnost Black Bridge je mocná, její "prsty" sahají daleko a žádné prostředky pro dosažení cíle, ať jsou jakoliv špinavé, jí nejsou cizí. Ale Colder se rozhodně nehodlá vzdát. Pouští se do boje za dokončení otcovat odkazu a snaží se najít dokumenty, které otec shromážil a ukryl, i odhalit, kdo za tím vším stojí.
 

Jak jsem psala v úvodu, tato kniha je třetím pokračováním série  Colderem Shawem, který je lovcem odměn,  tedy profesionálem, který za odměnu pátrá po zmizelých osobách . Zatímco první dvě knihy se věnovaly přávě této Colderově činnosti a pátrání po tajemství jeho otce bylo spíše vedlejší linkou, tentokrát hraje v příběhu prim právě pátrání po otcově tajemství, které sahá do minulosti, a po praktikách společnosti Black Bridge, byť případ zmizelé dívky tu najdeme taky. Ačkoliv jde o třetí knihu ze série, dá se myslím číst i samostatně, protože vše podstatné je tu zopakováno.
 


Musím říci, že pro mne byla tato kniha trochu zklamáním a řekla bych, že série má trochu sestupnou úroveň, což je škoda (nebo jsem měla velká očekávání?). Zajímavé jsou některé motivy i pohled do historie, s níž část dokumentů souvisí. A Colder, který je díky škole svého otce, expert v přežití,  zůstává tedy pořád stejný sympaťák s bystrým úudkem, u které ho mne bavilo, jak si předem vyhodnocoval úspěšnost všech svých kroků. Ale tentokrát ho autor podle mého názoru staví do situací, které už jsou spíš pro supermanna (a tím, že z nich Colder vychází v podstatě bez poskvrnky začíná trochu ztrácet na věrohodnosti) nebo jsou jeich řešení už trochu krkolomná a nevěrohodná (třeba situace, kdy Coldera zachrání jedna z postav přechozí knihy, což je ovšem v příkrém rozporu tím, jak tam vystupovala). Takže můj konečný dojem z knihy je poněkud rozpačitý (ikdyž musím říci, že třeba manžel moje výhrady zas až tolik nesdílel)
Každopádně jsem zvědavá, jestli autor s touto postavou končí nebo jestli se s ní setkáme znovu v nějakém dalším příběhu, kde opět bude hrát prim Colderovo pátrání po zmizelých osobách.
 


Anotace
Colter Shaw přijíždí do San Franciska, aby tam sledoval tajemná vodítka a dokončil misi, na kterou se před lety vydal jeho otec. Musí najít ztracenou tašku s důkazy, které by mohly zničit nebezpečnou korporaci zodpovědnou za obrovské množství zmařených životů.
Zatímco si Colter hraje s krutými zabijáky na kočku a myš, sám se ocitne v jejich pasti. Pomůže mu nečekaný spojenec z minulosti – Russell, starší bratr, s nímž Colter nebyl v kontaktu více než deset let. Společně pak zjistí, že v ohrožení jsou další životy. Za 48 hodin má totiž dojít k vyvraždění celé jedné rodiny.
Bratry čeká závod s časem. Musejí zachránit rodinu odsouzenou k smrti a zajistit, aby tajemství ukryté ve ztracené tašce nepadlo do špatných rukou.
Vydalo nakl. Domino v r. 2021, překlad J. Kobělka, 416 str. 
 


23 komentářů:

  1. Ahoj Stáni,
    já tuto sérii neznám, ale plánuji nějaké nové detektivky půjčit na dovolenou na konci února, tak bych to mohla omrknout u nás v knihovně. Autora mám celkem ráda, tak uvidíme:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mně se nejvíc líbila první kniha ze série.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Sice jsem některé jeho knihy četla, ale tuhle sérii taky neznám.
    Stáňo, děkuji za info a přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já ještě četla pár knih se série s Lincolnem Rhynem, ty se mi líbily.
      Hezký den i tobě

      Vymazat
  3. od autora jsem nic nečetla :) mrzí mne, že to bylo spíše zklamání... pokud napíše další díl, doufám, že se bude líbit více :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tentokrát to opravdu trochu zklamání bylo, uvidíme, s čím autor přijde dál.

      Vymazat
  4. Stáni, díky za další knižní osvětu. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  5. Myslím, že jsem od tohoto autora nečetla nic,takže co mi brání to napravit, že ?
    Díky za tip !
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, od Deavera zkus nějakou detektivku s Lincolnem Rhynem, ty se mi líbily hodně.

      Vymazat
  6. Obdivuji, Stano, jak si obsahy jednotlivych knih pamatujes i zpetne, myslim tim i postavy, a jsi schopna vyhodnotit, že to "nesedi" (zachrana Coldera nekym z jineho dilu). Ja mam problem casto si zapamatovat i jmeno autora:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, tady to, že jde o postavu z minulého dílu, šlo pochopit přímo z textu tohoto dílu, tak to nebylo velké umění :).
      Měj se fajn

      Vymazat
  7. Deavera mám moc ráda, teda sérii s Lincolnem Rhymem. V poslední době jsem od něj nic nečetla, ale minulý týden jsem koupila jeho povidkovou knihu, tak jsem zvědavá…..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem četla od Deavera povidkovou knihu Vrahem může být kdokoliv a ta se mi líbila (stejně knížky ze série s Lincolnem Rhymem).

      Vymazat
  8. Ahoj, tohoto autora mám ráda, no to je asi přehnané, protože poslední dva roky nečtu, ale pár knih dokonce vlastním. Super tip. Krásné dny přeji. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, já ho objevila díky prvnímu dílu této série, ale libily se mi od něj i detektivky ze série s Lincolnem Rhymem
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. Děkuji za další recenzi. Autora neznám. Přeji krásný čtenářský únor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, zatím čtu druhou knihu, ale na první jsem ještě nestihla recenzi...
      Měj se fajn

      Vymazat
  10. Na mě doma čekají 4 knížky z Vánoc, tak se těším, až najdu čas a nějakou rozectu :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už před sebou mám vánoční dárky přečtené, ale dárek k svátku jsem před Vánoci založila do knihovny a zapomněla na něj, tak na mne ještě čeká.

      Vymazat
  11. Autor ani kniha mi nic neříkají. Příběh může být zajímavý, ale momentálně mě neláká..

    OdpovědětVymazat
  12. Ach jo, k tomuto autorovi jsem se ještě nedostala, ačkoliv několik knih doma čeká. Ale takových autorů je, bohužel, víc. Je toho moc, co by člověk chtěl přečíst :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)