středa 15. dubna 2020

Carmen Kornová - Dcery nové doby

Tuto knížku jsem koupila mámě k Vánocům a když ji dočetla ona, půjčila jsem si ji na přečtení i já. Už je to hezkou chvíli, co jsem ji dočetla (však tu taky  poslední článek o knížce byl někdy před měsícem), ale nějak jsem se dřív ke článku nedostala.


Dvacáté století je na svém začátku, právě skončila válka ... A tady začíná příběh čtyř žen - porodní asistentky Henny a její kamarádky z dětství Kathie, učitelky Liny a Idy, dcery ze zámožné rodiny. Henny je zaměřená především na svou práci a posléze i rodinu, Kathie se i se svým přítelem zapojuje do politického života, Linu naplňuje především vztah k bratrovi, ale hledá i lásku a Ida, která se kvůli penězům provdala za bohatého, ale nemilovaného muže, proplouvá životem i mimomanželským vztahem. A všechny se vyrovnávají s realitou meziválečného Německa, nástupem fašismu i válečnou realitou. Kromě nich v knize sledujeme i osudy řady dalších postav, které k hlavním hrdinkám mají nějaký vztah. Knížka je prvním dílem trilogie Sága jednoho století a měla by tedy postihnout celé 20. století. Tento první díl končí v r. 1948. Časově se děj posunuje ve  skocích po dvou až třech letech (každému roku jsou věnovány dvě kapitoly)
Knížka se rozhodně nečetla špatně, je to zajímavý pohled na život v meziválečném Německu. Jen  jsem se někdy trochu ztrácela ve vedlejších postavách.  Jsem zvědavá na další díl, který by měl vyjít v průběhu letošního roku.


Anotace
Příběh čtyř přítelkyň narozených kolem roku 1900 a žijících v Hamburku je bohatou rodinnou ságou odvíjející se na pozadí dvou světových válek a tragických německých dějin 20. století.
Dcery nové doby jsou prvním dílem trilogie, která pokrývá celé 20. století. Po vydání knihy v roce 2016 se v Německu podle žebříčku časop
isu Spiegel stala více než rok bestsellerem č. 1 a podobného úspěchu dosáhla i v Itálii. Její autorka Camen Kornová bývá označována jako „německá Ferrante“.

Vydalo nakl. Prostor v r. 2019, překlad Zlata Kufnerová. 


28 komentářů:

  1. Stáni, tvoje knižní okénko už mi chybělo. Mám ho ráda. Díky a měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to mne těsí, že se ti moje knižní okénko líbí. Hezký den

      Vymazat
  2. Stáňo, děkuji za recenzi. Uvědomila jsem si, že jsem knížku dala kamarádce a vlastně nevím, jestli jí už četla a jestli se jí líbila...
    Posílám přání hezkého dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, rádo se stalo. Těší mne, že jsem ti přblížila dárek, co jsi dala.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  3. To zní hodně dobře! Píšu si ji na seznam. Děkuji za tip. :)
    Sabi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, tak doufám, že se bude líp, až ji někde seženeš.

      Vymazat
  4. Je super, že Ti ji mamka půjčila k přečtení! U nás je to opačně, mamka skoro nečte a když už chce číst, tak si půjčuje moje knížky :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My si půjčujeme vzájemně. Akorát na thrillery máma není.

      Vymazat
  5. Ahoj,
    přiznám se, že neznám ani knihu a ani autorku. Asi ještě počkám, až přečteš další díl, nebo si to půjčím v knihovně, až ji otevřou:-)
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, taky čekám na otevření knihovny. Už jsem si půjčila další knížku od mámy a v záloze mám jednu, co jsem koupila manželovi a on ji teď dočetl.

      Vymazat
  6. Z této doby jsem nic nečetla, ale viděla jsem seriál z meziválečného Německa Babylon Berlín a ten mne tedy nadchnul.
    Díky za tip.
    Pěkný večer. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tak tenhle seriál zase unikl mně. Hezký víkend

      Vymazat
  7. Stáňo, zajímavé téma. Jsem pak zvědavá na recenzi na další díl.
    Krásný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, uvidíme, kdy vyjde. Ono myslím, že to teď bude všechno takové posunuté. Je otázka, jak budou třeba vydavatelství upravovat ediční plány s ohledem na situaci (dva měsíce zavřená knihkupectví...)
      Měj se pěkně

      Vymazat
  8. Priznavam, ze ani mne to nezni nezajimave. Zdravim, M.

    OdpovědětVymazat
  9. Díky za čtenářský tip)
    Přeji poklidný víkend.Eva

    OdpovědětVymazat
  10. Stáňo, moc děkuji za recenzi. Tuhle knihu mám již nějaký pátek připravenou, že si ji přečtu, ale pořád na ni nepřišel ten správný čas. U nás v knihkupectví šla ale na dračku, možná proto, že v ní zákazníci vidí jistou podobnost s Geniálními přítelkyněmi.
    Měj hezký víkend :) Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mne ke koupi inspirovala inzerce v DeníkuN - přišlo mi, že je to téma, které by mámu mohlo zajímat. Na Geniální přítelkyně se teprve chystám

      Vymazat
  11. No vida, to se hodí.
    Díky karanténě mám daleko více času na čtení, což je jediné pozitivum, dřív mne časová zaneprázdněnost od knih odtahovala, což si nyní vynahrazuji.
    Děkuji, bude se hodit.
    Krásnou neděli.

    OdpovědětVymazat
  12. Jé, děkuji za zajímavou recenzi. :)

    OdpovědětVymazat
  13. nepoznám , ale vyzerá to byť zaujímavá kniha :)

    OdpovědětVymazat
  14. Stáňo, vypadá to na velmi zajímavou četbu. :-) Děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nečetlo se to špatně. Doufám, že azujme i tebe, pokud se do ní pustíš

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)