Zapomenuté banány už ke konzumaci jen tak zrovna moc nelákaly, takže jsem se rozhodla, že přišel čas vyzkoušet banánový chlebíček, což je moučník, který jsem ještě nepekla. Recept jsem si vybrala na svém oblíbeném blogu Pradobroty a tentokrát jsem ho upravila jen malinko (z nouze - neměla jsem doma podmáslí)
Suroviny
100 g arašídového másla (použila jsem to s kousky arašídů)
100 g cukru
4 banány
4 lžíce kakaa
100 ml podmáslí (já použila 50 ml mléka + 50 ml jogurtu)
2 vejce
125 g hl. mouky (kombinovala jsem klasickou a špaldovou)
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
V misce utřeme arašídové máslo s cukrem, přidáme vejce a 3,5 rozmačkaného nebo rozmixovaného banánu (polovinu jednoho si odložíme na ozdobení) a podmáslí. Smícháme mouku, sůl, prášek do pečiva a sodu a přimícháme tekutou část. Těsto nalijeme do formy vyložené pečícím papírem a ozdobíme zbylou polovinu banánu pokrájenou na kolečka. Pečeme v troubě vyhřáté na 180° asi 60 až 70 minut (propečenost vyzkoušíme špejlí).
Chlebíček je krásně vláčný, hodně kakaový a kousky arašídů z arašídového másla mu dávají ještě další rozměr. Úspěšný recept - tento moučník jsem určitě nepekla naposledy. Jen možná příště zkusím do něco míň sladit (manžel tedy tvrdil, že sladké to bylo akorát, ale mně se zdálo, že by to klidně míň cukru sneslo).
Mňam, podobný banánový chléb jsem viděla už několikrát, musí být výborný. Taky bych ho někdy chtěla vyzkoušet. Manžel miluje sladké. :-)
OdpovědětVymazatU nás měl velký úspěch - u manžela, u mámy i u sousedky, které jsem dávala "ke kafi"
VymazatStáni, recept vypadá velice zajímavě. Banány občas zbydou a pak se řeší, co s nimi. Já je mám osobně ráda, když jsou lehce nezralé. Krom podmáslí, které nekupuji bych musela koupit i burské máslo. Když ještě býval syn doma, kupovala jsem ho pravidelně. Zvykl si na něj v Anglii a pak ho chtěl i doma.
OdpovědětVymazatAle udělala jsi mi chutě. :-D
Měj hezký den.
Aleno, já mám banány na jídlo taky raději pevnější, takže ty víc zralé jsem právě likvidovala v tom chlebíčku (nebo z nich dělám koktejl či mug cake).
VymazatTo se Ti moc povedlo! Ještě jsem takový nepekla.
OdpovědětVymazatDěkuji :)
VymazatAhoj,
OdpovědětVymazatbanánové chlebíčky mám moc ráda, já jsem jeden pekla podle receptu DM, kde jsem používala samé zdravější suroviny:-) Taky nám doma moc chutnal a úspěch měl i v práci. Včera jsem poprvé pekla kynuté buchty a jsem ráda, že se to povedlo:-) Recept bude na blogu asi příští týden, uvidíme:-)
Hanka z ciculka.cz
Hanko, na buchty jsem zvědavá. Já je mám zatím jako "nezdolanou metu"
VymazatVřele doporučuji recept od J. F. Zatloukalové, která má blbuvzdorný recept na kynuté buchty buď ve své knížce Kuchařka pro dceru nebo na stejnojmenném blogu. ;-) Zvládla jsem jsem to i já... :-D
VymazatDíky za tip
VymazatStáni, no vypadá lákavě, tohle jsem ještě nikdy neochutnala. Já jsem spíš dětem pekla kynuté buchty, koláče, koblihy a tak. Měj pěkný den.
OdpovědětVymazatMarti, já už banánový chlebíček chtěla vyzkoušet dávno. Zapomenuté banány k tomu byly vhodná příležitost :)
VymazatHezký den
Stáňo, musím říct, že klasický banánový chlebíček moc ráda nemám, ale s tím arašídovým máslem, to si mě docela navnadila.
OdpovědětVymazatDěkuji za recept a přeji hezké dny, Helena
Heleno, tohle byl můj první banánový chlebíček - jak pokud jde o pečení, tak pokud jde o ochutnání. Takže srovnat neumím :)
VymazatHezký den
Stáni, banánový jsem ještě nepekla, ale vypadá hodně dobře. Když mi zčernají banány, dám je bez slupky zamrazit a pak rozmixuji s několika lžícemi smetany, je z toho výborná zmrzlina. :o)
OdpovědětVymazatPřeji fajn den. D.
Dášo, zmrzlinu z rozmixovaného namraženého banánu jsem v létě dělala taky. Přidat smetanu je dobrý nápad, já je mixovala jen samotné
VymazatMěj se pěkně
Banánové chlebíčky já ráda, jen nám nikdy doma nezbydou banány ;)
OdpovědětVymazatKrásný konec pracovního týdne.
Ilono, u nás většinou taky ne, ale tentokrát jsem jich koupila v nějaké akci víc, že se snědí. A na ty poslední jsme nějak pozapomněli.
VymazatI tobě hezký prodloužený víkend
Banánový chlebík si občas dávám v oblíbené kavárně, když jdu ráno po cvičení. Osobně zpracovávám staré banány do koktejlů, tam to taky ničemu nevadí, když jsou nahnědlé. Ale udělala jsi mi chutě! Už delší dobu si říkám, že si musím koupit na chlebík formu a zkusit konečně i domácí variantu.
OdpovědětVymazatJá přezrálé banány taky dost často používám na koktejly nebo do kaše, ale ten chlebíček už jsem chtěla dlouho vyzkoušet, tak zbývající 4 kusy byly vhodná příležitost
VymazatTieto banánové chlebičky su skvelou volbou, ak človek nevie čo s banánmi. Ja mám tiež jeden overený recept - a občas ho robim. A teda najviac mi chutí s nutelou :-D
OdpovědětVymazatJá pekla chlebíček poprvé. A tehle recept s arašídovým máslem se ukázal jako vydařený. Ale nutela nezní špatně taky...
VymazatHodne me lakal, mela jsem moznost vyzkouset od sousedky a muj salek kavy to neni. Ja ty banany mam rada jen syrove. Pro milovniky bananu ve vsech formach to ale musi byt mnamka:-). Hezky vecr, Stano. M.
OdpovědětVymazatMarcelo, já ho zkoušela poprvé a mě naopak zaujal - určitě jsem ho nepekla naposledy...
OdpovědětVymazatKrásný dlouhý víkendd
Taková dobrota! Vypadá fakt nádherně :) Také často z přezrálých banánů dělám chlebík nebo muffiny a vždy mají doma úspěch :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Muffiny už jsem z hodně zralých banánů taky dělala a měly u nás úspěch. V tomhle receptu tomu dává šmrnc to arašídové máslo. Určitě ho ještě zopakuji.
VymazatStáňo, vypadá a určitě i chutná moc hezky. Mám už jej dlouho v plánu, ale pořád zkouším něco jiného. Tak bych to už měla napravit.
OdpovědětVymazatJitka
Jitko, já banánový chlebíček taky plánovala hrozně dlouho :). Ale nakonec jsem trefila fakt dobrý recept - s tím arašídovým máslem mi hodně chutnal.
Vymazat