úterý 7. dubna 2020

Dívčí kámen

To bychom ani nebyli my, kdybychom si v rámci pobytu v Českém Krumlově nenaplánovali i nějaký výšlap. Přesněji řečeno naplánovali jsme si výšlapy dva. Dneska vás vezmu na ten kratší, co byl spíš takovou dopolední vycházkou a  zavedl nás na zříceninu hradu Dívčí kámen.


Dívčí kámen je zřícenina středověkého hradu na soutoku Křemžského potoka a Vltavy. Založili ho v polovině 14. století Rožmberkové. Sloužil především jako správní sídlo a většinou na něm pobýval jen purkrabí a  posádka hradu. Na začátku 16. století se Petr z Rožmberka rozhodl hrad neudržovat a jeho zařízení  přestěhoval do Českého Krumlova. V polovině 16. století už byl hrad uváděn jako pustý. Ale zbyla z něj do dnešních dob rozsáhlá a docela malebná zřícenina, která určitě stojí za návštěvu.


Východiskem našeho výletu byla vesnička Trsov, kde jsme na parkovišti u vlakové zastávky nechali auto. Vyrazili jsme po červené turistické značce - chvíli po silničce, pak po lesní cestě, která se změnila v pěšinu klesající do údolí Křemžského potoka. A to už jsme byli přímo pod zříceninou.










Od zříceniny jsme se do Trsova vraceli po zeleně vyznačené trase naučné stezky Třísov - Dívčí kámen, která vedla  chvíli společně s červenou, pak téměř u Vltavy přecházela Křemžský potok. Dál vedla po silničce přes louky, na kterých se kdysi rozkládalo keltské opidum. Z výhlídky jsme se pokochali ještě jednou pohledem na zříceninu a pak už jsme byli skoro zpátky u auta.





Celá trasa měří necelé 4 km a i s prolézáním hradu, focením, svačinou a kocháním se vyhlídkami nám zabrala ani ne tři hodiny. Převýšení taky nestojí za řeč - 100 výškových metrů.
Zřícenina je otevřená celý rok "od svítání do soumraku", platí se tu vstupné ve výši 60 Kč za osobu a prohlídka je indivuduální (u vstupu zapůjčí vytištěné informace o hradu). Měli zde i turistické známky - jak Dívčího kamene, tak keltského opida a nějaké drobné občerstvení. 
Pokud by sem někdo chtěl vyrazit s kočárkem, případně na kole, tak doporučuji jít tam i zpátky po značce naučné stezky, protože na červené je to při sestupu do údolí potoka sešup po pěšině, který pro kočárky moc vhodný není.



34 komentářů:

  1. V zdravém těle zdravý duch a když k tomu nad hlavou svítí sluníčko, výsledek je dokonalý !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, počasí bylo super - sice ne úplné teplo jako teď, ale sluníčko v plné parádě. Máš pravdu - dokonalé to bylo :)

      Vymazat
  2. Stáni, díky za hezkou reportáž. Krásný výlet jste měli. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, užili jsme si to. Bylo tam moc pěkně. Hezké dny

      Vymazat
  3. Nostalgicky vzpomínám ..... krásný výlet.
    My jsme pak jeli z Třísova vlakem a pamatuju si, že hodně lidí tam parkovalo.
    Ale to bylo v létě ;)
    Krásné předvelikonoční dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, tohle je opravdu zřícenina jako stvořená pro výlet. Moc se nám tam líbílo. Na parkovišti kromě nás stálo jedno auto - mimosezóna je mimosezóna :)
      I ty si užívej krásné dny jako to jen jde

      Vymazat
  4. Stáňo, děkuji za tip na zajímavý výlet. Věřím, že v létě už se bude dát někam vyrazit. Pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rijo, taky doufám, že v létě už snad bude možné jezdit do přírody bez toho, aby člověk přemýšlel, jestli někde není nějaké omezení. I když i teď se dá - jen člověk musí právě vybírat msíta neznámá...
      Hezké slunečné dny

      Vymazat
  5. Ano, tam jsem kdysi byli a líbilo se nám tam. Děkuji za připomenutí na zapomenutá místa naší země. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, i já zdravím a jsem ráda, že jsem ti připomněla příjemné chvíle.

      Vymazat
  6. Jé, Stáni, tam jsem byla s dětmi, když měla prostřední dcera necelý rok a nesla se v krosně. Zvládla tehdy celodenní výšlapy a byla neskutečně hodná. Díky za připomenutí tohoto krásného místa :-) Romča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Romčo, to jsem ráda, že jsem ti přivolala příjemné vzpomínky. Nám se tam taky líbílo.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  7. Tyhle procházky a objevování přírody a památek naprosto miluji! Nádherné fotky, musel to být povedený výlet. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výlet to byl moc pěkný. A dodatečně umocněný tím, že jsme ho stihli těsně před koronavirovými opatřeními.

      Vymazat
  8. Ahoj Stáňo,
    zase je to parádní článek! Myslím, že letos v létě se to bude všem dost hodit, protože do zahraničí se asi úplně cestovat nebude...
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, máš pravdu, že letošní dovolené budou zřejmě v duchu objevování krás české krajiny. Ale nijak mi to nevadí - v Čechách je spousta krásných míst. Je aby postupně mohly začít fungovat nějaké ubytovací možnosti...

      Vymazat
  9. Hezký výlet, navíc individuální prohlídky mám nejraději :) Člověk může jít vlastním tempem a zastavit se u toho, co ho doopravdy zajímá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme taky nejraději zříceniny, které bývají bez průvodce a člověk si je může prohlížet podle svého.

      Vymazat
  10. Stáni, tam je krásně, viď? My tam jezdíme každoročně před Silvestrem, opékat buřty. Ale na jaře, nebo v létě jsme tam už dlouho nebyli, asi to chce nápravu.
    Hezké fotky. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, pamatuji si, že jsi o pravidelných Silvestrech s opékáním buřtů psala, ale zapomněla jsem, že to bylo zrovna tady. Je to moc pěkné místo. A díky za pochvalu fotek :)

      Vymazat
  11. Krásné jarní nadechnutí, které teď všichni potřebujeme. Už se taky těším na chvíle v přírodě. Přeji hezké jarní dny.Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tohle výlet ještě z době před zavedením povinných roušek a dalších omezení (den po něm zavřeli všechny restaurace). Vyšel nám ten výlet do Krumlova na poslední chvíli.

      Vymazat
  12. Tak to je, Stano, skvely tip pro nas, dekji, nadhera. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, myslím, že na výlet s dětmi je tahle trasa docela fajn. A na té naučné stezce jsou i nějaké interaktivní panely s poznáváním stromů a tak - to by se určitš dětem líbílo.

      Vymazat
  13. Stáňo, takový výlet mě začíná chybět. Miluji zříceniny, děkuji za pokoukání a přeji pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, zrovna tahle zřícenina je otevřená i teď :) (koukala jsem na jejich stránky, když jsem ověřovala výši vstupného do článku) - píší, že tam lze bez problémů dodržovat potřebné odstupy (což mohu potvrdit - areál je docela rozlehlý).

      Vymazat
  14. Koukám co hradů mělo v názvu dívčí.... Dívčí kámen, Dívčí hrady ...a určitě jsou ještě nějaké po republice rozeseté. Zříceniny mají své určité kouzlo, byť mnohem raději bych ten hrad viděla v plné parádě! To bych ale musela umět cestovat v čase! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám zřiceniny docela ráda, mají své romantické kouzlo (a nebývá na nich tolik lidí :)).

      Vymazat
  15. Tahle zřízenina vypadá fakt hezky a zachovale! :) Přesně takovéhle máme rádi! Akorát teda bez vstupného, doufám, že se tam o to aspoň hezky starají! :D Naše poslední zřícenina byla jen cedule na vrcholku kopce. Google mi ukazoval nějaké základní kameny, ale nic až na ceduli jsme nenašli :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, je to tam hezky udržované - vysekané nálety dřevin, posezení, zábradlí na vyhlídce, půjčují vytištěné info o hradu... Takže jsem se za vstupné nijak nezlobila.
      A na pár takových zříceninách, co píšeš (cedule a okolo buď vůbec nic nebo hromádka kamení), už jsme taky byli :D

      Vymazat
  16. Zříceniny mám ráda a tato vypadá opravdu hezky. Vstupné mi nevadí, pokud vím, že padne na údržbu a není nijak extrémně vysoké, což tady není ten případ. Pěkný tip na výlet, ačkoliv z Prahy je to trochu z ruky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z Prahy to úplně po ruce není, ale v rámci výletu do Krumlova to bylo fajn. Taky máme zříceniny rádi, takže když jsem při propátrávání okolí Krumlova tuhle objevila, bylo skoro jasné, že bude jedním z našich cílů.

      Vymazat
  17. To je krásné, já mám zříceniny moc ráda :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zříceniny jsou jedním z oblíbených cílů našich výletů a tahle je navíc hodně fotogenická :)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)