sobota 1. října 2022

Září v kostce

 Září mám ráda - je to měsíc, kdy už většinou slunné počasí neznamená příšerná vedra, ale jen příjemné teplo, a deštivé dny ještě umí být trochu teplé a ne jen sychravé a studené. Letos nám září ukázalo obě své tváře - tvář babího léta se slunnými dny i  tvář podzimní se dny deštivými.
 


První  půlka září byla velmi pracovní, protože mne v té druhé čekala dovolená a tak bylo třeba dokončit rozpracované věci, abych kolegyním nenechala nějaké resty (stejně mně nakonec šéfová volala hned druhý den dovolené). Takže prvních čtrnáct dnů zůstalo skoro bez fotek ...
 
Úplněk nad sídlištěm/Cestou z práce - Malostranské nám. a Valdštejnská zahrada

Jeden zářijový týden patřil naší dovolené v Jeseníkách. Vybrali jsme si tedy asi nejdeštivější  z celého měsíce, takže jsme toho nenachodili tolik, kolik bylo v plánu, a museli jsme vymýšlet náhradní trasy a mohkré varianty, ale užili jsme si to i tak. A stihla jsem si při krátkém výjezdu do Polska koupit i pár nových čajů. O výletech tu byly samostatné články (a ještě nějaký bude), takže jen letmé připomenutí.
 
Zřícenina Rychleby/Branná/Skála Pasák

Velké Losiny/Penzion Boborovník/Jeskyně Na pomezí

Jeskyně Špičák/Skanzen Zlaté Hory/Medvědí kámen

Čaje z Polska/Na rozcestí/Vyhlídka
 
No a všechny víkendy kromě jednoho a k tomu kousek dovolené patřily chalupě. Stihli jsme vyrazit na houby (rostly a našla jsem kromě jiného krásný hříbek). Taky jsem zpracovávala  vše, co se urodilo (což u nás byla jen jablka)  i co jsme dostali od sousedů (aronie, švestky, červená řepa). Přivezli nám hromadu dříví na topení, takže bylo potřeba je složit do stodoly (to tedy obstaral především manžel, já jen "paběrkovala"). A zjistili jsme, že nám trávník víc než sucho zničily ponravy (zřejmě chroustů), které na části zahrady trávě úplně ožraly kořínky.
 
Vařila jsem povidla

Sušíme jablka/Aroniový džem v kastrolu i ve sklenicích

Červená řepa

Dříví (půlka už je ve stodole)/Karatifátky v korytě/Západ slunce na chalupě

Rostou.../Gladiol - jediný,co vykvetl/Hokkaido

Proměny nebe na chalupě

Vzorek pachatele sežraného trávníku/Sežraný trávník/Dozrála jablka

Poslední opékání buřtů/Ještě jeden západ slunce

 A nakonec jídelní okénko - tentokrát skoro vyváženě  restaurační i domácí. Naopak chybí okénko dekorační, protože díky skoro čtrnácti denní nepřítomnosti jsem dekoraci ze suchých větviček neměnila a její fotka se navíc někam zatoulala.


Houbové "orgie" - sekaná/omáčka/řízky

Řízky z pýchavky/Cuketový nákyp/Smažená kuřecí játra v Opatovských terasách

Mrkvový dortík v Branné/Malinový dortík ze Zlatých Horách/Pivo po výletě

 

A poslední zaříjiové dny strávim v Holandsku, kam i letos jedu s kamarády na výměnnou burzu čajových přebalů. Ale o tom až příště, protože z Holandska se vrátím, až když  v kalenáří stránku s měsícem září vyměníme za tu říjnovou. 

48 komentářů:

  1. Stáni, pěkně nabité září máš. Užij si burzu v Holandsku. Měj klidnou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, děkuji. Burza a vůbec celý výlet do Holandska byly fajn, jen trochu hektické, takže se z toho budu ještě vzpamatovávat. A taky mne čeká po 14 dnech zase práce (to bude nezvyk... :D). Hezký den

      Vymazat
  2. Stáňo, když vám propršela dovolená, doufám, že alespoň to Holandsko sis užila!
    Moc zdravím a přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, na den, kdy jsme měli naplánovaný výlet, vyšlo počasí jako malované. V sobotu se honily přeháňky, ale ta patřila vyměňování přebalů (co je záležitost odehrávající se pod střechou), takže to nevadilo.
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Září jsi měla naplněné vším možným. Teď už jsi asi z Holandska doma. V Holandsku jsem byl na poznávacím zájezdu před nějakým tím rokem a líbilo se mi tam moc !
    Pěknou neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já nemám moc ráda roviny, preferuji hory, ale Holandsko má zvláštní půvab, takže se mi tam taky líbilo.
      Hezký další týden

      Vymazat
  4. Letos jsem se konečně také podívala do Jeseníků. A moc se mi tam líbila a ráda se tam vrátím. ;-) Hlavně jeskyně Na Pomezí byla krásná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nám v Jeseníkách díky počasí zůstala spousta míst, kam jsme se nepodívali (zas jsme se tedy podívali někam jinam), takže věřím, že se taky ještě vrátíme. V jeskyi Na pomezí jsme byli taky - na článek teprve dojde - nějak nestíhám
      Hezký den

      Vymazat
  5. Řízky z pýchavky, tak to je špica! Já mám momentálně v lednici nakrájené ryzce a směs na smaženici. první část hub které jsem dovezla z chaty už jsou v mrazáku, tyhle jsou z včerejší výpravy s dcerou a vnučkou na šípky. Ten nemáme ani jeden za to plnou tašku a košíček hub.... já si vzala jen pár hub a tašku si odnesla dcera.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, konec září se houbově fakt vydařil, rostly myslím skoro všude...

      Vymazat
  6. Pane jo, stíháš toho nějak moc za ten měsíc. U nás se peklo cukroví na svatbu, takže na nic jiného nebyl čas.

    OdpovědětVymazat
  7. Stáni, měla jsi plodné září, jak na úrodu, tak na zážitky.
    Měj hezkou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
  8. Stáňo, parádně jsi to shrnula a vidím, že se taky nenudíš. Doufám, že se Holandsko povedlo líp než Rychleby a těším se na fotky.
    Pěkný nový týden. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, Holandsko se docela vyvedlo - jak sběratelsky (výměny i nákupy přírůstků do sbírky), tak i turisticky (pátek jsme zvládli navštivit jedno město a jedno městečko).
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. Opět jsi měla akční měsíc....těším se na holandské zpravodajství a přeji krásný týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, z Holandska se budu muset nejdřív vzpamatovat (a taky vyřešit resty v práci - po 14ti denní dovolené tam určitě nějaké budou)
      Měj se fajn

      Vymazat
  10. Stáni, tedy měla jsi krásně nabité září. Krásná dokumentace. Přeji krásný a pohodový říjen.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Stáni,
    teda to jsi měla září dosti plné. Doufám, že si burzu v Holandsku užiješ a budu se těšit na článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, užila jsem si a časem to snad nějak zvěčním i v článku.

      Vymazat
  12. Marcela Nordic Passion3. října 2022 v 13:32

    Hezká dokumentace, to tady obdivuji každý měsíc. M.

    OdpovědětVymazat
  13. Přeji krásné zážitky z holandské burzy! Doufám, že bude i článek, jak to tam celé probíhalo?

    Září vypadá pohodově a nakonec ani to počasí nepůsobí z fotek tak špatně - u nás první zářijové týdny pršelo snad bez přestání, případně se aspoň honily černé deštivé mraky... Články z výletů jsem dočítala až teď zpětně, ale o to více jsem si je užila, Jeseníky a okolí mám moc ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, mám hromadu čajový přebalů a plný mobil fotek (protože v pátek jsme věnovali courání, nikoliv burze). Ze samotné burzy moc fotek nemám - bylo tam kolem 60 lidí, takže výměna byla docela hektická. Ale ráda bych nějaký článek vyrobila až čas dovolí se těmi fotkami trochu prohrabat. Zatím toho mám hromadu v práci, tak moc nestíhám...

      Vymazat
    2. Jsem moc zvědavá, jak na report z Holandska a burzy, tak i na nové úlovky, jestli se některé dostanou do tvých ochutnávek. :)

      Vymazat
    3. Uvidím, jak mi to vyjde, ale úlovky bych ráda aspoň ukázala...

      Vymazat
  14. Krásné září ;) Taky ho mám ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, letos mne trochu vypeklo počasím na dovolené, ale to je život :).

      Vymazat
  15. Ahoj Stáňo, měla jsi to pestré a dost nabitý program. Já jsem teď taky skoro pořád na houbách, konečně rostou i u nás a já to mám moc ráda. Pozdravuju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, po bezhoubovém létě se podzim myslím houbařsky dost vydařil.
      Hezký den

      Vymazat
  16. Taky jsem měla v plánu povidla, ale tady u nás se neurodily trnky :-( V Holandsku si to užij.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nám se urodily, jenže byly skoro všechny červavé, takže spadaly.
      V Holandsku bylo fajn

      Vymazat
  17. Ahoj Stáni,
    myslím si, že jsi toho stihla fakt hodně. Těším se i na článek o Holandsku, je to moje oblíbená země. S tím ovocem sis tedy pořádně mákla, my jsme doma letos zavařovali mnohem méně než loni, nebylo moc co. Za to hub, těch tedy máme:-D
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, my nakonec zavařovali docela dost - sice se neurodilo nám, ale dostali jsme přebytky od sousedů. Hub máme taky docela dost.
      Měj se fajn

      Vymazat
  18. Stáni, měla jsi krásné září. Rozhodně akčnější než já. Těším se na články z Holandska a z burzy čajů. Měj se fajn, Sabča z Bláznivé mámy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, z Holandska mám docela dost fotek (z burzy tedy moc ne, tam jsem hekticky měnila :D), ale kdy se dostanu k jejich probrání a napsání článku, to tedy nevím.
      Hezký den

      Vymazat
  19. také jsem byla na houbách a rostou krásně :) já je tedy osobně nejím, ale nevadí mi je připravovat, tak manžel měl aspoň změnu v jídelníčku :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme měli změnu v jídelníčku všichni - jeden víkend byl téměř výhradně houbový :). A ještě máme nasušeno i namraženo

      Vymazat
  20. Já nevím, jak u vás, ale u nás během září žádné babí léto teda nebylo :D Až teď v říjnu je konečně trochu hezky. Doufám, že sis to v Holandsku užila a budu se těšit na článek. My na konci září vyrazili ještě za teplem.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, září se, pokud jde o počasí, zrovna moc nepředvedlo (i když třeba když jsme přejížděli z Jeseníků na chalupu, tak bylo krásně ;-)) a my si navíc na dovolenou vybrali ten asi nedeštivější týden :). Ale v Holandsku nám na den, na který jsme si naplánovali courání, vyšlo počasí pěkně, tak jsme si to užili. Pršel v sobotu a to jsme byli na výměnné burze - tedy pod střechou, tak to bylo fuk.

      Vymazat
  21. Mně přišlo, že letos v září jen pršelo a byla zima :D Hezké fotky a snad se v Holandsku líbilo :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náhodou bylo i sluníčko (třeba když jsme přejížděli z Jeseníků na Vysočinu, takže jsme si slunička užívali z auta ;-))

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)