pondělí 3. října 2022

Jeskyně Na Pomezí a jeskyně Na Špičáku

 Když jsme se na dovolené probudili  do deštivého rána a předpověď počasí nic moc lepšího neslibovala, rozhodli jsme se, že si uděláme "jeskyňářský den" a před deštěm se schováme tak trochu pod zem. Nedaleko Jeseníku se totiž nachází hned dvě zpřístupněné jeskyně, které nejsou ani nijak daleko od sebe. 
 


První z jeskyní jsou jeskyně Na Pomezí, které se nachází kousek od obce Lipová - lázně. Jejich první část byla objevena  ve třicátých letech minulého století, další části pak postupně pozdějí. Zpřístupněny pak jeskyně byly v r. 1950. Jeskynní chodby vznikly činností vody v krystalických bílých vápencích ve dvou výškových úrovních a na několika místech se  rozšiřují v prostorné dómy. Díky tomu, že byly objeveny poměrně pozdě, mají zachovanou bohatou krápníkovou. výzdobu. Jsou i hnízdištěm několika druhů netopýrů. Zpřístupněná je pouze část celého jesyknního systému u délce asi 400 m.
 












Jeskyně Na Špičáku se nachází mezi obcemi Písečná a Supíkovice. Jeskynní systém chodeb je vytvořen  v devonském mramoru vodami pevninského ledovce, který v jedné z ledových dob zasahoval až do této oblasti. Jde o nejstarší písemně doloženou jeskyní ve střední Evropě - první zmínky o ní jsou již z poloviny 15. století, v minulosti sloužila často jako úkryt. Nacházejí se tu nejrůznější malby a nápisy na stěnách - nejstarší je datovaný rokem 1519 (zatímco dneska by vytváření nápisů v jeskyni byly považovány za vandalství nejhrubšího zrna, tak tyhle mají naopak značnou historickou hodnotu). Nemají v podstatě žádnou krápníkovou výzdobu, zato ale mají zajímavý tvar chodeb - srdčitý nebo vejčitý.  Prohlídková trasa i tady vede jen částí komplexu chodeb a je dlouhá asi 250 m.
 

 






 Od jeskyně Na Špičáku jsme se ještě chtěli vypravit na nedaleký vrchol Křemenáč, ale mraky, do kterých se začínal halit protější kopec, nás od tohoto nápadu odradily. Volili jsme ústup do Zlatých Hor do cukrárny na dortík (dobře jsme udělali - do cukrárny už jsme přebíhali v dešti) a pak do skanzenu v Údolí ztracených štol (kde nakonec chvíli svítilo i sluníčko).



A ani tentokrát neuniknete praktickým poznámkám na závěr... U obou jeskyní jsou bezplatná parkoviště i možnost zakoupení suvenýrů (včetně turistických známek) a drobného občerstvení. Otevírací doba je denně s výjimkou pondělí od 9 do 16 hodin, o prázdninách pak o hodinu déle a mají otevřeno i v pondělí.Vstupné do každné z jeskyní je tuším 130 Kč za osobu. Obě jeskyně jsou nedaleko vlakových zastávek, takže je případně možné k nim dojet i vlakem. V jeskyních je stabilní  teplota  kolem 7°C, s čímž je potřeba počítat zejména v létě a vybavit se nějakou mikinou nebo větrovkou.



32 komentářů:

  1. Stáni, v jeskyních už jsem dlouho nebyla, dřív hodně s dětmi. Povedlo se ti nafotit krásné záběry. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mati, díky. Sama jsem byla překvapená, že fotky docela vyšly - fotila jsem jen na mobil.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Stáňo, v jeskyních a v podzemí se obecně necítím nejlépe, snad jen tak krása mě občas naláká...
    Ale když prší... Takhle jsem to měli před lety na Slovensku!
    Měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, mně jeskyně nevadí, jedině kdybych se musela cpát do nějakého extra úzkého prostoru - s tím bych měla asi problém. Ale tady to ani v jedné z jeskyní nehrozilo.
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Nádhera, nádhera, nádhera.....já už tak dlouho nebyla v jeskyni...přitom je mám moc ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Jáv klasické jeskyni už taky nebyla docela dlouho. Jen v lomu na Mořině, ale klasická jeskyně samozřejmě není.

      Vymazat
  4. Tyhle jeskyně znám moc dobře. Babička mého žáka tam dělá průvodkyni. A ochutnala jsi jejich výborné oplatky????

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, že by tam měli oplatky, jsem si nevšimla. Ale pravda - my koukali hlavně po turistické známce

      Vymazat
  5. Stáňo, o jeskyni jsem vůbec nevěděla, to je tedy překvapení. A stojí za vidění.
    Díky a pěkný večer. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já věděla o jeskyni Na Pomezí, tu Na Špičáku jsem našla na mapě až teď, když jsem vymýšlela cíle výletů pro případ deště. Za návštěvu myslím stojí obě a nejsou nijak daleko a pak se dá ještě zajet do skanzenu u Zlatých Hor - my to všechno v jednom dni.
      Hezký den

      Vymazat
  6. Ahoj Stáni,
    já jsem v jeskyni nebyla už mnoho let, ale obě se mi moc líbí. Je to dobrý nápad na výlet, když počasí úplně nepřeje.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, vzhledem k tomu, jaká byla předpověď počasi, tak jsem hned po příjezdu vymýšlela "mokré" varianty. Jeskyně byly jedna z nich. A asi i díky počasí jsme měli kliku, že nás na prohlídku šlo vždycky jen šest, což bylo velmi příjemné.
      Měj se fajn

      Vymazat
  7. Stáni, moc děkuji za tento článek. Miluji jeskyně a v těchto jsem ještě nebyla. Píšu si je na seznam. Měj se krásně, Sabča z Bláznivé mámy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, obě jeskyně stojí podle mne za návštěvu.

      Vymazat
  8. Ahoj Stáňo, v jeskyni na Pomezí jsem byla, jezdím do Jeseníku na léčení. Tam Ti aspoň nepršelo... Měj se dobře, zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, déšť byl důvodem volby jeskyní jako cíle. Být hezky, tak jsme asi vyrazili spíš třeba na Šerák :).
      Hezký den

      Vymazat
  9. Wow! The cave looks amazing. I would love to visit some day.
    xoxo
    Lovely
    www.mynameislovely.com

    OdpovědětVymazat
  10. Je to už hodně dávno, co jsem byla v jeskyni na Slovensku. Ale nemiluji procházky v podzemí, tak mi ke štěsti stačí fotky. Dnes ty Tvoje !
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že tě mé fotky potěšily.
      Měj se fajn

      Vymazat
  11. Já byla naposledy v jeskyni loni, kdy se nám na naučné stezce s taťkou a jeho přítelkyní podařilo narazit na úplně volně přístupnou jeskyni. To byl teprve zážitek. I když takhle krásně to vevnitř teda nevypadalo. Krásně se vnitřek zachoval.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nám se líbily obě jeskyně, každá má svůj půvab. Na Špičáku se prý v létě dělají občas koncerty - v jednom dómu je tam prý výborná akustika (a určitě to má velmi specifickou atmosféru)

      Vymazat
  12. Znám pouze Na Pomezí a pamatuji, že se mi moc líbily, krápníková výzdoba je tam nádherná. My jsme letos taky jedny jeskyně navštívili, zastavili jsme úplně náhodně na odpočívadle cestou na výlet a tam byl zrovna vstup do jeskyní a za pár minut začínala prohlídka, tak se nedalo odolat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krápníková výzdoba Na Pomezí je fakt pěkná, Na Špičáku není naopak skoro žádná (podle průvodkyně zřejmě i proto, že jeskyně byla v minulosti využívaná jako úkryt a tenkrát si s nějakou ochranou přírodních památek hlavu nelámali)

      Vymazat
  13. O jeskyních jsem slyšela, a dokonce se o nich učila, ale ještě jsem v nich nebyla :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás jeskyně nebyly cílem č. 1, ale když pršelo, tak přišly jako cíl výletu vhod.

      Vymazat
  14. Marcela Nordic Passion7. října 2022 v 20:43

    Stáňo, fotky jsou nádherné! M.

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj Stáni, přesně zde jsem byla letos v létě a měli jsme úplně úžasnou průvodkyni. Bylo vidět, že jí to vážně baví a výklad byl obohacený o množství zajímavých faktů a vtípků. My jsme právě v nedaleké obci Lipová- Lázně měli pronajatou chatu. Do druhých jeskyní jsme již nezavítali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, my měli bezva průvodce/průvodkyni v obou jeskyních a navíc nás bylo na prohlídce málo, tak to bylo moc fajn.

      Vymazat
  16. Ani nevím, kdy naposled jsem byla v jeskyni.. možná někdy na základní škole.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My už v klasické jeskyni nebyli taky dlouho, ale byli jsme v poslední době na prohlídce v několika štolách (lom Mořina, štola Mauritius...)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)