čtvrtek 26. května 2022

Angela Marsons - Zlámané kosti

 Jak víte z mého článku Pokrevní pouta, britská autorka Angela Marson mne stejně jako hlavní hrdinka jejích knih Kim Stoneová, zaujala už první knihou, kterou jsem od ní přečetla. A tak jsem neváhala a pustila se v podstatě v zápětí i do druhé její knížky, kterou jsem si v knihovně od této autorky půjčila.

 
 
Miminko odložené před policejní stanicí, vraždy mladičkých prostitutek a zmizelá teenagerka - tři případy, s jejichž řešení se tentokrát potýká inspektorka Kim Stoneová a její tým. Pátrání po původu mininka a důvodu jeho odložení, kterým Kim pověří Stacey a Dawsona, zavádí detektivy do prostředí továrny na výrobu kabelek, kde pracují samé Rumunky, a oni začínají mít brzy podezření, že je zde něco divného. Kim s Bryantem se věnují případu zavražděné prostitutky, k níž brzo přibývá další oběť - opět prostitutka. Při pátrání po tom, kdo mohl být jejich posledním zákazníkem, naráží na matku, jejíž dcera Ellie se nevrátila domů. Místní policie se případu příliš nevěnuje, protože Ellie zmizela dobrovolně kvůli neshodám s matkou. Elliina matka proto vkládá naděje na nalezení dcery do Kim a té tak  k pátrání po vrahovi přibývá ještě další pátrání - po zmizelé teenagerce. A autorka nám odhalí i další kousek do skládačky minulosti Kim Stoneové, protože ta se při vyšetřování setkává se Sal, s níž kdysi sdílela pěstounskou rodinu a která nakonec skončila jako prostituka. 
 


V knize se střídají kapitoly popisujíci pátrání po matce odloženého mininka s kapitolami věmovanými pátrání po vrahovi prostitutek. Třetí dějovou linku - zmizení Ellie sledujeme od samého začátku, tedy od chvíle, kdy Ellie odešla z domova na setkání s kamarádkou, kterou dosud znala jen prostřednictvím sociálních sítí.  Celkově ani druhá kniha od autorky mne nezklamala - je napínavá, díky krátkým kapitolám se hezky čte a jednotlivé dějové linky se dají dobře sledovat a neztrácela jsem v nich orientaci. A zvolené téma, kolem kterého se případy točí - obchod s lidmi a takzvané dluhové otroctví, mi přišlo zajímavě popsané.
A tentokrát ani moc nevadilo, že jsem knihu četla "mimo pořadí" (tato je sedmá v řadě) - zmínka o předchozím případu tu sice je, ale nemá na děj žádný zásadní vliv. 
Jen anotace ke knize se mi nezdála úplně výstižná, ale to už se někdy stává. A zarazilo mne, že překlad této knihy je z pera jiné překladatelky než Pokrevní pouta, které jsem četla předtím. Měla jsem zato, že bývá zvykem, aby sérii překládal vždy jeden překladatel.
✦✦✦✦✦
 


Anotace
Mysleli si, že budou v bezpečí. Mýlili se.
Zavražděná prostitutka a opuštěné dítě – dva nálezy během jedné zimní noci odstartují další zneklidňující vyšetřování detektiva inspektorky Kim Stoneové. Další, které jí donutí čelit tváří v tvář někomu z jejího hrůzného dětství. Když poté v rychlém sledu někdo v Black Country zabije další tři osoby živící se sexem, každou brutálněji než tu předešlou, je jasné, že první oběť patrně započala řadu „úlovků“ sériového vraha. Ve stejnou dobu se rozběhne pátrání po zoufalé ženě, která nechala své novorozené dítě na stanici. I tento zprvu jasný nešťastný případ odloženého dítěte se však dočká děsivého zvratu... a neméně děsivého odhalení.
Vydalo nakl.Kalibr v r. 2019, překlad J. Kunová, 344 stran


 


18 komentářů:

  1. Stáni, opět díky, ráda jsem si recenzi přečetla. Měj pohodový pátek.

    OdpovědětVymazat
  2. To zná opravdu dobře. A s těmi překlady máš pravdu. Teď už nevím co, ale kdysi jsem to zaznamenali u nějakého autora a zdálo se nám, že má kniha úplně jiný rytmus...
    Stáňo, měj hezký pátek. Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Píšu si na seznam do knihovny.
    Díky za tip!
    Hezký den, Stáňo!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, možná tuhle sérii začni od první vydané knihy, Já si přečtením té první (Pokrevní pouta) asi trochu poodhalila řešení jedné dřívější...

      Vymazat
  4. This sounds like an interesting read! Have a great weekend.
    xoxo
    Lovely
    www.mynameislovely.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I liked this book.the same as the previous one.
      Have a nice days

      Vymazat
  5. Marcela Nordic Passion27. května 2022 v 19:24

    I mně zní tvůj popis dobře, klidně bych si tuto knihu přečetla. M .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se obě knížky od Angely Marsons líblly, takže pokud máš ráda detektivky, tak doporučuji.

      Vymazat
  6. Já mám tuto sérii doma celou a už netrpělivě vyhlížím další díl. Je to skvělé. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, tak se chystám přečíst sérii celou... Měj se fajn

      Vymazat
  7. Zajímavý tip-díky a přeji krásné dny s další knihou)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji. Další kniha, co vezmu do ruky, asi nebude detektivka, ovšem tady na blogu vás ještě jedna detektivka čeká - dočetla jsem včera...

      Vymazat
  8. Sérii znám, ale nečetla jsem ani jeden díl. Série je na mě nějak moc dlouhá :-D

    OdpovědětVymazat
  9. Já délku neřeším. Knížky na sebe jen navazují, není to nic, kde by přišlo rozuzlení až na konci. Jestli mne přestane bavit, tak už si další knihu ze série nepůjčím :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Stáni, jsem nadšená, že jsi už vyzkoušela Angelu Marsons, její knihy mám moc ráda. V červnu by měla vyjít další, už ji mám objednanou.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, fakt děkuji za tip - obě její knížky se mi četly moc dobře.

      Vymazat
  11. Angelu Marsons mám moc ráda, čeká na mě teď kniha První krev.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)