neděle 22. května 2022

Čajové okénko 26

 Původně taky dneska měl být článek s receptem - snažím se totiž zlikvidovat poslední zbytky třešní z mrazáku (než tam budu dávat nové). Ale třešňový koláč s tvarohem se nepovedl - resp. nám nechutnalo těsto, na kterém byla vrstva tvarohu s ovocem. Znovu ho péci nebudu a ani bych ho nikomu nedoporučila, takže si článek nezaslouží.
A abych vás neochudila o čtení, tak sáhnu tam, kde mám vždycky něco v zásobě - do čajů. V květnu tedy budou čajová okénka dvě. A protože to minulé bylo jen o čajích zelených a černých, tentokrát tu budou čaje ovocné a bylinkové (ale černému neuniknete taky).


 
Naturavita, která je výrobcem prvních čtyř čajů dnešního výběru, je chorvatská firma, která má výrobu postavenou na rodinném hesle "z pole rovnou na stůl". Mezi jejími výrobky najdeme hlavně ovocné čaje v různých chuťových kombinacích a také bylinné funkční čaje.  Čaje jsou k dostání  v  krabičkách  buď po 10 ks (ty vyjdou kolem  40 Kč) nebo po 20 ks (ty stojí asi 60 Kč)
  Pear&apple&plum(Naturavita)

Voda - 100°C. Louhování - 8 - 10 min. 1 sáček = cca 250 ml  čaje
Složení: jablko, ibišek, šípek, příchutě, list ostružin, pomerančová kůra, regulátor kyselosti-kyselina citrónová, hruška, švestky.
Čaj má výrazně červený nálev. Chuťově je velmi příjemný - lehce nakyslý,  poměrně zřetelně je v chuti cítit hruška, švestka je méně výrazná.  Chutnal mi i studený.

Čaj Aronie&Apple&Blackcurrant (Nauravita)
Voda - 100°C. Louhování - 8 - 10 min. 1 sáček = cca 250 ml  čaje
Složení: jablko, květ ibišku, ovoce aronia, šípek, příchutě, list ostružiny, pomerančová kůra, černý rybíz, regulátor kyselosti – kyselina jablečná
I tento čaj má červený nálev. Chuť je ovocná, trcohu nakyslá (ale díky tomu, že ibišek ve složní nepřevažuje, tak není čaj kyselý příliš)  s nádechem černého rybízu.  I tento čaj se hodí na pítí za studena.

 Ginger&Lemon (Natruavita)
Voda - 100°C. Louhování - 10 min. 1 sáček = cca 250 ml  čaje
Složení: Kořen zázvoru, citrónová kůra, list ostružin, šípek, aroma citrónu, reguláror kyselosti-kyselina citrónová, rooibos, citrónová tráva
Čaj má světležlutý nálev, citronovou vůni  a  vyváženou zazvorovo-citronovou chuť. Já si na zázvorové čaje nijak moc nepotrpím, ale tenhle nebyl na pití rozhodně špatný.
 
Detox (Naturavita)

Voda - 100°C. Louhování - 8 - 10 min. 1 sáček = cca 200 ml  čaje 
Složení: máta peprná (32%), fenykl, kopřiva, kořen pampelišky (13%), řebříček (5%)
Bylinný čaj určený pro očistu organismu má   neurčitě bylinkovou příchuť, ve které je nejvíc patrná máta. Nálev je  takový špinavě zelený. Mne chuťově nezaujal, ale to je tím, že já bylinky nemám moc ráda (a čaj jsem si koupila kvůli přebalům).

 
Poslední kousek je od firmy Hyson, což je  značka srílanské společnosti Empire Tea., která patří mezi pět nejvýznamnějších exportérských společností. V nabídce má čaje černé i zelené, čisté i ochucené, sáčkové i sypané... Já sáhla po malé krabičce s 10 sáčky, která mne v akční slevě vyšla asi na 20 Kč.
English Breakfast (Hyson)

Voda - 100°C. Louhování - 5 min. 1 sáček = 300 - 400 ml  čaje.
Složení: černý čaj
Čaj má hnědý nálev a chuťově jde o takový čajový standard, který samozřejmě neosloví čajového gurmána (ale oni čajoví gurmání zas moc sáčkové čaje nepijí), ale na běžné pití je určitě fajn, zvlášť pokud nemáte v oblibě natrpklé čaje.  



Všechny čaje z dnešního čajového okénka jsem koupila na e-shopu  CG Foods - dvě krabičky čaje Naturavita pochází z balíčku čajů, které jsem dostala v rámci spolupráce (psala jsem o ní tady), ostatní tři čaje jsem si koupila sama. Mně samozřejmě nejvíc chutnal ten English Breakfast, protože preferuju černé čaje, ale  chutnaly mi v podstatě i všechny ostatní, jen Detox mne tedy nechal chladnou...








29 komentářů:

  1. Stáňo, ty nás v sortimentu čajů udržuješ v obraze. \musím se na ten e-shop podívat. Zaujal mě čaj s aronií, ten jsme doma měli, i když od jiného výrobce, ale nebyl vůbec špatný.
    Přeji klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tak e-shop CG Food mohu doporučit. I před tou zmiňovanou spoluprací jsem tam několikrát nakupovala a všechno bylo OK. A čaje mají dobré.
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Stáni, díky za čajové okénko. Já jsem taky likvidovala třešně v mrazáku, přidala jsem k nim mango a udělala jsem si ovocnou zmrzlinu. A spořádala během pár dní. Měj pohodový nový týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, nová úroda se blíží - je třeba jí udělat místo :D.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Stáňo, značky čajů neznám a vypadají zajímavě. Koláč jsi klidně dát mohla, až narazím na podobný recept, tak budu ostražitá :-)
    Měj pěkný nový týden. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já ho zmíním v květnovém shrnutí (víc si nezaslouží :D).
      Hezký den

      Vymazat
  4. Taky mám ještě ovoce v mrazáku ;)
    Čaje jsou zajímavé, opět je neznám.
    Krásný začátek týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, Naturavitu jsem, myslím, zatím neviděla prodávat nikde jinde

      Vymazat
  5. Žádný z těchto čajů jsem neochutnala, ale ráda jsem se na čajové okénko podívala.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Já čajová nejsem, už od malička. Ale zkoušela jsem jednou bubble tea :-D Přitom mi třeba ovocný čaj voní, ale prostě jej nepozřu...

    OdpovědětVymazat
  7. Marcela Nordic Passion24. května 2022 v 19:40

    Neznám tyto čaje, já raději i ty zelené, ale vypadají dobře, určitě bych je neodmítla ochutnat. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, pro tebe tohle čajové okénko fakt moc nebylo. Ale zas časem nějaký zelený čaj bude (i když můj poslední zelený čajový úlovek není nic moc)

      Vymazat
  8. S tím receptem mě to mrzí, že se výtvor moc nevyvedl, to znám :D. Já nejsem moc čajová, ale máš tu zajímavé čaje, vůbec je neznám :D.

    OdpovědětVymazat
  9. Stáňo, ahoj. Díky za čajové okénko, na e-shop se podívám. Některé čaje vypadají zajímavě. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, e-shop mohu doporučit (nejen díky spolupráci, ale i díky předchozím zkušenostem).
      Měj se fajn

      Vymazat
  10. Naturavita čaje vůbec neznám, ale vypadají moc dobře. Já chystám také článek o čajich, po dlouhé době. Dostala jsem od exmanzela nějaké z Egypta. Kdybys chtěla, ráda ti pošlu do sbírky. Kdyžtak mam na mém blogu email, tak se mi na něj ozvi. :) Sabča z Bláznivé mámy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, to bys byla hodná, kdybys mi něco k obohacení sbírky poslala. Ozvu se ti na mail

      Vymazat
  11. Ahoj Stáni, to vypadá moc dobře. Já si zrovna dneska v nově objeveném ovozelu kupovala urologický čaj od Grešíka a ještě tam mám na příště vyhlídnutý čaj složený podle jednotlivých znamení, to by mě vážně zajímalo. Oba dva bylinkové, takže nic moc pro tebe.

    OdpovědětVymazat
  12. Nejvíc mě zaujal od Naturevita citron se zázvorem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já normálně na bylinky nejsem, ale tenhle citrono zázvorový mi chutnal.

      Vymazat
  13. MiniFaves od Hysonu jsem při svém nákupu na CG Foods nakoupila ve velkém. Mám tyto "vzorkové" krabičky s různými příchutěmi moc ráda, nejen kvůli přebalům. Od Naturavity jsem brala mátu, která mi dost chutná i v jejich sáčkovém provedení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám ráda vzorkové krabičky. CG Food teď má myslím nově Richardy v krabičkách, kde je víc druhů (moc jsem to nestudovala, já nové Richardy nakoupila po celých velkých krabičkách (a většina přebalů "padla" na burze v Holansku na podzim)

      Vymazat
  14. Ahoj Stáni,
    asi není překvapením, že neznám ani jeden z výše uvedených čajů. Ani ty značky jsem nikdy nezkoušela, jsem očividně čajový barbar:-D
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, čajoví nebarbaři pijí sypané čaje - z tohoto pohledu jsem barbar i já :D

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)