úterý 28. dubna 2020

Kleť

Na sobotu našeho víkendového pobytu v Českém Krumlově jsme si naplánovali výlet na Kleť. Protože na našich výletech prostě nějaký větší výšlap nesmí, pokud je to jen trochu možné, chybět.
A Kleť, nejvyšší vrchol Blanenského lesa  s nadmořskou výškou 1048 n.n.m. jsme si nechtěli nechat ujít - už proto, že se tyčí kousek od Českého Krumlova a na vrcholu má rozhlednu - náš oblívený turistický cíl.


Východiskem naší cesty bylo malé lesní parkoviště kousek (asi 2 km) od krumlovského nádraží, odkud až na Kleť nás vedla zelená turistická značka - částečně po lesní silničce, částečně lesními pěšinami. Ze začátku stoupá docela pozvolně, ke konci to byl už stoupák docela slušný.
 Rozhledna na vrcholku je nejstarší  kamennou rozhlednou v Čechách (stojí tu už dvě století), je vysoká 18 m a připomíná trochu hradní cimbuří. Je z ní pěkný rozhled do širokého okolí. Hned vedle ní je  i reastaurace, kde jsme si dalí pivo a česnečku (už v režimu "jen z okénka").

Dominantou Kletě není rozhledna, ale vysílací věž

Nejdřív pivo a pak...

... vzhůru na rozhlednu





 



Kleť je rozcestím turistických značek všech barev. My si pro další cestu vybrali žlutou, po které jsme šli přes rozcestí U Rezervace až na rozcestí U tunelu. Žádný skutečný tunel tu tedy není, ale lesní průsek, krerým vedla modrá značka, po které jsme pokračovali, trochu tunel připomínal.  Po modré jsme došli až na rozcestí U modrého obrazu, odkud jsme si udělali ještě krátkou zacházku na rozhlednu Granátník (kdo si nechce zajít, může pokračovat dál po modré až téměř k parkovišti). Rozhledna je tedy spíš takový větší posed (má vyhlídkovou plošinu ve výšce 5 m), ale rozhled z ní je překvapivě docela pěkný. Z modré TZ na ni vede značka naučné stezky (místy značení není nic moc, ale směr se udržet dá). Z Granátníku jsme se pak na parkoviště k autu vrátili neznačenou lesní silničkou (případně se dá pokračovat po značce naučné stezky, která vede na parkoviště oklikou přes obec Srnín).


Modrý obraz (teda spíš obrázek)


Na rozhlednu  moc nevypadá...

... ale rozhled z Granátníku je



Celková délka našeho výletu byla asi 16 km a vystoupali jsme asi 530 výškových metrů.
A praktické rady a doporučení? Jediná možnost občerstvení na cestě je Terezina chata na vrcholku Kletě. Mají tu i turistickou známku Kletě. Vstup na rozhlednu je přes turniket a je zpoplatněný (tuším 50 Kč, ale nejsem si jistá), vstupenky se kupují v automatu (doporučuji mít kovové mince, automat se na platební kartu ani papírové peníze "netvářil", ač by je brát měl)


40 komentářů:

  1. To jste si udělali parádní výlet. Mám ráda tyhle články. Vždycky se podívám na místa, kde se určitě nedostanu.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezky nám to vyšlo. A i já ráda na blozích čtu články o místech, kam mne možná cesty nezavedou. Nebo se naopak inspiruji, kam bychom mohli vyrazit.

      Vymazat
  2. Na rozhledně jsem byla, ale už je tomu pár let :) Nalákala jsi mě, abych si oživila vzpomínky. Oceňuji, že sis dala práci a doplnila jsi článek praktickými radami :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, jsem ráda, že se ti článek líbil. Já jsem spíš praktická než romantická duše, takže jsem spíš na ty praktické poznámky :)

      Vymazat
  3. Ahoj Stáni,
    to je parádní výlet, zase:-) zrovna dneska mamka říkala, že by se na Kleť chtěla taky podívat, tak možná v létě, až budeme mít dovolenou (všechny zahraniční cesty stejně padly). Ty praktické rady, co píšeš na konci, jsou fakt užitečné a pro každého cestovatele důležité. Je to skvělý nápad! Měj se krásně, těším se na další článek:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, Kleť je určitě fajn cíl výletu. A snad budou užitečné i praktické rady :)

      Vymazat
  4. krásný výlet jste si užili,Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, bylo to fajn. Poslední předkoronavirový výšlap...

      Vymazat
  5. Krásno. Když jsme tam byli naposled sbírali jsme houby :o) J.

    OdpovědětVymazat
  6. Stáni, udělali jste si parádní výlet, který jsi báječně zdokumentovala. :-) Na Kleti jsem byla asi před 30 lety a podle fotografie se to moc nezměnilo. Díky za milou připomínku.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, Kleť se mi líbila - taková klasická romantická rozhledna, dřevěná turistická chata... Prima výletní cíl.
      Měj se taky pěkně

      Vymazat
  7. O jedné letní dovolené jsme bydleli týden pod Kletí a kdo nebyl večer unaven, ještě si k rozhledně vyběhl. A u turniketu se kvůli mincím pravidelně tvořila zácpa.
    Krásné časy, díky za připomenutí.
    Přeju pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, mám to stačilo jako výlet. Takový sportovci, abychom vybíhali nahoru ještě večer nejsme ... :)
      Hezký den

      Vymazat
  8. No to byl tedy poradny vyslap. :) na Kleti jsem byla jen jednou, asi před osmi lety. Možná čas vyrazit znovu. :)
    Pěkné dny, S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabino, byl to takový akorát výlet...Stoupání jsme si odbyli na začátku a pak už to byla docela pohodová cesta

      Vymazat
  9. Stáni, na Kleť to máme nedaleko a byli jsme tam pouze jednou, když byly děti malé. Už dlouho si tam výšlap plánujeme, tak snad se jednou dostaneme. Vy jste ušli pořádný kus cesty.
    Přeji fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, Kleť je prima cíl výletu, tak se určitě na ni vypravte.
      Měj se hezky

      Vymazat
  10. OOO to musel byt pekný výlet. Mám rada vylety, ktoré končia krásnym vyhladom. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, pro nás jsou rozhledny taky oblíbený cíl výletu - i kvůli těm výhledům

      Vymazat
  11. Stáňo, já bych tak někam jela... Děkuji za tu předjarní nádheru!
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, taky bych ráda zase obula pohory a dala pořádný výšlap. Uvidíme teď o prodlouženém víkendu. Sice je na chalupě práce spousta, ale aspoň pár kiláčků po okolí bychom mohoĺi...

      Vymazat
  12. Stáni, opět krásná reportáž z výletu. Díky a měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  13. Great post. Thank you for sharing! :)
    Have a lovely day too =)
    🎀🎀🎀 Stay safe! 🙏🙏🙏

    OdpovědětVymazat
  14. Rozhled na celý kraj je velkolepý, vůbec, prostě na tu naší malou zem se krásně kouká a krásně se ní chodí, ty jsi živý důkaz.
    Příjemné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, pravdu díš, je u nás krásně a pořád je tu co objevovat.

      Vymazat
  15. Nádherné fotky! Museli jste si to užít na maximum a ta odměna v podobě piva - mňam! :D :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Užili jsme si to, včetně "vrcholové prémie" v podobě piva. Ne že bychom se bez něj neobešli, ale jako když je možnost, tak si rádi dáme...

      Vymazat
  16. Stano, poradny vystup, ale u vas me to vlastne ani neprekvapuje:-). Krasne misto a tu cesnecku bych si dala hned:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, výstup mi nakonec nepřišel tak hrozný (a hlavně jsme si ho odbyly v první třetině trasy a pak už to bylo více méně po rovině nebo klesání). Česnečka na vrcholu bodla.

      Vymazat
  17. Opravdu krásná rozhledna! Musel to být příjemný výlet, hned bych si dala říct.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhledna je to fakt pěkná a i když není nijak vysoká, tak je z ní pěkný rozhled. Mám ráda i moderní rozhledny, ale tyhle věže, co už toho hodně pamatují, mají taky něco do sebe. A vypadají většinou krásně romaticky.

      Vymazat
  18. Granátník na rozhlednu opravdu nevypadá, dokonce bych se mála, jestli to pode mnou nespadne :D :D Aspoň jste si už ale mohli dát nějaké občerstvení. Věřím, že česnečka vás potěšila :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, Granátník na rozhlednu fakt nevypadal - docela jsme se smáli, když jsme k němu dorazili. Schody na něj byly trochu jako do kurníku, takže jsem lezla velmi opatrně (hlavně dolů - to se bojím vždycky víc) Ale výhled za to stál.

      Vymazat
  19. To byl krásný výlet. Fotky krásné. Pivo závidím :D
    Já byla na Kleti na školním výletě, ale určitě se tam ještě někdy podíváme i s Jirkou, možná za rok...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, tak ať vám to příští rok vyjde. Na Kleti je to pěkné.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)