čtvrtek 23. dubna 2020

Housky podle Cuketky

Moje první domácí housky.... 😃. Už dlouho jsem plánovala je vyzkoušet  Čas, kdy pracuji z domova, se k tomu ukázal docela - ne že bych se tedy na home office nudila (bohužel pravdou je spíš opak), ale kynutí přece jen vyžaduje čas a k jednotlivým fázím výroby se od stolu v obýváku odskakuje výrazně lépe než od stolu v kanceláři...
Recept jsem si na doporučení kamarádky našla na stránkách Cuketka.cz (klik), která ho měla vyzkoušený. Pekla jsem jen z poloviční dávky - pro jistotu, kdyby se nepovedly...



Suroviny
250 g hl. mouky
140 g vody
30 g sádla
8 g čerstvého droždí
5 g solí 
podle chuti na posypání  mák nebo sůl a kmín 


Do mísy jsem dala mouku (část hladké jsem  nahradila zbytkem špaldové, protože jsem ho potřebovala spotřebovat), do které jsem zamíchala sůl. Do důlku vytvořeného v mouce jsem nalila asi polovinu vody, rozdrobila droždí a přimíchala k němu trochu mouky. Nechala jsem zhruba 30 minut vzejít kvásek, přidala jsem zbylou vodu a změklé sádlo. Pak jsem za sebe nechala asi 10 minut pracovat robot s hnětacím hákem - dokud  se nevytvořila koule hladkého kompaktního těsta. Těsto (přikryté utěrkou) jsem dala na asi hodinu a půl kynout  (mělo by zhruba zvojnásobit objem). 
 

Vykynuté těsto jsem stlačila pěstí a pak rozdělila na stejné dílky po 45 g. Z každého dílku jsem vyválela "hada" a zapletla housku z jednoho pramene podle návodu na videu u receptu (musím se příznat, že na první dvě jsem si musela vzít noťas do kuchyně plést krok po kroku podle toho videa, ale pak už to šlo "samo").  Zapletené housky jsem dala na plech vložený pečícím papírem a nechala ještě půl hodiny dokynout. Pak jsem je posypala solí a kmínem a pekla 15 minut v troubě vyhřáté na 230°C (recept uváděl 10 minut, ale mně se po této době zdály ještě hodně světlé, tak jsem jim trochu času přidala).



Musím říci, že recept je fakt dobrý - upečené housky nám chutnaly. Dávka ze 1/4 kg mouky (vyšlo z ní 9 malých houstiček) je pro nás akorát  (housky prý jsou nejlepší čerstvé, zbytek je lepší zmrazit než schovávat - to jsem zatím nezvykoušela, zvládli jsme je zkomzumovat do večera)


34 komentářů:

  1. Stáňo, povedly se ti parádní. Podle pana Cuketky jsem už několikrát něco pekla a vždycky to bylo OK.
    Home office opravdu není pro každého, chce to velkou dávku sebekázně :o)
    Přeji pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já teď v home-office makám na 150 %, takže u toho sedím skoro pořád. Ale přece jen se nějaké pečení dá zorganizovat v průběhu dne (když jsem za normálního provozu přišla domů kolem šesté, tak už jsem se do pečení, kde těsto dvakrát kyne, nepustila - dopekla bych to bůhví kdy)

      Vymazat
  2. Houstičky vypadají lákavě. Možná je zkusím. Teď je tolik všelijakých receptíků, že člověk neví, co zkusit :-).
    Měj pěkný víkend!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, teď začala péct spousta lidí. Mě nakoply fotky, které dala na FB moje kamarádka - s houstičkami, které pekla její třináctiletá dcera :)

      Vymazat
  3. Stáni, vypadají nádherně a chutně. Já jsem kdysi pekla pro naše děti, ale už dlouho ne. Měj pěkný pátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já zatím pekla akorát sladké a nebo nějaké slané drobnosti na zobání a jen jednou jsem zkoušela chleba. Tohle byla moje pečivová premiéra :)

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Asi ano - chválil manžel i naše sousedka, které jsem jednu dala.

      Vymazat
  5. Stáni, ty se ti povedly. Už mám droždí, tak vyzkouším, nám také bude stačit poloviční dávka.
    Přeji krásný víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, přišly mi fakt jednoduché a jsou dobré. Tak ať se povedou, jestli je budeš zkoušet.
      Hezký víkend i tobě

      Vymazat
  6. Stáni odpovídám na komentář u mě na blogu, kokosovou buchtu jsem dávala na pekáček jak od kuřete... na malý :) na plech by to bylo málo. Dle metříku 32x20 (měřila jsem krejčovským :D)
    Jinak houstičky vypadají luxusně! Také jsem dřív pekla, ale nyní mě nebaví čekat až to nakyne, mám ráda u pečení vše šup šup.

    Katka z blogu somethingbykatep. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, děkuji moc za reakci na dotaz. Já v normálním provozu taky raději rychlovky. Ale teď doma s home-office to docela šlo - čekání na nakynutí jsem vyplnila prací.

      Vymazat
  7. Housticky uplne profi, ta technika pleteni!!! Krasa, Stano. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, technika vykoukaná u Cuketky. Chvíli mi trvalo než jsem pochopila, ale pak už to šlo dobře. Ten návod je tam fakt detailní :)

      Vymazat
  8. Stáni, vypadají báječně a věřím, že i báječně chutnaly. :-D Co obdivuju, je to pletení z jednoho kusu. To bych si asi zašmodrchala ruce a dopadlo by to podobně, jako když jsem loni zkoušela uplést podle videonávodu vánočku ze šesti. To moc nechybělo a měla jsem sto chutí těsti vyhodit i s rukama.
    Housky peču doma, ale dělám klasický copánek ze tří pramenů a špičky zahnu trochu pod těsto.
    Měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, já první dvě husky pletla na prkýnku u PC a posouvala jsem i to instruktážní video po kouscích. Pak jsem pochopila princip a už to šlo dobře. Zkus to podle toho videa a uvidíš, že to půjde.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  9. Stáni houstičky vypadají náramně.. moc ráda vyzkouším pro mého mužíčka. Pro sebe bohužel musím bezlepkové.Moc děkuji za návod pletýnek.. ty jsem ještě nezkoušela. Posílám mnoho pozdravů a krásné dny ti přeji.Z💙

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, vy bezplepkáči to mátě těžké. Měj se pěkně

      Vymazat
  10. Tak ty se ti povedly. Taky bych je chtěla vyzkoušet, takže si tvůj recept uložím a až budu mít chvilku času, vyzkouším je. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Myslím, že se povedou, recept není složitý a vyšlo mi to na první pokus bez problémů.

      Vymazat
  11. Cuketka nikdy nezklame.
    Houstičky jsou krásné, báječně se ti povedly.
    Přeju pohodový večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, musím se přiznat, že to myslím byl první recept podle Cuketky. Každopádně to mylsím byla povedená premiéra
      Mějte he hezky

      Vymazat
  12. Můj Vilém peče housky a málo mě má rád ... okamžitě mi ta píseň naskočila.
    Zakousla bych se, i když jsem po snídani :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Ty jsou krásné.....až začnu mít zase normální život, tak se do nich taky pustím :-)
    Zatím sotva stíhám napsat něco na blog....i když je pravda, že dnes jsem dokonce i natočila video na YT :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, děkuji a držím palce, ať u tebe vše klape.

      Vymazat
  14. Pečení chleba už mám za sebou....ale u housek bych si asi zamotala ruce)))))
    Vypadají báječně.
    Hezký víkend. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, podle návodu bys pletení určitě zvládla. Já chvíli bojovala, ale těžké to není. Měj se pěkně

      Vymazat
  15. Dlouho hledám nějaký dobrý recept na housky, rozhodně si jej ukládám a vyzkouším ho :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak u nás tyhle housky chutnaly. A složité nebyly.

      Vymazat
  16. V poslední době také hodně peču housky, ale jiný recept :) Každopádně mě hodně zaujal Tvůj styl pletení! Já je pletu ze tří hadů, ale tento typ zapletení také příště zkusím :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, určitě to není sližitější než kaiserky, co jsi dávala na blog ty :D

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)