úterý 25. října 2022

Kateřina Tučková - Žítkovské bohyně

 Asi nejznámějším dílem spisovatelky Kateřiny Tučkové je zatím kniha Vyhnání Gerty Schnirch, za kterou získala cenu Magnesia Litera. Chtěla jsem si ho už nějakou dobu přečíst, ale nakonec v mých rukách skončila jiná její kniha – Žítkovské bohyně.  Když jsem mámě kupovala k svátku její novinku Bílá voda, tak jsem totiž na Žítkovské bohyně  narazila ve výhodné slevě (vím, je to takový přízemní důvod).



Hlavní postavou knihy je Dora Idesová, která po vraždě matky spolu se svým bratrem vyrůstala v kopcích Bílých Karpat u tety Surmeny, jedné ze žítkovských bohyní, jedné z žen, které měly dar předávaný z matky na dceru, dar léčit, věštit a jinak pomáhat lidem žijícím na samotách v oblasti moravských Kopanic.  Zlom v jejím životě nastává ve chvíli, kdy je teda Surmena zatčena za nedovolené provozování lékařské praxe a posléze umístěna v psychiatrické léčebně. Dora se ocitá na internátě, zatímco její postižený bratr Jakoubek v ústavu. Dora po letech vystuduje etnografii a v souvislosti se svou profesí se znovu vrací k žítkovským bohyním a současně se snaží i pátrat po nevyjasněných otázkách souvisejících s její rodinou.

 

Dora po minulosti své rodiny pátrá postupně ve svazcích StB, která její tetu vedla jako nepřátelskou osobu a měla prsty za jejím zatčením, v dokumentaci německých výzkumníků, kteří se bohyním věnovali v době okupace, neboť je považovali za potomky germánské rasy i v dalších historických pramenech. Současně se snaží vyzpovídat i v Žítkové dosud žijící bohyně.  V knize se tak střídá současnost s Dořinými vzpomínkami na minulost, vyprávění ještě žijících bohyň a z fiktivních dokumentů StB, které popisují pronásledování Surmeny i její rodiny.   Na tohle přeskakování v čase jsem si musela chvíli zvykat, stejně jako na množství postav, které se postupně v knize objevovaly. Jinak byl ale příběh točící se kolem Dory a žítkovských bohyň napínavý a především zajímavý svým tématem. Z fiktivních dokumentů StB (které jsou od ostatního textu odlišeny jiným typem písma, které navozuje představu reálných protokolů) pak mrazivě čiší tehdejší doba boje s nepřáteli režimu, jejich pronásledování a šikanování. Není to úplně jednoduché čtení, ale časem určitě sáhnu po dalších knihách autorky - jak po Vyhnání Gerty Schnirch, tak po Bílé Vodě. Už proto, že autorka se věnuje tématům nepříliš známým nebo konfliktním a za jejími knihami je nepochybně studium řady pramenů, takže byť jde o fikce, mají reálné základy. A kniha má plus i za hezkou obálku.

 
 
 
 
Anotace
Vysoko v kopcích Bílých Karpat žily odedávna ženy obdařené výjimečnými schopnostmi. Uměly léčit a pomáhat s kdejakým trápením, uměly poradit v nesnázích a také prý viděly do budoucnosti. Říkalo se jim bohyně a své umění si předávaly z generace na generaci. Dora Idesová patří k posledním z rodu žítkovských bohyní. Jejich umění se však nenaučila, vystudovala etnografii a rozhodla se napsat o nich rozsáhlou vědeckou studii. Na konci devadesátých let objeví v pardubickém archivu ministerstva vnitra operativní svazek StB vedený na vnitřního nepřítele — její tetu, bohyni Surmenu. Dora rozplétá osudy žítkovských žen a s překvapením zjišťuje, že ačkoli se sama bohyní nestala, je i ona nedílnou součástí tajemné tradice…
Vydalo nakl. Host v r. 2013, 456 stran 
 

31 komentářů:

  1. Stáni, díky za další knižní osvětu. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  2. Stáňo, četla jsem a dokonce i poslouchala jako audioknihu, byla jsem v Žítkové... Doporučuji i Vyhnání Gerdy S.. Není to jednoduché čtení, ale paní Tučková psát umí! A mimochodem, tu obálku dělal Martin Pecina, náš skvělý grafik a kuchař :o)
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, Vyhnání Gerty S. si chci přečíst taky, ale až někdy výhledově. Teď mám u mámy odloženou Bílou Vodu a taky nemůžu pořád číst vážná témata ;-)
      Hezký den

      Vymazat
  3. Bohyně jsem četla už dříve, teď tu mám už dlouho z knihovny půjčenou Bílou Vodu. Nevím, jestli stihnu dočíst. Není to úplně kniha do vlaku 😉
    Krásný den 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, na Bílou Vodu se chystám - koupila jsem ji mámě k svátku a ta ji minulý týden dočetla. Ale mezi tím si dám něco lehčího ... Bílá Voda je těžká tématem i vahou :)

      Vymazat
  4. Nečetla jsem, ale mám ji vyhlídnutou v práci. Až bude čas, tak se na ni vrhnu, ale mám teď plány jiné. Chci se konečně pustit do série Hra o trůny :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se zas přiznám, že Hra o trůny jde mimo mne.

      Vymazat
  5. Stáňo, ještě jsem nečetla, ale dobře znám. Jen nějak nemám chuť na tolik smutku. Kolem je ho ažaž.
    Tak příště vyber, prosím, něco veselého :-)
    Pěkný den. Jitka

    OdpovědětVymazat
  6. Sounds like a good read. Thanks for the review.
    xoxo
    Lovely
    www.mynameislovely.com

    OdpovědětVymazat
  7. O knize i autorce jsem slyšela, ale nečetla jsem jí. :) Vypadá to velmi zajímavě a téma samo o sobě by mě bavilo. :) Děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se kniha líbila, i když úplně lehké čtení to není. Měj se fajn

      Vymazat
  8. Stáňo četla jsem a moc se mi líbila. Já celý život žiju na vesnici, tak máš pocit, že jsi tam i žila a vše chápeš. Úžasné čtení, alespoň za mne. Četla jsem vše, co se dalo sehnat a vždy mne to bavilo. Zkus kouknout na Fabriku, kde popisuje vznik textilního průmyslu v Brně a o rozvoji města. Úžasné, tolik věcí, které tam popisuje by možná stačilo na krásnou výstavu. zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechny její knihy jsou výborné, ale Fabrika je Top

      Vymazat
    2. Iwko, díky za tip. Teď se tedy chystám na Bílou Vodu, ale mrknu v knihovně i po této.

      Vymazat
  9. konečně něco co jsem četla i já...Sv.

    OdpovědětVymazat
  10. Bohyně jsem poslouchala jako audioknihu. Námět a prostředí, ve kterém se děj odehrával, se mi velice líbil, ale děj mi přišel takový moc zdlouhavý až překombinovaný. To množství postav mi taky trochu vadilo, navíc StB tématika mě po pravdě nezajímá, tak to mě tam rušilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se taky občas v postavách ztrácela a musela jsem se vracet. Ale jinak se mi knížka přišla dobře napsaná a zajímavá.

      Vymazat
  11. Knížku jsem četla o prázdninách a nemohla jsem se od ní odtrhnout, jen mě trošku zklamal konec, čekala jsem něco víc :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Stáni, já se přiznám, že ač knihu dle názvu i obálky znám nikdy jsem se na ní nepodívala blíž. Prostě mě to k ní netáhlo obdobně to mám třeba s Mornštajnovou nebo Ledeckou. Takže ti děkuji za náhled do tohoto literárního světa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pro mne tahle knížka byla od K. Tučkové první. Ale docela mne zaujala, takže od ní určitě ještě něco zkusím. Každý máme jinou oblíbenou literaturu :), aspoň takhle prostřednictvím blogů nahlédneme někam jinam.

      Vymazat
  13. Knihu neznám, ale od autorky mám doma novinku Bílá voda, tak jsem na ni zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Bílou Vodu se chystám - koupila jsem ji mámě k svátku, ta už ji dočetla, takže si ji od ní půjčím :)

      Vymazat
  14. Wow, přijde mi to tématicky jako náročné téma, ale přesně takové knížky miluju! :) Moc ráda bych si jí někdy přečetla, píšu si na seznam. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně lehké čtení to není, ale nelituji, že jsem po ní sáhla. Teď se výhledově chci pustit ještě do Bílé Vody, která taky není lehká četba (aspoň podle toho co říkala máma, která ji už má přečtenou)

      Vymazat
  15. Žítkovské bohyně jsou povedená kniha. Ještě více mě však zasáhlo Vyhnání Gerty Schnirch, které jsem probrečela, jak těžké téma to bylo (už jen proto, že se odehrává v místech, kde jsem vyrostla, kolem kterých jsem denně chodila a odkazy na tehdejší události dobře znám). Když jsem si představila, že můj dosud žijící dědeček toto vše zažil, bylo mi hrozně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gertu Schnirch si chci taky přečíst, ale teď tu mám od mámy půjčenou Bílou Vodu, tak prvně dojde na ní.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)