úterý 15. března 2022

Čajové okénko 23

 V dnešním čajovém okénku vám představím čaje ze svého nedávného čajového nákupu a doplním je naopak jedním čajem, který mám doma docela dlouho. Na své si přijdou milovníci černých ochucených čajů a ti, kteří mají rádi bylinky.  Naprázdno tentokrát naopak vyjdou milovnici čajů zelených a ovocných.
 

První čtyři čaje jsou jsou od firmy Curtis, od které se teď objevilo několik novinek.  Tři z nich jste mohli vidět v minulém čajovém okénku, další uvidíte někdy příště. Tentokrát se podíváme na zoubek   dárkové čajové sadě Spicy Men´s tea. Sada obsahuje 20 sáčků s moc hezkým foliovým přebalem.  Mezi čaji Curtis tato dárková sada patří spíše k dražším kouskům (na e-shopu mne vyšla na 160 Kč). 
 


V sadě jsou celkem čtyři druhy čajů - tři ochucené černé a jeden čaj  bylinný.  Všechny čaje jsem zalévala vroucí vodou, černé jsem nechala louhovat asi 3 až  4 minuty, bylinkový o něco déle. Jeden sáček vyšel na asi na 300 až 400 ml čaje. Černé čaje měly všechny podobnou -  hnědou barvu nálevu, mátový čaj byl takový špinavě žlutozelený.
A teď už k jednotlivým čajům.
Royal Lemon and Ginger (Curtis)

Složení: černý čaj, kousky zázvoru, citrónová příchuť, citrónová tráva, citrónová kůra.
Samotný čajový sáček voněl po zázvoru a jeho chuť byla poměrně dost citít i v čaji, zatímco citron se ztrácel někde v dálce.

Black&Spiced (Curtis)

Složení: černý čaj, skořice, citrónová tráva, přichuť rumu. 
Tenhle čajový sáček voněl po rumu. V chuti  samotného čaje pak  byla lehce patrná skořice spolu se závanem rumové příchuti  a obě chutě se tak nějak hezky spojily. Obvykle mi čaje se skořicovou příchutí moc nechutnají, ale tenhle byl výjimkou.
 
Chilli&Orange (Curtis)

Složení: černý čaj, příchuť manga a pomeranče, chilli paprička, pomerančová kůra.
 Ze sáčku byl po otevření cítit hlavně pomeranč, zatímco ve vůni i chuti čaje podle mne dominuje spíše mango, i když je malinko cítit i pomerančový tón. Ovšem chilli papričku jsem v chuti vůbec nezaznamenala (a ani mi to tedy nevadilo)

Double Mint (Curtis)

Složení: máta
Čaj voněl jako pepermintová žvýkačka a měl i docela výraznou mátovou chuť. Pro mně ale byl asi nejmíň zajímavý - prostě máta...
 
A do obvyklé pětice dneska čajovou přehlídku doplním ještě čajem hodně známé značky Ahmad. Tahle firma je má široký sortiment čajů, které koupíte i ve většině supermarketů. Jeho cena se pohybuje kolem 70 Kč za krabičku s 20 sáčky. Já jsem tedy ale tento konkrétní  čaj měla v jednom v Brand boxů. Jak napovídá jeho název, jedná se o funkční čaj určený pro podporu imunity.
Immune (Ahmad)

Složení: voňatka citronová, aloisie citronová, kopřiva, zázvorový kořen, pakořen kurkumy, meduňka lékařská, máta peprná, příchuť, kořen lékořice, citronová kůra, vitamin C, květy lípy.
Voda : 100°. Louhování: 5 - 7 minut. 1 sáček = asi 250 ml čaje.
Čaj měl žlutavý nálev, nijak výrazně nevoněl a chuť měl takovou obecně bylinkově neurčitou - necítíla jsem z ní ani zázvor, ani citron ani kurkumu - těch obsažených bylinek je tam tolik, že se zřejmě slily do jedné univerzální chuti. Ale přebaly má taky docela hezké

 
 
Ze všech čajů mi asi nejvíc chutnal čja Chilli&Orange od Curtisu, příjemně mne překvapil i  čaj Black&Spiced od téže značky. Musím říci, že sadu čajů Spicy Men´s tea jsem si kupovala hlavně kvůli hezkým přebalům do sbírky, chuťově jsem od ní vlastně nic moc nečekala, ale nakonec mne dost příjemně překvapila.  Nejmíň mne určitě oslovit čaj Immune od Ahmadu - já na ty bylinky prostě nejsem a tenhle mi navíc přišel chuťově hodně nezajímavý.
A úplně na závěr připomínám, že ještě zítra, tj. 16. 3. 2022 slevový kupon na nákup čajů, který najdete v tomto článku
 

30 komentářů:

  1. Stáňo, já jsem si teď uvědomila, že tvá hodnocení čajů připomíná degustace vín :o) Vlastně za nás taky ochutnáváš a hodnotíš!
    Ráda si tyhle články čtu, už si mě i inspirovala.
    Měj pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tak doufám, že jsi nelitovala, že ses inspirovat dala.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Většinu značek, které ochutnáváš, neznám ;)
    Mají krásné přebaly.
    Pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kvůli těm přebalům jsem je kupovala hlavně :)
      Prima den i tobě.

      Vymazat
  3. Stáňo, zdravím. Jů, to je čajů... Stačíš to všechno vypít ? Skoro nic z ukázky neznám, piju hlavně čaje z bylin, které si sama sbírám a sypané čaje. Líbí se mi některé obaly. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, s čaji neustále bojuji, máme je doma všude. S pitím mi pomáhá máma, občas manžel (ten je ochoten ale pít jen něco) a sem tam kolegyně...
      Hezký den

      Vymazat
  4. Spicy Men už mám na cestě. Těším se hlavně na skořicový čaj a hodně mě nalákal i čaj s chilli, tak je škoda, že tam to chilli není tak znát...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tam to chilli fakt necítím. Jsem zvědavá, jak budou chutnat tobě.

      Vymazat
  5. Děkuji za další zajímavé čajové okénko! Nejvíce mě zaujal ten pomerančový s chilli, protože pálivé věci jsem si poslední dobou docela oblíbila. Ale tak to by mi vadilo, že tam chilli není cítit :) Značku Ahmad Tea jsem si kdysi kupovala, ale poslední dobou preferuji i levnější značky, hodně jsem si oblíbila Jemču :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zas Jemču skoro nepiju - má většinu čajů bez přebalů :D

      Vymazat
  6. Stáni, tentokrát mě zaujal čaj s chilli papričkou a se zájmem jsem si přečetla tvé hodnocení. Díky za další čajové okénko. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  7. To jsem blázen, včera jsem psala komentář a on tu není. Takže ještě jednou dnes.
    Mám Tvoje čajová okénka ráda. Těchto žádný neznám, ale neměla bych problém je ochutnat.
    Měj se hezky, Stáňo!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, jsem ráda, že se ti má čajová okénka líbí. Měj se krásně.

      Vymazat
  8. Ahoj Stáni, moc hezká čajová přehlídka, ten čaj s rumovým aroma zní zajímavě a stejně tak ten s chilli papričkou. Ahmad tea znám často mají i hezké dárkové kazety, takže ho i kupuju darem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, já od Ahmadu kupuju hlavně černé čaje, i když už jsem měla i nějaké ovocné (ty teda ale pil hlavně manžel). A mívají moc pěkné přebaly :)

      Vymazat
  9. Stáňo,
    Spicy Men sadu jsem jim nechal. Už teď toho trochu lituju -- vypadá to, že čaje to jsou velmi povedené. Přemýšlím, jestli si je mám u tebe hned zamluvit k výměně.

    Já mám svoji objednávku doma a zatím jsem vyzkoušel jen Lord Grey od Richarda (lepší než před třemi lety, co jsem psal "recenzi" poprvé), k přečtení tady (v AJ, jako vždy): http://steepster.com/Martin-CZE/posts/429514 a pomerančovou Naturavitu, tady: http://steepster.com/Martin-CZE/posts/429510 a ta byla celkem fajn. Jen jsem necítil vůbec zázvor a kurkumu (což mi obecně vůbec neva).

    Marodím, takže je nevezmu do práce, ale alespoň se mi zvýšil odbyt doma.

    Krásný den
    Martin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martine, tak brzké uzdravení. A koukala jsem, kolik máš na profilu čajových recenzí (škoda, že v AJ, protože s tou jsem lehce naštíru, tak mi možná uniká detail). Jsem ráda, že jsi slevu využil.
      A přebaly se sady Spiy Men byly všechny zamluvené dřív, než jsem je stačila vypít :). Ono je tam od každého jen 5 kousků...

      Vymazat
    2. Díky. Když já to beru jako zdokonalování své AJ, když nemám žádnou výuku (snad bude něco v práci, potřebuju hlavně mluvit). A jinak píšu snad o všem, co se mi v hrnku onjeví.
      A budu doufat, že ty přebaly objevím u někoho jiného. Nebo někde jinde. Teď hned se mi nechce tam posílat další objednávku, protože by byla za zhruba stejnou cenu.

      Vymazat
    3. Chápu. A v aj to taky má širší dosah...

      Vymazat
  10. Milá Stáňo, já se picnu, ty to umíš tak krásně naservírovat, naaranžovat, už jen radost pohledět. ♥
    Orange&chilli mne osolovilo asi nejvíce. JInak zázvorové variace mám také moc ráda. Prima večer měj!!!

    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko,díky, jsi milá. Ale musím říci, že nakonec fotky na to, že jsou focené narychlo mobilem v práci (kam jsem si celou krabičku odnesla na pití), docela vyšly.
      Měj se fajn

      Vymazat
  11. Stáňo, neznám ani jeden a ani jsem žádný v obchodě neviděla.
    Inspirace je to zajímavá.
    Měj pěkný víkend. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, ten Ahmad by měl být k dostání i v některých hypermarketech, co mají širší nabídku čajů. Curtis naopak není běžná značka (a tahle sada je navíc novinka), k sehnání je myslím jen na e-shopech a občas v čajových obchůdcích.
      Měj se fajn

      Vymazat
  12. Tak ja jsem ten tym "zeleny", ale tady hodnotim tu estetickou stranku, ta se mi libi u vsech caju:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na zelené dojde - v rámci spolupráce s e-shopem jsem dostala kazetu a ještě balení sypaného...

      Vymazat
  13. Myslela jsem že znám všechny čaje, ale tyhle ne, od Ahmadu jsem zaznamenala tuto novinku ale nezkoušela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, tahle značka se úplně běžně neprodává, spíš je k sehnání fakt na e-shopech. Ahmad se naopak koupit v obchodech dá, i když tyhle bylinkové funkční nemívají všude.

      Vymazat
  14. Byla jsem zvědavá na recenzi hlavně toho čaje s chilli, ale když tedy nebylo cítit, tak to je docela škoda..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to naopak vyhovovalo a tehle čaj mi asi z celé sady chutnal nejvíc.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)