sobota 12. března 2022

Jan Bauer - Král má starosti

 Jan Bauer  je autorem historických detektivek, který si co do rozsahu tvorby nezadá s Vladmírem Vondruškou, pokud ho dokonce nepředčí. Už jsem od něj četla jednu knihu z jiné série (viz tady) a přiznám se, že úplně nadšená jsem nebyla. Ale když mi máma nabídla na čtení další jeho knihy, tak jsem neodmítla, protože jsem doma zrovna nic ke čtení neměla a čas jít do knihovny taky ne.


 
 
Tento titul je v podstatě dvojknihou - skrývá v sobě dva detektivní příběhy, kde hlavní role patří rychtáři Nového Města Pražského Jakubovi Protivovi a jeho příteli  Blasiovi, kazatel od sv. Štěpána. Oba příběhy nás zavádí do doby panování  krále Václava IV a oba se vlastně týkají královského dvora. 
V příběhu Číše jedu pro krále Jakub Protiva přichází na žádost nejvyššího královského komořího Jakuba Škopka z Dubé na Pražský hrad vyšetřit, kdo se pokusil otrávit krále Václava IV. Pokus se sice nepovedl. Otrávenému vínu sice podlehl  tentokrát jen bavorský vévoda Fridrich, ale traviče je třeba odhalit, aby nemohl svůj pokus zopakovat. Jakub se proto pouští  do pátrání nejen na královském dvoře, ale i mezi pražskými kořenářkami.


 
Druhý příběh - Císařova poslední vůle naplňuje název knihy. Král má totiž skutečně starosti. Pražský arcibiskup Jan z Jenštejna totiž tvrdí, že má v ruce poslední vůli císaře Karla IV, podle které neměl být následníkem trůnu Václav IV, ale jeho bratr Jindřich. Ten údajně nezemřel, ale byl vychován ve Francii a nyní se vrátil do Čech, kde ho arcibiskup ukryl v konventu řádu johanitů a hodlá poslední vůli i Jindřicha využít v mocenském boji s králem Václavem. Jenžez konventu Jindřich zmizí a pátrání po něm se pod hrozbou ztráty kazatelského místa ujímá bratr Blasius. Jakub Protiva mezitím usilovně pátrá po Milotovi Šilhavcovi, který se prohlašuje králem lapků a k nelibosti všech měšťanů loupí po celém Novém Městě a vybírá výpalné od hostinských. Obě  pátrání se pochopitelně částečně prolnou...


 
Co mi na knize nesedělo, byl fakt, že příběhy jsou sice zabydleny hsitoricky doloženými osobnostmi - králem Václavem IV počínaje přes Jana z Jenštejna až po Václavova bratra Zikmnuda, ale na na druhé straně si autor s historickým ukotvením moc starosti nedělá - vykání mezi postavami, které na přelomu 14. a 15. století nebylo obvyklé, bába kořenářka ohrazující se proti zneužití pravomoci veřejného činitele a biřici oslovující rychtáře "šéfe" prostě tahají za oči. Stejně jako hodně jednostranné líčení krále Václava jako vzteklého nevypočitatelného opilce... Na druhou stranu samotné příběhy nejsou úplně špatné, i když nemají nijak velký spád a rozvíjejí se hodně pozvolně. Druhé knize šanci ještě dám - když už ji mám od mámy půjčenou, ale jinak mne autor nepřesvědčil
✦✦✧✧✧


 
Anotace
Nové vydání dvou historických detektivek Číše jedu pro krále a Císařova poslední vůle. Na večeři u krále Václava IV. byl otráven bavorský vévoda Fridrich. Zdá se, že nešťastnou náhodou vypil číši vína s jedem, která byla určena pro samotného panovníka. A tak jsou na Pražský hrad pozváni novoměstský rychtář Jakub Protiva z Protivce a jeho přítel mnich Blasius, aby zjistili, kdo se pokusil krále zavraždit. V druhé knize se Václav IV. ocitne v nebezpečí trochu jiného druhu. Pražský arcibiskup Jan z Jenštejna má v držení poslední vůli císaře Karla IV., podle níž měl být na český trůn povolán císařský levoboček Jindřich...
Vydalo nakl. MOBA v r. 2019 
 
A ještě připomínám, že v minulém článku najdete slevový kód na nákup na e-shopu, který nabízí kávu a čaj, který můžete využít až do středy 16. 3. 

16 komentářů:

  1. Děkuji za recenzi, Stáňo. Vadilo by mi asi to samé, co tobě. Tyhle nepřesnosti fakt nemám ráda.
    Přeji pohodovou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, přitom je to škoda - ty zápletky nejsou úplně marné, ale přijde mi, že autor prostě jde po kvantitě.
      Hezký zbytek neděle

      Vymazat
  2. Stáni, mám ráda tvoje knižní okénko. Díky a měj klidnou neděli.

    OdpovědětVymazat
  3. Asi si na seznam do knihovny nenapíšu. Ale díky za recenzi.
    Pěknou neděli, Stáni !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zápletky to nemá úplně špatné, ale přijde mi, že takové "odfláknuté".
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Není to můj šálek kávy, ale i tak díky za recenzi. Hezkou neděli přeji. Eva

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Stáni, není to vůbec nic, co bych četla, ale děkuji alespoň za tento náhled.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, v tomto případě jsi ani o tak moc nepřišla

      Vymazat
  6. Ahoj Stáni,
    autora znám jen podle jména, nic jsem od něj nečetla. Ani dnešní recenze mě úplně nenalákala, nehledě na to, že nemám moc ráda historické romány.
    Snad se ti bude další kniha líbit více:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, rozhodně to není titul, který bych extra doporučovala. Druhá kniha trpí stejnými neduhy, byť zápletky docela ujdou.
      Hezký den

      Vymazat
  7. Autora znám, ale nikdy jsem od něho nic nečetla. Historické detektivky nečtu, tak mě ani tato moc neláká :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám detektivky ráda - i historické. Ale tenhle autor mne úplně nenadchl

      Vymazat
  8. Věřím, že ty nepřesností můžou být rušivé. M.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)