sobota 19. března 2022

Zřícenina Kynžvart

Hrad Kynžvart se nachází severně od lázeňského městečka na Zámeckém vrchu. Postaven byl někdy ve 13. století a záhy ho využívali loupeživí rytíři. Proto ho nechal Jan Lucemburský vyplenit. Ke konci 14. století byl znovu obnoven a sloužil jako pohraniční pevnost. Jeho konec přinesla třicetiletá válka, kdy byl vypleněn Švédy a vyhořel. Později pak sloužil jako zdroj stavebního materiálu (kromě jiného i pro zámek Kynžvart).  My jsme si tuhle  jako cíl vybrali, když jsme plánovali, kam vyrazíme při letošním pobytu v Mariánkách.
 

 
 
Ke zřícenině hradu Kynžvart jsme se vydali po místním značení, které vede od parkoviště u lázeňské části městečka Lázně Kynžvart.  Cesta je vyznačená zelenými směrovkami a je doplněná i informačními tabulemi.  Asi po kilometru se cesta spojila se žlutou a dál stoupala až na Zámecký vrch, kde je z ní krátká odbočka přímo ke zřícenině. 
 

 

 Dřevěné sochy cestou ke zřícenině
 



A už sněží
 
Na Zámeckém vrchu nás dohnalo počasí, takže dál jsme  po žluté až na rozcestí s modrou pokračovali za vydatného sněžení, které jsme nečekali ani podle předpovědi počasí, ani podle pátečního slunného odpoledne. Žlutá nás dovedla až na rozcestí Pod Vysokým sedlem, odkud jsme se dali po modré úbočím kopce Lysina bývalou Hradební svážniccí až k rybníku Uhlíř. A odtud už jsme se po červené vrátili zpátky do Lázní Kynžvart.
 







 
Ušli jsme asi 8 km s převýšením 300 výškových metrů.
 


A obvyklé praktické informace? Cesta vede většinou po lesních cestách, občas po pěšinách. V současnosti byly   hlavně na modré popadané stromy přes cestu, takže jsme přelézali nebo obcházeli, ale předpokládám, že to je jev dočasný. Nějaké občerstvení je asi možné v Cafe Praha (otvírací doba od 9 do 11 a od 13.30 do 18).  My jsme k němu dorazili před jednou, takže jsme měli smůlu... 
 
 
Lázně Kynžvart - pár záběrů z lázeňské části

24 komentářů:

  1. Fotky krásné, ale sníh už ne :D Škoda, že se člověk nemůže někde na chvíli ohřát.
    Krásnou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, taky už se těším na jaro. Ale holt jsme museli vzít zavděk počasím, co bylo :(.
      Hezký týden

      Vymazat
  2. Stáňo, je tam určitě hezky, ale i já už chci jaro!!!
    Přeji pohodovou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, to asi chceme všichni. Já si taky myslela, že najdu rozkvétající jarní kytičky a ne sníh. Ale v Mariánkách nám to v hotelu skoro nevěřili :).
      Hezký nastávající týden

      Vymazat
  3. Marcela - Nordic Passion20. března 2022 v 15:18

    Stáňo, vypadá to jako skvělý výlet, sníh překvapení, ale na fotkách krásné:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, výlet byl fajn, i když jsme kus cesty šli v hustém sněžení proti větru. Ale byla jsem ráda, že jsme volili tuhle trasu (druhá uvažovaná měla o 7 km víc ;-)).
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. To musí být opravdu kouzelné místo, jen z těch fotek na mě čiší taková zvláštní atmosféra. Ty dřevěné sochy jsou úžasné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, to dělá asi fakt, že většinu času bylo zataženo. Pokud jde o ty sochy, ona je ta cesta z Kynžvartu na hrad koncipovaná jako pohádková cesta (u každé té sochy byla ještě cedule s příběhem).

      Vymazat
  5. hezký výlet i ten sněhový..Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nejsme z cukru. Akorát tedy focení počasí fakt nepřálo.

      Vymazat
  6. Stáňo, díky za výlet s Tebou. A ten sníh mě překvapil... Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, nás taky :D .Ale i tak jsme si to užili.
      Hezké dny

      Vymazat
  7. Jéé já si říkala, odkuď ten název znám a už si vzpomínám :) Když jsme se tam nevydali my, při naší dovolené v Mariánských Lázních, tak ti moc Stáňi děkuji, že jsi mi to mohla ukázat aspoň takhle na dálku :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  8. Krásný výlet. Přeji hodně jarních kilometrů.

    OdpovědětVymazat
  9. Krásný výlet :) Když vidím sníh, mrzí mě, že jsem se letos vůbec díky covidu nedostala na hory. Né, že bych lyžovala, to ani omylem :))) ale aspoň na krásnou procházku po zasněžených kopcích.

    Můj život ve slovech

    OdpovědětVymazat
  10. Tomu říkám výlet! Sice zříceninu neznám, ale vzhledem k tomu počasí, máte aspoň zážitek :)

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Stáni,
    nikdy jsem tam nebyla, takže jsem si procházku s tebou užila. Jen to počasí vás docela potrápilo...
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, počasí pravda nebylo nejideálnější (nejhorší byl kus, kdy vítr foukal sníh přímo proti nám), ale užili jsme si to i tak-
      Měj se fajn

      Vymazat
  12. Krásný zimní výlet, podobné mám taky ráda. Ani ten sníh nevadí, když je člověk dost oblečený. Škoda, že je Kynžvart tak z ruky, na jednodenní výlet to z Prahy není.

    OdpovědětVymazat
  13. Tak tady jsem nebyla a ani nevím, že je i zřícenina.


    somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)