Jak jsm psala v tomto článku, použila jsem polovinu poslední dýně na muffiny. A dneska kratoučký článek o tom, co jsem udělala s tou druhou polovinou. Tu jsem upravila naslano, a moc jsem se s tím nepárala - prostě jsem si ji upekla.... (muž dýni v této úpravě nerad, takže to byla večeře jen pro mne). Snad vám nebudou vadit dva dýńové recepty rychle za sebou....
Suroviny (1 porce)
polovina dýně hokkaido
slunečnicový olej
tymián, provensálské koření
sůl
stroužek česneku
100 g zakysané smetany
100 g bílého jogurtu
Z překrojené dýně vydlabeme lžící semínka a nakrájíme ji asi na 1 cm silné plátky. Plátky potřeme olejem, osolím a posypeme tymiánem. Rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péci do trouby (na cca 200° C). Na dip smícháme v misce zakysanou smetanu, jogurt a utřený česnek a dochutíme solí a provensálským kořením.
Proklatě jednoduché, ale dobré
Stáňo, pečená dýně je u nás velmi oblíbená. Dělám ji trochu jinak. Menší kousky posypu maličko hnědým cukrem, chilli, přidám balkánský sýr a ořechy, vše zakapu olivovým olejem a trochou balsamica. Mooc dobré :o)
OdpovědětVymazatMěj hezkou sobotu, Helena
Heleno, s balkánským sýrem a ořechy to není špatný nápad. Doufám, že to do příští dýňové sklizně nezapomenu ;-)
VymazatHezký den
Pečená dýně je nej! Dávám si ji do slaných kaší nebo dělám polévku. Ale často ji sním jen tak, osolenou a ochucenou bylinkami.
OdpovědětVymazatKrásný víkend a ať vyjde počasí na výlet.
Ilona
Ilono, já dýňové pyré (a vůbec různé zeleninové kaše) nijak moc nemusím, ale v této podobě dýni miluju.
VymazatTakovéhle dipy mám moc ráda :) Ale přiznám se, že pečené dýni také úplně nedolduju :D :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Každý máme jiné chutě ;-). Já si zatím neoblíbila dýňovou polévku, i když na ni každý pěje ódy
VymazatPečenou dýni taky ráda, bohužel manžela bych tím neuctila :-).
OdpovědětVymazatHezký víkend!
Hanka
Hanko, no já manžela taky ne - měl fazole se slaninou (ty zas nerada já).
VymazatKrásný den
Stano, verim, ze tohle chutna. Mam rada dyni i cesnekovy dip, jen jsem to takhle nikdy nezkombinovala, ale dala bych si to hned:-). Hezky vikend. M.
OdpovědětVymazatMarcelko, mně tahle kombinace přijde dokonalá :). Měj se pěkně
VymazatStáni, já snad kvůli tvým receptům začnu jíst dýni. Vypadá to skvostně. Měj pěknou sobotu.
OdpovědětVymazatMarti, :) :). Ale co víš, třeba bys jí přišla na chuť. Já ji poprvé jedla asi před 5 lety...
VymazatMěj se pěkně
Tak tohle je moje oblíbená večeře, Stáňo. Pečenou dýni mám ráda, jen ji dělám bez dipu, ale možná bych ho k ní pro obměnu mohla zkusit. Také se mi líbí tip Heleny, s balkánským sýrem.
OdpovědětVymazatJindra
Jindro, já mám dipy na bázy zakysané smetany a jogurtu ráda všeobecně a k té dýni se mi tedy hodně hodí...
VymazatStáňo, s dipem je to výborný nápad. Já ji peču s ostatní zeleninou nebo zapeču s kouskem sýru (eidam, gouda) a vlašským ořechem.
OdpovědětVymazatJitka
Jitko, mně zas nenapadlo ji upéct s ostatní zeleninou a se sýrem. Přitom třeba cuketu občas se sýrem zapékám.
VymazatČesnekový dip doma děláme snad ke všemu, ten prostě milujeme. Pečenou dýni zase jím jen já, ale těžko se mi tu v UK shání, jinak si ji taky ráda upeču a určitě ji příště zkusím právě v této kombinaci, děkuji!
OdpovědětVymazatMně česnekový dip k té dýni (nebo třeba k grilvoané cuketě) přijde jako vyloženě dobrá kombinace.
VymazatStáni, dýni bych jedla také jenom já, ale určitě bych si pochutnala. A dip také občas dělávám.
OdpovědětVymazatMěj hezký večer. D.
Dášo, česnekový dip dělám i třeba ke grilovanému masu, grilované cuketě nebo do tortil s kuřecím masem. A dýni jím taky jen já ;-)
VymazatDýňové hody za sebou vůbec nevadí, naopak.
OdpovědětVymazatZ hlediska výživového je dýně skvělá po všech směrech, doporučovaná k zařazení do jídelníčku.
Ráda jí dělám jako přílohu nebo jí peču samotnou k večeři. A mlsám jí i za studena. :-)
Simi, tak za studena jsem ji ještě nezkoušela. Já sní dávku, co se mi vejde na plech najednou :)
VymazatPečenou zeleninu mám moc ráda, zvlášť v kombinaci s domácím dipem (taky dělám česnekový). Mňam.
OdpovědětVymazatJá pečenou zeleninu taky ráda, bohužel jí příliš neholduje manžel (papriky a rajčata ano, ale experimenty typu dýně, lilek, řepa neee), tak ji nedělám tak často, jak by si zasloužila.
VymazatTak tohle by mohla ýt delikatesa, neokážu si sice tu sladkou chuť dýně představit s tím kořením, ale právě proto by mě to lákalo :) Dýni mám navíc moc ráda.
OdpovědětVymazatSomethingbykate
Mně tahle kombinace (i s tím česnekem v dipu) chutnala.
VymazatAhoj,
OdpovědětVymazatrecept mi přijde zajímavý, tak ho doma zkusím nadnést, myslím, že hlavně mamka by se mohla chytit:-)
Hanka z ciculka.cz
Hanko, pokud máte rádi dýni, tak je to jednoduché a dobré.
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
OdpovědětVymazat