pondělí 24. února 2020

Čajové okénko 2

Pokusný balónek v podobě první článku o čajích se setkal s docela kladným ohlasem, takže je tu další pokračování. Čaje se mi doma objevují stále nové, takže nehrozí, že by nebylo o čem psát. I když teď mi přibylo i hodně známých, už dlouho vyráběných druhů, protože firma Teekanne změnila design obalů.  Ty zatím nechávám stranou (tedy pokud jde o článek) a budu se věnovat spíš druhům, které se na trhu objevily poměrně nedávno.


A právě jako zástupce takových čajů jsem vybrala ovocné čaje Pickwick, které se na trhu objevily někdy na podzim. Všechny tři druhy jsem postupně  koupila v nějakých  supermarketech, když byly zrovna v akci za asi 25 Kč. Já totiž čaje této značky moc v oblibě nemám, takže pokud chci nějaký koupit kvůli novým přebalům, vyčkávám vždycky na slevy. Běžně stojí krabička s 20 sáčky kolem 40 Kč. Pro všechny čaje platí, že se louhují 6 - 8 minut (delší doba nevadí) a jeden sáček vyjde tak tak na hrnek čaje (na konvičku jsem musela použít dva). 

Delicious rapsberry (Pickwick)

Složení: jablečná drť, ibišek, aroma, listy ostružiny, kousky malin
Čaj má výrazně červenou barvu, ale výraznou chuť malin nečekejte.   Zdála se mi spíš (stejně jko vůně) taková obecně ovocná, trochu umělá a plochá, nevýrazná, díky ibišku lehce nakyslá.

Lovely blueberry (Pickwick)

Složení: jablečná drť, ibišek, aroma, listy ostřužin, červená řepa, kousky borůvek
Tento čaj má temně červenou barvu. Vůně je spíš umělá, než borůvková, v chuti jsem borůvky trochu cítila, ale nijak moc - i tady bych chuť hodnotila jako spíš  nevýraznou. .

Mango&orange (Pickwick)

Složení: jablečná drť, ibišek, čekanka, aromata, lékořice, pomerančové oplodí, kyselina citronová, kousky  manga.
Čaj má oranžovou barvu s červeným nádechem a hned po zalití vroucí vodou příjemně voní po mangu. Mango s pomerančem je cítit i v chutí, která byla podle očekávání nakyslá (jako u většiny čajů obsahujích ibišek, tady navíc i kyselinu citronovou). Ze všech těch Pickwicků mi chutnal asi nejvíc.

Další dva kousky by mohly udělat radost těm, kdo mají v oblibě spíše čaje černé než ovocné. Vybrala jsem dva - jeden čistý, jeden z příchutí.

English breakfast (Battlers)

Složení: černý čaj
Krabičku s 20 sáčky jsem koupila asi za 75 Kč v práci v kantýně (občas tam mívají zajímavé čaje). 
I když jde o čaj dovážeý ze  Srí Lanky, je to běžný konzumní čaj (v sáčku je spíše drť než čajové lístky). Nicméně po zalití vroucí vodou a asi 3minutovém louhování jsem z jednoho sáčku udělala asi třičtvrtě litru čaje, který by sice znalce neuchvátil, ale na běžné pití byl fajn.

Černý čaj s vanilkou (Druid)

Složení: černý čaj, přírodní vanilkové aroma
Cena za krabičku s  12 sáčky byla asi 75 Kč, koupila jsem ho v jedné menší neřetězcové samoobsluze u nás na sídlišti.
Čaj má krásné přebaly, ve  kterých jsou tzv. pyramidové sáčky, obsahující skutčně čajové lístky, nikoliv drť. Tvar sáčku přitom umožní, aby se v něm čajové lístky rozvinuly. Zalévá se vroucí vodou a louhuje asi 3 minuty, sáček vystačí na půllitrovou konvičku. Je to příjemně chutnající čaj zlatavě hnědé barvy. Vanilka není příliš výrazná (ani v chuti ani ve vůni), tvoří jen jakýsi podtón, který dodává čaji zajímavou, trošku nasládlou chuť, což mi vyhovovalo.


I tentokrát se tu sešly převážně ovocné čaje, stejně jako v minulém článku. Což je trochu s podivem s ohledem na to, že já na pití výrazně preferuju čaje černé a zelené. Ale u těch ovocných je víc variací. Ale mám tu rozpitých několik krabiček zelených čajů, tak ty by mohly přijít na řadu příště.

31 komentářů:

  1. Od značky Druid znám moc dobré semínka ve skořici, čokoládě atd. :-)
    Jinak z čajů neznám žádný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, Druid má celou řadu čajů v pyramidových sáččích s elegantními černými přebaly - jsou mezi nimi i zelené a ovocné. Některé už jsou na trhu déle, takže jsem vyzkoušela Earl Grey a dva zelené a špatný nebyl žádný.

      Vymazat
  2. Stáňo, první čaje znám, buď jen z obchodů nebo jsem je měla doma. Čaj ze Srí Lanky jsem neviděla a od Druidu jsem měla doma určitě nějaký bylinný čaj. Černý s vanilkou zní dobře, mám doma jeden neotevřený - byl to dárek, shodou okolností ze Srí Lanky.
    Měj hezké odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, Druid má čajů v tomhle balení několik, většinou je prodávají menší obchody (já třeba jiné druhy koupila v létě v malém krámku v blízkém městečku). Ten Battlers je myslím novinka, je jich celá řada (z ostatní mám jen přebaly) a neviděla jsem ho jinde než u nás v kantýně.

      Vymazat
  3. Stáňo, já Pickwick nepiju vůbec, když už si dám nadnárodní čaj, tak spíš Teekane. Ty mně chutnají, ale nedám dopustit na Sonnentor. To je můj favorit a je jedno jaký.
    Pěkný večer.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já Pickwick skoro nekupuju, tyhle jsem koupila, že je to novinka a jen kvůli přebalům. Já preferuju černé a zelené čaje a tam mám Sonnentor menší výběr než v ovocných a bylinných. Ale zrovna teď dopíjím krabičku jejich bylinných čajů (protože mají nové přebaly :D) - bude nejspíš v dalším čajovém okénku...

      Vymazat
  4. Stáni, krásný průřez čajovým dýchánkem. Pickwick občas kupuji, ale čaje od Druidu jsem ještě nepila, přesto, že Druid sídlí nedaleko od nás.
    Přeji krásný večer při šálku třeba zeleného čaje. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, čaje od Druidu nejsou špatné - mají v tomhle balení různé druhy, takže by sis možná vybrala...

      Vymazat
  5. Krásné a dobré čajíky. já mám spousty sáčků od čajů a nevím, co s nimi...RÁDA NĚKOMU POŠLU. TŘEBA SBĚRATELI.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janko, kdybys mi chtěl nějaké sáčky poslat, tak budu ráda, ale smysl to asi má jen u těch méně známých, bylinkových (které moc nepiju) nebo u úplných novinek. Mám poměrně velkou sbírku (přes 45 tis. kousků), takže hodně druhů mám a bylo by škoda peněz za poštovné. Kdyžtak mi napiš na s.voskova(zavináč)volny.cz

      Vymazat
  6. Já jsem v čajích spíše konzervativní, jakmile mi nějaký zachutná, jsem schopná ho pít pořád dokola :) Ale podobně jako ty i já mám spíše ráda černé čaje, kde moc velký prostor pro experimentování není :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, mne konzervativnosti odnaučilo sbírání přebalů - piju, co zrovna koupím kvůli přírůstkům do sbírky. Pravda je, že se snažím kupovat hlavně černé a zelené čaje, které ráda piju, a přebaly z těch mnou méně oblíbených bylinkových získat spíš výměnou.

      Vymazat
  7. Pěkný výřez čajovou nabídkou. Poslední dobou piju hlavně bylinkové z obchodu (ale nemají vlastní přebaly) nebo ze svých usušených bylinek.
    Tak ať chutná.
    Ilona

    OdpovědětVymazat
  8. Stáni, já sice piju jen sypaný černý čaj, ale mám tvoje recenze čajů ráda, protože je domů kupuju pro hosty a děti. Díky a měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já sypaný už piju málo - mám doma tolik těch v přebalech :D...

      Vymazat
  9. Mám ráda ovocné čaje. Doma jsme odjakživa mívaly černý sypaný čaj. Černý čaj je víceméně doménou mého muže. Já si ho udělám jen občas. Ani nevím, proč jsem od něj upustila. Zelený čaj vypiju, ale jen když není zbytí. Není mým oblíbeným.
    Díky za tvoji recenzi. Značku Pickwick mám ráda.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já jsem na tom jako tvůj muž - nejraději černý... A naopak můj manžel černé nepije, jen ovocné (a ještě ne každý - je zmlsaný)

      Vymazat
  10. To je škoda, že tam ta vanilka není tak výrazná, protože zrovna tento čaj mě zaujal :) Také mám vyzkoušené, že bylinkové čaje udělají čaj velmi silný do větší konvičky než ovocný, který by byl mdlý.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, špatný ten čaj určitě nebyl, už mám krabičku dopitou (je to novinka, tak byl o prázdné přebaly mezi kolegy sběrateli zájem) a nedělalo mi to problém. A to si na ochucené černé čaje moc nepotrpím, mám raději ty čisté.

      Vymazat
  11. Černý čaj s vanilkou by mi padl do noty. Mám tyto jemné "přírodní" příchutě u černých čajů moc ráda. Vanilka, skořice, čokoláda...

    Ovocné Pickwicky ocením jen pro ty přebaly, jinak je doma odkládám pro návštěvy. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já právě ty ochucené čaje moc nevyhledávám (a speciálně čokoládová příchuť mi nechutnala snad žádná - a to jsem čokoholik). S Pickwicky to mám stejně - jedině kvůli přebalům, ale ten s tím mangem mi nepřišel úplně špatný (ale bude to tím, že mi chutná skoro všechno s mangem, které miluju).

      Vymazat
  12. Piju ovocné čaje ve velkém, celoročně. U Pickwicků jsem vypozorovala, že jednodruhové nejsou tak dobré a lahodné, jako směsky. Když je tam přídavek jiného ovoce, jiného komponentu jsou lepší.
    Musím se přiznat, že díky kamarádce jsem přišla na chuť čajům od Tchibo. Já tam nechodím, ale ona mi vždy nějaký přinese a nikdy jsem nebyla zklamaná, naopak.
    Tak čajům zdar, těším se na příští výběr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, u nás naopak jsou čaje s přídavkem něčeho (smetana, vanilka, skořice...) v neoblibě a vyhýbáme se jim. Jen kombinaci dvou druhů ovoce bereme na milost. Od Tcgiba jsem měla černý čaj a nebyl špatný.

      Vymazat
  13. Pickwicky take moc nemusim, ani je nekupuji- ty posledni vypadaji zajimave, neznam je. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, Battlers i Druid s vanilkou jsou novinky a mám pocit, že nepronikly moc do velkých řetězců (aspoň zatím), takže nejsou určitě moc známé.

      Vymazat
  14. Značku Pickwick samozrejme znam, ale z techto novejsich ovocnych jsem snad zadny jeste dosud nemela. nejvic by me asi lakala prichut mango a pomeranc. z tech dalsich dvou znacek cajů neznam ani jednu. ja mam spis radeji cerstve caje, ale moc je nepiju, spis jen kdyz je mi zima nebo jsem nastydla. tak si pak doma delam cerstvy matovy a zazvorovy. mam doma i nejake sypane caje, co jsem tak ruzne dostala treba k svatku :) ale jsem spis kavoholik :D :) o tom bych mohla napsat vic :)
    ale diky za tip, ten druid me docela zaujal :) mrknu na to

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, to já zas jsem čajoholik :). Kafe mi nechutná, takže piju hlavně čaj. TRůzně to střídám, ale nejvíc (a nejraději) černý nebo zelený.

      Vymazat
  15. Stáňo,děkuji za seznámení s Pickwickem.Jsem čajová,nic jiného krom ještě vody nepiju.Pickwick jsem jednu dobu hodně pila,nyní jsem zůstala u klasického sypaného černého čaje,ale občas si uvařím i zelený.K vánocům jsem dostala velkou krabici ovocných čajů,tak se musím přeladit i na něj.Čaj pro mě představuje pohodičku a vychutnání,tak jako pro jiné je káva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, mám to stejně. Kafe nepiju, ale čaje v podstatě pořád.

      Vymazat
  16. Ahoj Stáni,
    já jsem strašná ostuda v psaní komentářů, vždy si článek přečtu a pak mi trvá zase několik dnů, než napíšu komentář...Tvoje čajová série se mi moc líbí, je to skvělý nápad. Já bych se v obchodě nechala klidně zlákat na ten malinový Pickwick a pak bych toho třeba litovala. Podle oficiálního popisu by mě lákal, ale tvoje zkušenost mi říká spíše ne:-) Těším se na další článek!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, ony Pickwicky mají všeobecně takovou míň výraznou chuť. Já je kupuju vlastně jen, pokud mají nový přebal, a to ještě ne všechny.
      Kdybys chtěla nějaký výraznější malinový čaj, tak mně chutnal čaj od Grešíku (doufám, že se nezkazili ;-) - už jsem ho dlouho neměla).

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)