středa 12. února 2020

Dýňové mufiny s Nutelou

 Rozhodla jsem se, že je čas spotřebovat poslední dýni z naší podzimní úrody. Rozdělila jsem ji hezky na dvě poloviny a každou z nich použila jinak. Tu první jsem využila na sladký moučník. Recept na něj jsem objevila na blogu Chutě světa už před pár lety a letos se mi zachtělo ho zopakovat. Dávkování jsem si trošku upravila podle sebe (ubrala jsem cukr, přidala dýni ...)


Suroviny 
250 g špaldové mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
špetka soli
300 g dýňového pyré (cca polovina dýně)
100 g krupicového cukru
1 vejce
2 lžíce rozpuštěného másla
2 lžíce mléka
2 vanilkové cukry
Nutela  - lžička na mufin


Nejdřív jsem si připravila dýňové pyré -  polovinu dýně (ze které jsem předtím vydlabala semínka) jsem dala řeznou plochou na plech s vyšším okrajem s asi půl centimetrem vody a pekla ji na 180°asi 90 minut. Po vychladnutí jsem upečenou dýňovou dužinu vydlabala ze slupky a rozmačkala vidličkou.
Na mufiny jsem menší misce  smíchala mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl, ve druhé  jsem ušlehala vejce s cukrem a postupně přidávala pyré, olej a mléko  a promíchala. Pak jsem přisypala suché suroviny a  opatrně znovu promíchala, aby se těsto spojilo. Hotové těsto jsem dávala do mufinových košíčků (mám silikonové, takže bez vymazávání i bez papírového košíčku). Nahoru do každého košiku dala lžičku Nutely a pomocí párátka jsem Nutelu promíchala s horní vrstvou těsta tak, aby vytvořila jakési mramorování. Pekla jsem 5 minut v troubě vyhřáté na 250°, pak jsem snížila na 180°a pekla ještě asi 12 minut.
Mufiny jsou  díky dýni  vláčné a  krásně žluté a Nutela v nich vytváři zajimavý barevný efekt. Z  uvedené dávky mi  vyšlo 12 kousků.



 

37 komentářů:

  1. Hmm, tak z dýně dělám jen polévku, nebo si plátky jen tak dám do trouby, ale moučník jsem ještě nepekla. Třeba někdy zkusím :-) Díky za recept.
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já krémové polévky nerada, tak musím pro dýni hledat jiné využití :)

      Vymazat
  2. Stáni, přiznám se, že dýni nemusím už od mala, ale to tvoje zpracování vypadá lákavě. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, myslím, že v těch muffinech ani dýně není extra cítit, jen jsou díky ní hezky vláčné.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Ve sklepě mám ještě v zásobě dvě Hokaido a šetřím je na jarní prázdniny pro vnoučata, která milují z ní polévku. A budou překvapení, že jim ještě z ní upeču i muffinky, díky za recept!
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, myslím, že by dětem mohla ta kombinace s nutelou chutnat

      Vymazat
  4. Stáňo, vypadají skvěle. To musím vyzkoušet. Na pečení z dýně se mi moc líbí ta barva těsta - taková hřejivá, lákající k nakousnutí.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, máš pravdu, že barevně je výsledek opravdu zajímavý. A chuťově je taky výsledek taky fajn. Tak ať chutnají, jestli je vyzkoušíš.

      Vymazat
  5. Různé typy muffinů dělám často, takže recept určitě v dýňové sezóně vyzkouším :) Hned bych ochutnala, vypadají skvěle!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky peču muffiny poměrně často a experimentuji s různými kombinacemi. Ostatně ani tady na blogu to není první muffinový recept.

      Vymazat
  6. Stáňo, taky mám ještě hokaido od mamky. Polévka je u nás top, ale občas dělám i nějakou buchtu z cukety nebo hokaido. Díky za recept, vyzkouším.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, mně polévka nějede, tak musím hokkaido zužitkovat jinak.

      Vymazat
  7. Stáni, z dýně jsem ještě nic neopekla, ale polévka mi hodně chutná. Tak třeba na dýňové muffiny dojde na podzim, vypadají hodně lákavě.
    Měj fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, mně opravdu chutnají a měly úspěch i u manžela a kolegyně v práci...

      Vymazat
  8. Teda, ty vypadají báječně! Z dýně jsem ještě nic sladkého nepekla, přitom je to skvělý nápad...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já naopak z dýně dělala nasladko ještě džem, zatímco naslano ji jen peču. Polévka ani pyré mě neoslovily.

      Vymazat
  9. Přiznám se, že z dýně jsem ještě nic nedělala, ale vypadají skvěle.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  10. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  11. Musím přiznat, že tato kombinace by mě nikdy nenapadla, ale vlastně proč ne, vypadá to úžasně!

    OdpovědětVymazat
  12. Dýni mám moc ráda,ale moučník jsem z ní ještě nezkoušela. Moc ráda vyzkouším.
    Stáni moc děkuji za recept a měj se moc krásně. Z💙

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, budu ráda, když ti dýňové mufiny budou chutnat. Hezký víkend

      Vymazat
  13. Stano, shodla jsme se, ano:-). Vypadaji, rekla bych, dost podobne jako me a nepoznala bych, ze jsou dynove. Hodne zajimavy napad, rekla bych. Hezky vikend. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, na fotkách vyšly míň do oranžova než v reálu. A dýně je příjemně zvláčněla.

      Vymazat
  14. Ty musí být skvělé :) K odpolední kávičce nebo čaji jsou úplně ideální :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominko, dobré byly - zmizely během necelých dvou dnů.

      Vymazat
  15. Moje Sofinka by si sedla a tak dlouho by její pusinka šrotovala, že by ti nic nezůstalo.
    Může mufínky celý den a druhý může začít znova. Jinak jí pečení nijak nezajímá, koláče, buchty, nic.
    Ale když je tento sortiment, je úplně šílená.
    Dýně má úžasné využití, mám jí moc ráda, toto zkusím. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, tak doufám, že budou Sofince chutnat. Měj se pěkně

      Vymazat
  16. Ahoj,
    recept se mi moc líbí, určitě ho doma vyzkouším. já jsem z dýně dělala zatím jen polévku, kterou má moc ráda mamka. Táta by podle mě ocenil spíše tyto sladké košíčky, je na sladké. Taky mám doma od snídaní různé nutelly, tak je aspoň zužitkuji:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já polévku právě nerada (resp. nemám ráda krémové polévky vůbec), tak jsem hledala jiný způsob, jak dýni zužitkovat.

      Vymazat
  17. Skvělý nápad, vyzkouším. Ta nutela opravdu dělá zajímavý efekt ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, vyzkoušej - u manžela měly úspěch a mmě chutnaly taky.

      Vymazat
  18. Mňam, ty vypadají úžasně! Pro mě jasná volba narozdíl od dýně naslano :D :) Podobné dělám a moc mi chutnají. Přítel dýni nemusí, ale dýňovou roládu zbožňuje.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, manžel taky dýni nejí, ale muffiny baštil, až se mu dělaly boule za ušima :)

      Vymazat
  19. Mňam, tak tyto by mě tedy chutnaly, nutelu mám moc ráda.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta nutela tomu dala takovou zajímavou chuť navíc. A byly krásně vláčné.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)