Rozhodla jsem se, že je čas spotřebovat poslední dýni z naší podzimní úrody. Rozdělila jsem ji hezky na dvě poloviny a každou z nich použila jinak. Tu první jsem využila na sladký moučník. Recept na něj jsem objevila na blogu Chutě světa už před pár lety a letos se mi zachtělo ho zopakovat. Dávkování jsem si trošku upravila podle sebe (ubrala jsem cukr, přidala dýni ...)
Suroviny
250 g špaldové mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
špetka soli
300 g dýňového pyré (cca polovina dýně)
100 g krupicového cukru
1 vejce
2 lžíce rozpuštěného másla
2 lžíce mléka
2 vanilkové cukry
Nutela - lžička na mufin
Nejdřív jsem si připravila dýňové pyré - polovinu dýně (ze které jsem předtím vydlabala semínka) jsem dala řeznou plochou na plech s vyšším okrajem s asi půl centimetrem vody a pekla ji na 180°asi 90 minut. Po vychladnutí jsem upečenou dýňovou dužinu vydlabala ze slupky a rozmačkala vidličkou.
Na mufiny jsem menší misce smíchala mouku, sodu,
prášek do pečiva a sůl, ve druhé jsem ušlehala vejce s
cukrem a postupně přidávala
pyré, olej a mléko a promíchala. Pak jsem
přisypala suché suroviny a opatrně znovu promíchala, aby se těsto spojilo.
Hotové těsto jsem dávala do mufinových košíčků (mám silikonové, takže
bez vymazávání i bez papírového košíčku). Nahoru do každého košiku dala
lžičku Nutely a pomocí párátka jsem Nutelu promíchala s horní vrstvou těsta tak, aby vytvořila jakési mramorování. Pekla jsem 5 minut v troubě vyhřáté na 250°, pak jsem snížila na 180°a pekla ještě asi 12 minut.
Hmm, tak z dýně dělám jen polévku, nebo si plátky jen tak dám do trouby, ale moučník jsem ještě nepekla. Třeba někdy zkusím :-) Díky za recept.
OdpovědětVymazatKlidný den!
Hanka
Hanko, já krémové polévky nerada, tak musím pro dýni hledat jiné využití :)
VymazatStáni, přiznám se, že dýni nemusím už od mala, ale to tvoje zpracování vypadá lákavě. Měj pěkný den.
OdpovědětVymazatMarti, myslím, že v těch muffinech ani dýně není extra cítit, jen jsou díky ní hezky vláčné.
VymazatHezký den
Ve sklepě mám ještě v zásobě dvě Hokaido a šetřím je na jarní prázdniny pro vnoučata, která milují z ní polévku. A budou překvapení, že jim ještě z ní upeču i muffinky, díky za recept!
OdpovědětVymazatÁla
Álo, myslím, že by dětem mohla ta kombinace s nutelou chutnat
VymazatStáňo, vypadají skvěle. To musím vyzkoušet. Na pečení z dýně se mi moc líbí ta barva těsta - taková hřejivá, lákající k nakousnutí.
OdpovědětVymazatMěj hezký den, Helena
Heleno, máš pravdu, že barevně je výsledek opravdu zajímavý. A chuťově je taky výsledek taky fajn. Tak ať chutnají, jestli je vyzkoušíš.
VymazatRůzné typy muffinů dělám často, takže recept určitě v dýňové sezóně vyzkouším :) Hned bych ochutnala, vypadají skvěle!
OdpovědětVymazatJá taky peču muffiny poměrně často a experimentuji s různými kombinacemi. Ostatně ani tady na blogu to není první muffinový recept.
VymazatStáňo, taky mám ještě hokaido od mamky. Polévka je u nás top, ale občas dělám i nějakou buchtu z cukety nebo hokaido. Díky za recept, vyzkouším.
OdpovědětVymazatJitka
Jitko, mně polévka nějede, tak musím hokkaido zužitkovat jinak.
VymazatStáni, z dýně jsem ještě nic neopekla, ale polévka mi hodně chutná. Tak třeba na dýňové muffiny dojde na podzim, vypadají hodně lákavě.
OdpovědětVymazatMěj fajn dny. D.
Dášo, mně opravdu chutnají a měly úspěch i u manžela a kolegyně v práci...
VymazatTeda, ty vypadají báječně! Z dýně jsem ještě nic sladkého nepekla, přitom je to skvělý nápad...
OdpovědětVymazatJá naopak z dýně dělala nasladko ještě džem, zatímco naslano ji jen peču. Polévka ani pyré mě neoslovily.
VymazatPřiznám se, že z dýně jsem ještě nic nedělala, ale vypadají skvěle.
OdpovědětVymazatPovídání nejen o kosmetice
Jo - vyšly docela fotogenické :D
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatMusím přiznat, že tato kombinace by mě nikdy nenapadla, ale vlastně proč ne, vypadá to úžasně!
OdpovědětVymazatA chuťově je to taky dobré :)
VymazatDýni mám moc ráda,ale moučník jsem z ní ještě nezkoušela. Moc ráda vyzkouším.
OdpovědětVymazatStáni moc děkuji za recept a měj se moc krásně. Z💙
Zdeni, budu ráda, když ti dýňové mufiny budou chutnat. Hezký víkend
VymazatStano, shodla jsme se, ano:-). Vypadaji, rekla bych, dost podobne jako me a nepoznala bych, ze jsou dynove. Hodne zajimavy napad, rekla bych. Hezky vikend. M.
OdpovědětVymazatMarcelko, na fotkách vyšly míň do oranžova než v reálu. A dýně je příjemně zvláčněla.
VymazatTy musí být skvělé :) K odpolední kávičce nebo čaji jsou úplně ideální :)
OdpovědětVymazatAnother Dominika
Dominko, dobré byly - zmizely během necelých dvou dnů.
VymazatMoje Sofinka by si sedla a tak dlouho by její pusinka šrotovala, že by ti nic nezůstalo.
OdpovědětVymazatMůže mufínky celý den a druhý může začít znova. Jinak jí pečení nijak nezajímá, koláče, buchty, nic.
Ale když je tento sortiment, je úplně šílená.
Dýně má úžasné využití, mám jí moc ráda, toto zkusím. Děkuji.
Simi, tak doufám, že budou Sofince chutnat. Měj se pěkně
VymazatAhoj,
OdpovědětVymazatrecept se mi moc líbí, určitě ho doma vyzkouším. já jsem z dýně dělala zatím jen polévku, kterou má moc ráda mamka. Táta by podle mě ocenil spíše tyto sladké košíčky, je na sladké. Taky mám doma od snídaní různé nutelly, tak je aspoň zužitkuji:-)
Hanka z ciculka.cz
Hanko, já polévku právě nerada (resp. nemám ráda krémové polévky vůbec), tak jsem hledala jiný způsob, jak dýni zužitkovat.
VymazatSkvělý nápad, vyzkouším. Ta nutela opravdu dělá zajímavý efekt ;)
OdpovědětVymazatIlono, vyzkoušej - u manžela měly úspěch a mmě chutnaly taky.
VymazatMňam, ty vypadají úžasně! Pro mě jasná volba narozdíl od dýně naslano :D :) Podobné dělám a moc mi chutnají. Přítel dýni nemusí, ale dýňovou roládu zbožňuje.
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Míšo, manžel taky dýni nejí, ale muffiny baštil, až se mu dělaly boule za ušima :)
VymazatMňam, tak tyto by mě tedy chutnaly, nutelu mám moc ráda.
OdpovědětVymazatSomethingbykate
Ta nutela tomu dala takovou zajímavou chuť navíc. A byly krásně vláčné.
Vymazat