sobota 8. února 2020

Daniel Silva - Nová dívka

Daniel Silva, bývalý válečný reportér televize CNN, patří mezi nejčtenější autory špionážních thrillerů (a to i u nás doma).  Pokud vyjde nějaký jeho titul před Vánoci, tak se skoro s jistotou objeví  pod naším vánočním stromečkem. Jen záleží na tom, kdo ho jako vhodný dárek objeví dřív. Letos jsem ho jako dárek dostala od manžela já, takže i možnost přečíst tuhle knížku jako první, připadla mně.


Únos mladičké saúdskoarabské princezny je začátkem příběhu, ve kterém se překvapivě  spojí Gabriel Allon, šéf izraelské tajné služby, a   princ Chálid, princeznin otec a následník saúdskoarabského trůnu. Chálid, který svým podílem na vraždě disidentského novináře zklamal původní naděje Západu, že bude reformátorem Saudské Arábie,  požádá o pomoc při záchraně své  dcery právě Allona. Allon překvapivě souhlasí - jednak proto, že ve hře je život dítěte a jednak proto, že cítí příležitost si budoucícho saúdskoarabského vládce zavázat.
 Patrání po unesené princezně je pouze začátkem příběhu, který je viditelně inspirován i současnými politickými událostmi (vražda saúdskoarabského novináře v Istanbulu, použití radioaktivních látek při likvidaci nepohodlných osob, pronikání ruského vlivu do arabského světa). Právě díky inspiraci reálnými událostmi, znalostí prostředí tajných služeb ve  spojením s vyfabulovaným příběhem jsou myslím Silvovy thrillery zajímavé. Navíc autor umí udržet čtenáře v napětí a občas nechybí ani nějaký překvapivý zvrat.


Anotace
Napínavý thriller s legendárním špionem Gabrielem Allonem! Od hlavy až k patě byla oblečená do drahých vlněných plédů. Všechno na ní se zdálo dokonale spořádané. Perfektní. Přes auru luxusu, jež se kolem ní vznášela, působila skromně. Ale bylo tu ještě něco dalšího… Na exkluzivní soukromou školu ve Švýcarsku nastoupí nová dívka s havraními vlasy a velkýma černýma očima, již obklopuje tajemství. Říká se, že je dcerou bohatého egyptského obchodníka. Ale není. Ve skutečnosti je jejím otcem Chálid bin Mohamed, budoucí král Saúdské Arábie. Když je jeho jediné dítě uneseno, požádá o pomoc muže, o němž ví, že ji najde dřív, než bude pozdě. Co se stalo, nemůže se odestát Gabriel Allon, legendární šéf izraelských tajných služeb, strávil většinu svého života bojem proti teroristům, včetně vražedných džihádistů financovaných Saúdskou Arábií. Korunní princ Chálid slíbil, že jeho země všechny vazby na stoupence radikálního islámu zpřetrhá. Jen z toho důvodu se Gabriel rozhodne mu pomoci. Stanou se spojenci v tajné válce o kontrolu nad Blízkým a Středním východem. V sázce je nejen život dítěte, ale také stabilita v této oblasti a trůn Saúdské Arábie. Oba muži mají své úhlavní nepřátele, oba muži mají co ztratit…
Vydalo nakl. HarperCollins v r. 2019, překlad Jan Rozbroj 

 

18 komentářů:

  1. Tak tohle je něco pro mě. Mám ráda thrillery. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás patří thillery taky k oblíbeným žádnrům

      Vymazat
  2. Stáňo, já tedy takový žánr moc nevyhledávám, ale příběh zní zajímavě.
    Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Silva má poměrně čtivé a zajímavé knížky, i když chápu, že špionáž a tajné služby každého nezajímají

      Vymazat
  3. Ahoj,
    tak od tohoto autora jsem ještě nic nečetla a budu to muset napravit. Recenze mě rozhodně zaujala, takže možná první mojí knihou bude tato:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, pokud nemáš averzi ke špionážním tématům, tak Silvu vyzkoušej. Z jeho starších knížek se mi líbíl třeba Podpis zabijáka nebo Černá vdova (ta tedy zas tak stará není)

      Vymazat
  4. Stáňo, tak tahle by se mi fakt líbila.
    Děkuji za typ a přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Stáňo, čteme s manželem oba, já mám teď na nočním stolku nebo v batohu na cestu do práce a domů, Jo Nesbo - Nůž.
    Hezkou neděli měj. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, od Nesba jsem naposledy četla Macbetha, Nůž ještě ne

      Vymazat
  6. Knihu neznám. Díky za další čtenářský tip.
    Hezkou neděli. Eva

    OdpovědětVymazat
  7. Tak mám zase další položku na seznam knih, po kterých se poptám v knihovně.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, doufám, že se ti mé knižní tipy líbí, pokud si je půjčíš...

      Vymazat
  8. Stáni, díky za recenzi, musím o tom říct mému muži, ani nevím, jestli tohohle autora zná. Měj klidný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, pokud má manžel rád špionážní thrillery a od Silvy nic nečetl, tak ať nějaký titul zkusí - mohlo by se mu to líbit.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)