úterý 16. srpna 2022

Čajové okénko 29 - sólo pro Richarda II

 Tento článek už se chystám napsat hodně dlouho - vlastně skoro rok. Je totiž pokračováním článku článku "Sólo pro Richarda I", ve kterém jsem vám představila polovinu čajů, které jsem si loni objednala na e-shopu CGFOODS . Ale protože mi pořád přibývají doma nějaké čaje, tak jsem psala o dalších a další a na Richardy došlo nakonec až teď. Ale zase do článku přibyly ještě další dva druhy, které jsem si objednala v průběhu roku. Tentokrát tu najdete všechny druhy čajů - černé, zelený, ovocný i bylinky.


 
 
Protože čaje Richard tu nejsou poprvé, firmu  už představovat nebudu, protože článek bude dlouhý i tak - čajů od této firmy se mi tu nakonec sešlo hned devět. Všechny jsem je koupila na výše zmíněném e-shopu a krabička s 25 sáčky mne vyšla na 70 Kč.

Royal English Breakfast

Složení - cejlonský černý čaj
Voda - 100°. Louhování - 3 - 5 min. 1 sáček - cca 500 ml čaje
Klasický černý čaj  s tmavěhnědým nálevem. Bez problémů jsem z jednoho sáčku udělala přes půl litru čaje, který měl příjemnou výraznou čajovou chuť. Pro ty, kdo dávají přednost neochuceným černým čajům, to určitě není špatná volba.

Royal Goji & Wild Strawberry 

Složení - černý čaj, ibišek, kousky lesních jahod, příchuť goji
Voda - 100°. Louhování - 3 - 5 min. 1 sáček - cca 300 ml čaje
Čaj po zalití voní po lesních jahodách a  má zlatavě hnědý nálev s nádechem do červena. I v chuti dominují lesní jahody, fakt, že je čaj ochucený goji, jsem vůbec nezaznamenala.

Royal Peach & Mint

Složení - černý čaj, máta, příchuť broskve
Voda - 100°. Louhování - 3 - 5 min. 1 sáček - cca 300 ml čaje
I v tomto případě jde o ochucený černý čaj, takže má  světlejší zlatavě hnědý nálev. Samotný sáček voněl spíš po mátě, po zalití měla ve vůni pak navrch broskev. Ale obě ochucující složky jsou v chuti cítit jen velmi jemně. Přišel mi takový příjemně vyvážený.

Royal Green Lemon & Ginger

Složení - zelený čaj, šípky, zázvor, příchuť citronu, kyselina citronová
Voda - 80°. Louhování - 2 - 3 min. 1 sáček - cca 300 ml čaje
Jediný zástupce zeleného čaje. Měl žlutavý nálev a v chuti jsem víc cítila citron, resp. takovou trochu umělou citronovou chuť, ale patrný byl i zázvor. Jak mám zelené čaje ráda, tak tenhle mne nijak moc neoslovil.

Royal Alpine Herbs

Složení - meduňka, oregano, šalvěj, máta, bazalka, rozmarýn, levandule
Voda - 100°. Louhování - 5- 8 min. 1 sáček - cca 200 ml čaje
Čaj ze směsi bylinek měl takový docela ošklivý špinavě zelenohnědý nálev. V chuti převažovala máta a šalvěj, která má dost specifickou chuť.
 
Royal  Camomile
 
Složení - heřmánek
Voda - 100°. Louhování - 5- 8 min. 1 sáček - cca 200 ml čaje
Jednodruhový bylinkový čaj se žlutým nálevem voněl i chutnal tak, jak se dalo čekat - po heřmánku. Prostě taková bylinková klasika.

Royal Mint

Složení - máta
Voda - 100°. Louhování - 5- 8 min. 1 sáček - cca 200 ml čaje
Další bylinkový kousek  - mátový čaj. Měl nazelenalý nálev, mátově voněl už při vybalení sáčku z přebalu i po uvaření. Mátová chuť byla výrazná, ale ne přehnaná. Pila jsem ho dochucený citronem.
 
Royal Lemon & Ginger

Složení - šípky, zázvor, citrónová tráva, pomerančová kůra, citrónová kůra, citrónová příchuť, regulátor kyselosti kyselina citrónová
 Voda - 100°. Louhování - 5- 8 min. 1 sáček - cca 250 ml čaje
 Zázvorový čaj s citronem má žlutavý nálev. Chutná především po zázvoru, ze začátku se mi zázvorová chuť nezdála moc výrazná, ale po chvíli se v puse rozležela do takového klasického jemného zázvorového štiplava. V chuti je pak ještě lehce cítit citron, ale ani šípky ani pomerančovovou kůru jsem v ní nezaznamenala. Nepřišel mi špatný.
 
Royal Raspberry

Složení - ibišek, kousky šípku, příchuť malin, kousky jablek, kousky malin.
Voda - 100°. Louhování - 5- 8 min. 1 sáček - cca 250 ml čaje
Dnes jediný zástupce ovocných čajů. Měl výrazný hodně tmavočervený nálev. Bohužel po malinách nijak moc nevoněl a i chuť se mi i přes deklarovaný obsah malin zdála spíš taková obecně ovocná, lehce nakyslá než nějak výrazně malinová.  Manželovi ale docela chutnal.
 

 
Z této přehlídky byl mým jednoznačným favoritem čaj English Breakfast, protože prostě neochucené černé čaje preferuji.  Ale chutnaly mi i oba ochucené  černé čaje. Naopak pokud jde o čistě bylinkové čaje (mátu, heřmánek, alpské bylinky), tak musím přiznat, že těch jsem většinu rozdala. Bylinky nejsou prostě můj šálek čaje. Ostatně nepotrpím si ani na ovocné - ten malinový jsem ochutnala, ale jinak byl určený pro manžela.
Co těmto čajům musím rozhodně přiznat, jsou krásné přebaly, které rozhodně potěšily mé sběratelské srdce.
 
Tyto čaje jsem si všechny kupovala sama, ale kupovala jsem je na  e-shopu, s nímž jsem měla milou  spolupráci, která se doufám ještě třeba  někdy zopakuje,
 
 

25 komentářů:

  1. To jsem nakoukla ve správnou dobu.Pomalu nepiji nic jiného než čaje.A chtělo by to změnu a tak si značky píšu a vyzkouším.Děkuji
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Richard má spoustu příchutí, takže u této značky je z čeho vybírat.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Tak určitě bych sáhla po černých čajích, ale po heřmánkovém bych sáhla nejdříve. Mám to v sobě nějak z dětství - mám ho fakt ráda.
    Měj se hezky, Stáni !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já když už bylinky, tak asi mátu. Ale vedou u mne jednoznačně černé a zelené neochucené čaje.
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Stáňo, děkuji za tu přehlídku. Na tebe je spolehnutí. Nějakého "Richarda" jsem doma určitě měla, bohužel si nepamatuji kterého :o)
    Přeji hezký večer, dnes asi s ledovým čajem :o)
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, ono je jich pěkná řádka :). A máš pravdu, že jsem dneska po ledovém čaji sáhla - mám z Německa ovocné čaje za studena a limetkový nebo melounový jsou bezva.
      Hezký večer

      Vymazat
  4. Stáňo, ty by sis mohla otevřít čajovnu))) jsi čajový expert. Díky za tipy. Eva
    http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, expert hlavně přes sáčkový čaj. Na sypaný už mi nezbývá prostor :D.
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Stáno, ahoj. Čaje mají moc hezké obaly a loga. Tak já to mám obráceně než Ty - černý čaj moc nepiju a sbírám si svoje bylinky na čaje. Měj se hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, já si bylinkové čaje kupuji poměrně výjimečně. Bylinky mám raději jako koření než v hrnku :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  6. Stáni, mám ráda tohle tvoje čajové okénko a ty čaje mají moc hezké obaly. A černé čaje bez příchutě piju nejraději. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, vím, že to máš podobné jako já - taky neraději ty černé...
      Hezký den

      Vymazat
  7. Já čajíky vůbec nepiji, ale jednou jsme v práci dostaly obrovskou krabici plnou ovocných čajů a vypadalo to moc pěkně :-) A holky říkaly, že byly výborný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já jsem zas čajová :). Ale vůbec nepiju kafe.

      Vymazat
  8. Marcela Nordic Passion19. srpna 2022 v 7:24

    To je hezká přehlídka, Stáňo, přebaly nádhera, určitě bych některé ráda ochutnala. M .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, přebaly mají fakt krásné a v příchutích se taky dá vybrat (mají i čistý zelený ;-))

      Vymazat
  9. Občas si koupím nějaký ovocný čaj, ale černé čaje převládají. Na chatě si dělám bylinkové čaje, ale přes zimu nejraději černý třeba i s mlékem. Nalákala jsi mne, určitě kouknu do e-shopu na nějakého černého Richarda. Zdravím 😉😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, e-shop mohu s klidným svědomím doporučit - už jsem u nich objednávala několikrát a vždy OK. A černých Richardů mají řadu - čistých i s příchutí ;-)
      Měj se fajn

      Vymazat
  10. Já nejsem moc čajová... Ale tyto mají moc pěkný obal :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, to mají - však jsem některé bylinkové koupila hlavně kvůli nim :D

      Vymazat
  11. Nejsem úplně čajová a tak Richarda neznám. Když už si uvařím čaj, tak buď černý nebo bylinky, výjimečně ovocný, ale vadí mi docela ibišek, takže najít ovocný bez něj je docela problém. Ale u Apotheky jsem objevila. Hezký večer, Stáni :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, já mám taky nejraději černý. Nějaké bezibiškové čaje má myslím i Grešík.
      Měj se fajn

      Vymazat
  12. Ahoj Stáni,
    bylinkové čaje nesnáším a extrémně mi nechutnají. Z tvého popisu mě nejvíce zaujal ten klasický černý, jahodový, malinový a citronový.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si myslela, že tebe zaujme ten citronový :). Já už si na nějaké bylinkové zvykla, ale v oblibě je taky nemám
      Hezký den

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)