pátek 19. srpna 2022

Daniel Silva - Violoncelistka

 Tato kniha není první dílo Daniela Silvy, které vám tu představuji.  Tento autor, který ve své literární tvorbě zužitkovává své znalosti z předchozí práce válečného reportéra CNN, je oblíbeným autorem mého muže, takže pokud se na knižním trhu objeví nějaká jeho novinka, obvykle skončí i v naší knihovničce. Já sice takový fanda špionážních románů nejsem, ale když už knihu máme doma, tak si ji sama přečtu také.  
 


Ve své kanceláři je nalezen mrtvý Viktor Orlov, bývalý ruský oligarcha, nyní žijící  v exilu v Londýně, neboť se ocitl v nemilosti kremelských vládců.  Příčinou smrti je  otrava látkou novičok, kterou byly kontaminovány dokumenty na Orlovově stole a která napadá nervový systém. Není pochyb, že za vraždou Orlova stojí ruská tajná služba, neboť byl již dlouho trnem v oku kremelského vládce. Britská rozvědka podezřívá  ruskou invesgativní novinářku Ninu, s níž Orlov spolupracoval a která mu balíček s dokumenty doručila. Gabriel Allon se však domnívá, že Nina není spolupracovníkem ruské tajné služby, ale byla jen zneužita v mnohem složitější hře. Snaha po rozkrytí všech okolností ho nakonec vede až do švýcarské pobočky RheinBank, která pro ruskou vládu i ruské oligarchy pere špinavé peníze a jejich pomocí se snaží ovlivňovat politiku západních zemí.  Díky Isabel, špičkové analytičce této pobočky, které se praktiky jejího zaměstavatele přestaly líbit, pak Allon se svým týmem rozehrává svou vlastní složitou hru.Jejím cílem je zasáhnout kremelský režim na citlivém místě . – v oblasti financí. Hru, ve které využije to, že Isabel je nejen brilantní analytička, ale i špičková violocnelistka. Hru, která  může Isabel stát život...


 
I tentokrát Daniel  Silva  zasadil svůj román do kulis současné politické situace a otevřel v něm témata, která v ní  rezonují. Praní špinavých peněz, rozšiřování vlivu Ruska i absolutistických manýrů vládce Kremlu, použití novičoku k likvidaci politckých odpůrců, ovlivňování veřejného mínění prostřednictvím sociálních sítí – to všechno v určité míře tu najdeme a do jisté míry ty ovlivňuje celý příběh. Do  samotného závěru knihy pak autor promítl i události související s posledním americkými volbami, včetně útoku demonstrantů na Kapitol.
Kniha má celkem svižný rozjezd, ale postupně  ubere na tempu a získá ho zas až na konci. Má to hned několik důvodů – jednak se autor vrací k Allonovým starším případům (a tedy ke svým přechozím knihám), jednak znovu charakterizuje členy Allonova  týmu (což je možná zajímavé pro toho, kdo nečetl žádnou jeho knihu, méně už pro jeho věrné fanoušky). A možná především je to ovlivněno i samotným tématem knihy, kde hlavní roli hraje praní špinavých peněz,  což je činnosti taková „cifršpionská“ a ne zrovna akční a autor přitom  jeho popisu věnuje autor poměrně dost místa.  A našla bych tam i pár míst, která se úplně nepovedla (třeba fakt, že kongresmanka bydlí ve sklepním bytě, mi úplně věrohodný nepřišel). Ale i přes zmíněné výhrady to rozhodně není špatná knížka. Oceňuji na ní především to, že autor zohledňuje současnou politickou situaci (závěr knihy dokonce přepsal v návaznosti na události kolem prezidenských voleb v USA) a činí tak způsobem (alespoň pro mne) věrohodným.
✦✦✦✦✧
 

  
Anotace
Viktor Orlov si už dlouho zahrával se smrtí. Kdysi nejbohatší muž Ruska nyní žije v exilu v Londýně, kde vede neúnavné tažení proti autoritářským kleptokratům, kteří se zmocnili vlády v Kremlu. Jeho sídlo je jednou z nejpřísněji chráněných soukromých budov v Londýně. Přesto se jednoho deštivého letního večera vrahovi podaří ochranku přelstít. Před sebou měl sluchátko telefonu, napůl vypitou sklenku červeného vína a hromádku dokumentů… Výsledky testů nenechávají nikoho na pochybách: dokumenty v Orlovově domě byly kontaminovány smrtící látkou. Scotland Yard z vraždy podezírá investigativní novinářku z protikremelských novin, která s Orlovem spolupracovala. Gabriel Allon se však domnívá, že se jeho přátelé z britské rozvědky mýlí. Jeho pátrání po pravdě ho zavede z Londýna do Amsterdamu a nakonec do Ženevy, kde soukromá zpravodajská služba řízená přítelem ruského prezidenta používá „aktivní opatření“ ve stylu KGB, aby podkopala Západ zevnitř. Zastavit ji může pouze Gabriel s pomocí geniální mladé ženy zaměstnané v nejšpinavější bance světa.
Vydalo nakl. Harpers Collins v r. 2022, překlad J. Rozbroj, 448 str. 


27 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za recenzi, nezní to vůbec špatně! Myslím, že jsem od Silvy něco četla, teď si nemůžu vzpomenout co...
    Měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, špatné to není, i když mi tentokrát trochu vadilo to opakování předchozích Allonových akcí...
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Taky si myslím jako Helenka, že jsem něco od tohoto spisovatele četla, ale nějak mi to v hlavě nechce naskočit :-).
    Díky za recenzi - píšu si na seznam do knihovny.
    Měj se !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, on toho pan Silva napsal fakt hodně :)
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Pěkná recenze :). Ale takové knížky moc nečtu :D.

    OdpovědětVymazat
  4. Stáňo, ty snad čteš i v noci. Spíš někdy??? :-) Neznám ani knihu, ani autora. Díky za recenzi. Přeji hezký víkend s knihou. Na velké výletování to díky počasí fakt není.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, musím přiznat, že chodím spát později než bych měla a knížky jsou jedna z příčin...
      Hezký den

      Vymazat
  5. Stáni, díky tobě jsem se opět seznámila s dalším spisovatelem. Tohle je oblíbený žánr mého muže. Měj pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, naše drahé polovice mají stejný oblíbený žánr :). Měj se fajn

      Vymazat
  6. Velice se mi líbí obálka knihy a celkově příběh může být zajímavý a napínavý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většina Silvových knížek má pěkné obálky, tahle se mi líbila taky

      Vymazat
  7. Hezká recenze, ale kniha mě moc nezaujala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu - ne každý má v oblibě špionáž (a ještě takovou trochu cifršpionskou ;-))

      Vymazat
  8. Pěkná recenze, já tento žánr nečtu, jsem spíš na romantické knihy a fantasy, ale nezní to vůbec špatně.

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U náš špionážním thrillerům holduje spíš manžel. Ale když už je knížka doma, přečtu ji většinou také. A zrovna Silvu mám celkem ráda.

      Vymazat
  9. Stano, nezni mi to uplne zle, dekuji za recenzi. M.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to není vyloženě můj šálek kávy. :-) Já teďka čtu nějaké young adult knihy. Mám připravené asi 4 knihy na dovolenou a nějaké e-booky. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já e-bookům ještě nepřišla na chuť - nějak mám potřebu držet v ruce opravdovou knihu. Ale uznávám, že e-knihy jsou třeba na dovolenou výrazně praktičtější

      Vymazat
  11. Já jsem od tohoto autora ještě nic nečetla, ale určitě bych to chtěla někdy napravit. Tak snad se mi to jednou podaří. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za zkoušku tento autor určitě stojí - zvlášť pokud máš ráda špionážní věci...

      Vymazat
  12. Autora neznám, tak děkuji za představení knížky. Ja se teď zase pustila do čtení a naposledy jsem přečetla Jedna plus jedna od Jojo Moyes :) skvělá knížka!

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od Jojo Moyes jsem četla knížku Dívka, již jsi tu zanechal a líbila se mi.

      Vymazat
  13. Ahoj Stáni,
    na tohoto autora jsi mě dost nalákala, tak až dočtu tu velikou zásobu knih, vypravím se do knihovny pro nějakou nálož detektivek.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, Silva jsou spíš špionážní romány než detektivky. Ale nejsou špatné.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)