čtvrtek 4. srpna 2022

Anders de la Motte&Mans Nilsson - Smrt přichází na prohlídku

 Knížku pro mne zcela neznámé a poněkud nesourodé dvojice autorů  (bývalý policista a komik a scénárista) jsem dostala k narozeninám od manžela. Toho k nákupu zlákal nápis na obálce slibující, že jde o detektivku ve stylu Aghaty Christie (a o té ví, že já mám její knihy v oblibě). Já jsem se k ní dostala až teď - po více než měsíci. Asi i proto, že obálka mi neevokovala detektivku, ale spíš nějaký romantický venkovský příběh...


 
Jessi Andersonová je úspěšná  ale velice tvrdá realitní makléřka, která poklidné vody malého přímořského městečka narušila svým kontroverzním  developerským projektem. Část místních usedlíků z jejího záměru není nadšená a  proti plánu vybudovat na pobřeží moderní domy pro movité klienty se  bouří.  A právě Jessii najdou v den, kdy se konají první prohlídky ukázkového domu, mrtvou – zabitou pádem ze schodiště. Šlo o nešťastnou náhodu nebo pádu někdo pomohl?  U samého začátku vyšetřování se náhodou ocitá úspěšný vrchní inspektor stockholmské kriminálky Peter Vinston, který přijel  do  Österlenu strávit svou zdravotní dovolenou.  Vyšetřováním je oficiálně pověřena vyšetřovatelka Tove Espingová, ale její šéf k jejímu malému nadšení požádá o spolupráci i Petera Vinstona. A mezi oběma vyšetřovateli, poněkud upjatým Peterem a nadšenou Tove, pro kterou jde o první velký případ, to poněkud jiskří, ale dokáží se spojit, když se ukáže, že místní policejní šéf by celý případ nejraději uzavřel jako nehodu. Oběma totiž intuice říká něco jiného…

 

Kulisou příběhu je  idylické švédské přímořské městečko, kde  každý zná každého, ale kde pod povrchem bublají nejrůznější  osobní spory, animozity a  pomluvy a skoro každý má své malé tajemství. Pátrání se rozvíjí v poklidném, pomalém tempu a nenajdete tu hromady mrtvol, potoky krve, podivně zvrácené pachatele, vyšetřovatele zatížené problematickou minulostí ani nečekané dramatické zvraty. Na druhou stranu na odhalení pachatele si počkáte až do samého konce – není tu žádná druhá linka, která by sledovala jeho počínání souběžně s vyšetřováním.  A pokud jde o to tvrzení, že jde o detektivku ve stylu Agathy Christie, tak  vrchní inspektor Peter svou zálibou ve formálním oblékání a všeobecnou akurátností trochu připomíná Hercula Poirota, Österlen zase vesničku St. Mary Mead, kde žije slečna Marplová…  Ale asi jde hlavně o marketingový tah, protože Agáta je prostě Agáta 😉, Každopádně jde o příjemné čtení, které se myslím hezky hodí na dovolenou. Jsem zvědavá, s čím přijdou autoři příště, protože tato kniha je  první ze série Vraždy v Österlenu a další se tedy dají očekávat.


 
Anotace
Chamtivost, zrada a vražda v okouzlujících přímořských kulisách – úvodní díl nové švédské detektivní série v nestárnoucím a stále oblíbeném stylu klasické krimi Agathy Christie. Realitní agentka a populární moderátorka Jessie Andersonová je nalezena mrtvá v jednom z předváděných domů. Věhlasný stockholmský inspektor Peter Vinston, který tu pobývá kvůli své dceři, je okamžitě vtažen do vyšetřování. Společně s místní policistkou Tove Espingovou zjišťují, že Jessie mohl mít důvod zabít téměř každý, kdo s ní a s tou vilou měl co do činění. Některá z idylických zahrad, rozkvetlých luk či písečných zátok skrývá vraha...
Vydalo nakl. Kalibr v r. 2022, překlad H. Matocha-Matochová, 384 stran 
 




 

18 komentářů:

  1. Stáni, díky za další knižní recenzi. Ráda jsem se s knihou seznámila tvým prostřednictvím. Měj pohodový pátek.

    OdpovědětVymazat
  2. Stáňo, děkuji za seznámení s další knihou. Tak obálka skutečně moc detektivně nevypadá...
    Přeji pokud možno klidný pátek.
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, podle obálky bych si tu knihu určitě nevybrala.
      Hezký víkend

      Vymazat
  3. Stáni, jsem ráda, že se vám kniha líbila. Ráda bych si ji koupila, a tak mě těší, že na ni zatím čtu jen pochvalné recenze.
    Přeji hezký den. 🙂

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za recenzi. Píšu si na seznam do knihovny.
    Měj se hezky, Stáňo !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak doufám, že se bude líbit.
      Hezký víkend

      Vymazat
  5. Marcela Nordic Passion7. srpna 2022 v 19:59

    Severske detektivky mam obecne rada jako filmy, tve hodnoceni nezni zle, tak treba nekdy dojde i na ni, dekuji, Stano. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, tohle podle mne není úplně typická severská detektivka. Ale špatná nebyla.

      Vymazat
  6. Pěkná recenze, ale není to zrovna můj šálek kávy :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono ne každého detektivky baví :). Mne ano, takže jich čtu hodně...

      Vymazat
  7. Ahoj Stáni,
    na tuto knihu jsem se dívala nedávno v knihkupectví a nakonec jsem si koupila jinou (chladné stopy). Dost mě zaujala obálka a pak ta Agatha. Tvoje hodnocení se mi líbí, tak bych ji mohla časem taky zkusit:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, je to taková klasická detektivka, ne thriller, ale nečetla se špatně.
      Měj se fajn

      Vymazat
  8. Vypadá to jako napínavý příběh, ale jak víš, detektivky nejsou můj žánr..

    OdpovědětVymazat
  9. Na tuto detektivku si dělám zálusk, tak snad jednou... Mám doma knižní zásoby a bohužel času málo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já knížky kupuju poměrně málo (třeba tuhle jsem dostala), spíš si půjčuji. Ale zrovna teď nedávno jsem si pár kousků ve slevě pořídila.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)