sobota 18. září 2021

Čajové okénko 17 - sólo pro Richarda I

 Dnešní čajové okénko bude monotematické -  jak pokud jde o značku, tak pokud jde o druh čaje. Udělala jsem totiž dost velký nákup na e-shopu  CGFOODS a většina čajů z tohoto nákupu byly čaje  od značky Richard, která vyrábí čaje pro ruskojazyčný trh. S touto zančkou  už jste se tu mohli v jednom čajovém okénkku potkat. Teď  na náš trh uvedla další nové příchutě, tak snad pro váš budou zajímavé. Tentokrát vám představím černé ochucené čaje, ostatní si schovám zas na jindy. I tak v tomto článku bude čajů víc než bývá obvyklé.
 


 
V jednotlivých krabičkách najdeme 25 jednotlivě balených sáčků (většinou v gramáži po 1,7 g).  Krabička na e-shopu vyjde na 61 Kč. Kromě e-shopu bývají čaje této značky k dostání v v čajových obchůdcích, tam je cena ale obykle tak o třetinu vyšší. Čaj se zalévá vroucí vodou  a nechává se louhovat tak 3- 4 minuty. Jeden sáček vystačí tak na 300 ml čaje. Nálev všech příchutí vypadá stejně (je zlatavě hnědý), protože čaje jsou jen ochucené, ne přibarvované.

Royal Roseship&Echinacea

Složení: černý čaj, citrónová tráva, šípky, echinacea purpurea, listy černého rybízu
 Tento čaj nemá v podstatě žádnou výraznou vůni ani chuť. Je znát, že nejde o čistou čajovou chuť, ale kdybych neviděla sáček, nedokázala bych vůbec dentifikovat,s čím čaj  je. Což je zřejmě tím, že vlastně jako jediný z této osmičky neobsahuje příchuť, ale jen přidané bylinky.

Royal Candy Pear

Složení: černý čaj, příchuť sladké hrušky
Čaj voní po hruškách, zatímco v chuti jsem cítila spíše karamel s dozvukem hrušky. Každopádně je to docela zajímavá příchuť.
 
Royal Peach&Thyme

Složení: černý čaj, příchuť broskve, máta, tymián
Téhle příchuti jsem se trochu bála, protože tymián mám raději v marinádě na maso než v čaji, ale nakonec mne docela příjemně překvapil. Tymián ani máta, kterou taky obsahuje, nejsou chuti ani ve vůni v podstatě patrné - obojímu jednoznačně dominuje broskev.

Royal Grape

Složení: černý čaj, příchuť hroznů, okvětní lístky růží
Čajový nálev lehce voní po hroznech, které také dominují v chutí (i když ta příchuť není nijak výrazná). To, že obsahuje lístky růží je znát jen v náznaku.
 
1000 and 1 Royal Night

Složení: černý čaj, zelený čaj, příchuť jahody a hrozna, okvětní lístky růží
Tento čaj má docela výraznou jahodovou  vůni a po jahodě také chutná. Růže je citit jen v náznaku a chuť hroznů se úplně ztrácí.

Royal Blackcurrant&Mint

Složení: černý čaj, listy černého rybízu, máta, příchuť černého rybízu
Čaj voní více po černém rybízu než po mátě. V chuti je máta patrná ještě o něco méně, dominuje jí příchuť černého rybízu.

Royal Lemon

Složení: černý čaj, příchuť citrónu, rozmarýn, citrónová kůra
Čaj chutná lehce citronově,  ale nečekejte úplně stejnou chuť, jako když si do čaje vymačkáte klasický citron - trochu jí chybí nakyslost. Že čaj obsahuje taky rozmarýn, jsem zjistila až z popisku - v chuti ani vůni jsem ho nezaznamenala.

Royal Rose

Složení: černý čaj, okvětní lístky růží, příchuť
Čaj  nemá výraznou vůni, v chuti jsou růže ale patrné - je to taková trochu zvláštní chuť.


Musím říci, že nejsem žádný velký milovník ochucených černých čajů a tuto osmičku jsem si koupila především kvůli jejich přebalům, které jsou myslím hodně zdařilé. Žádný z nich mne neoslovil natolik, že bych si ho chtěla kupovat znovu, ale na druhou stranu mezi nimi nebyl ani žádný, který by mi vyloženě nechutnal. Asi nejvíc mne zaujal ten s karamelizovanou hruškou a potom 1000 a 1 noc. Nejsou to čaje, které by nadchly čajové fajnšmekry, ale pokud máte rádi černé čaje a chcete nějakou změnu, tak  možná za vyzkoušení stojí.
 
(V tomto případě se nejedná o spolupráci - všechny čaje jsem si normálně na e-shopu koupila. I když tedy musím příznat, že spolupráci s nějakým výrobcem nebo prodejcem čajů bych klidně brala)


 

28 komentářů:

  1. Stáni, tuhle značku vůbec neznám. Pěkný obal, díky za seznámení. Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, rádo se stalo :). Ale mají i černé čisté čaje :).
      Hezký den

      Vymazat
  2. Stáni, děkuji za další průzkum v čajovém světě. Myslím, že jsme značku Richard doma už měli, protože mi je krabička povědomá. Nějak si ale nemohu vybavit, jaký byl.
    Přeji příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tak to tě asi moc neoslovil :).
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Stàňo, zdravím. Já černý čaj nevyhledávám, můj muž ho zas pije rád. Obaly se povedly, vypadají moc hezky. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, obaly mají opravdu moc pěkné. Já piju černý čaj hodně (i když preferuju čistý, bez příchutí), potýkat se budu spíš s tím zbytkem, co jsem vám zatím neukázala :).
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Díky za tip na dárek pro rodiče. Čaje vypadají dobře.
    Já mám nejraději čaje “čisté”.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já mám taky nejraději čisté čaje, ale sběratelská vášeň je sběratelská vášeň :). Jinak Richard má i různé kazety, kde je víc druhů čajů, takže pokud to budeš chtít jako dárek, mrkni na ně.
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Marcela Nordic Passion19. září 2021 v 14:36

    Stáňo, také černé čaje tolik nemusím, ale ty přebaly jsi musela mít to chápu, jsou vydařené:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, přebaly mají fakt pěkné (navíc se chystám na burzu do Holandska a tam se výměnný materiál bude hodit). A tuhle osmičku nebudu mít zásadní problém ani vypít - černé čaje můžu, byť upřednostňuji ty neochucené.

      Vymazat
  6. Tuto značku vůbec neznám, ale ráda bych zkusila ten černý rybíz, to je zajímavá kombinace :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten černý rybíz není špatný, ony vůbec ty kombinace jsou zajímavé...

      Vymazat
  7. Stáňo, tak teď mně zmizel celý komentář. Sáhla bych po citronu a tymiánu. Značku neznám, díky za tip.
    Pěknou neděli. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, zřejmě nějaký šotek.
      Ten čaj s tymiánem moc po tymiánu nechutná, spíš po té broskvi...
      Měj se hezky

      Vymazat
  8. Stáni, baví mě Tvé čajové recenze, jak umíš vše krásně popsat. Tento čaj také vůbec neznám a černé čaje mi nevadí. Nakouknu na stránky.
    Přeji fajn týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, já při hledání přírůstků od sbírky narazím na ledacos... Kdybych nesbírala čajové přebaly, tak si kupuju černý sypaný čaj bez příchuti :D
      Hezký týden i tobě.

      Vymazat
  9. Odpovědi
    1. Mají i různé kazety, kde je víc druhů, takže ty jsou jako dárek fajn...

      Vymazat
  10. Ovoněné černé čaje zkouším ráda - čím kořeněnější, tím lepší. Z tvého výběru mě ale nejvíce zaujal čaj s růžemi, to je docela netradiční příchuť. Já si teď kupovala černé gruzínské s tymiánem od značky MANNA, mám pro tebe odloženo, ale z chuti taky odvařená nejsem. Ty ruské chutě mi zkrátka tolik nesedí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, máš pravdu, že s růžemi se čaj moc nedělá. Kdysi ho měla v nabídce Impra, ale už jsem ho dlouho nikde neviděla. Z tymiánu taky moc odvařená nejsem - v Rusku je to nějaká oblíbená příchuť (dostala jsem teď nějaké čaje z Ruska a s tymiánem tam byly snad od 4 značek).

      Vymazat
  11. Ahoj Stáni,
    z dnešního článku se mi líbily asi všechny čaje, ale nejvíce mě zaujala právě ta hruška a samozřejmě i citron:-D Nějaká čajová spolupráce by pro tebe bylo to práce, jsi fakt odborník.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já vím, že citron je tvůj nejoblíbenější :). Jo, čajovou spolupráci, tu bych brala :D. I když já bych vlastně brala každou s jídlem :D :D.
      Hezký den

      Vymazat
  12. Černé čaje mají teda zajímavé dochucení. Podobné složení čajů jsem ještě neviděla. Přiznám se, že mě moc nezaujaly. Z důvodu, že se jedná o černé čaje které moc nemusím, ale ani žádná z příchutí si nezískala mé srdce. Ale obaly mají krásný, to ne že ne :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však taky obaly byly to, kvůůi čemu jsem je objednávala :D. Ale ani na pití nejsou nakonec špatné - já sice raději čistý černý čaj, ale i tyhle ochucené piju celkem bez problémů.

      Vymazat
  13. Já mám černé čaje sice docela ráda, ale nevím, jestli by mi tyhle ochucené chutnaly. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám raději čaje bez příchuti, ale tyhle jsem mi nepřišly špatné.

      Vymazat
  14. Hm... tak já také značku neznám, ale čaje vypadají moc dobře. Klidně bych je postupně ochutnala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já sice preferuji neochucený čaj, ale ty příchutě nejsou špatné.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)