Uplynulý víkend jsme nakonec místo na chalupě strávili doma, protože manžel má zablokovaná záda. Chtěla jsem mu to aspoň trochu osladit a upéct něco sladkého. Vzpomněla jsem si na šlehačkovou bábovku, kterou kdysi dávno pekla máma. Ale pak u nás nějak upadla zapomnění, spoustu let jsem ji neměla a dokonce se u nás neuchoval ani recept. Takže jsem zalovila na netu a inspirovala se jedním z mnoha receptů, který jsem tam objevila (konkrétně tímto).
Suroviny
4 vejce
160 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
lžička vanilkového aroma
250 ml smetany ke šlehání
250 g hl. mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce kakaa
4 vejce
160 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
lžička vanilkového aroma
250 ml smetany ke šlehání
250 g hl. mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce kakaa
trochu másla a hrubá mouka (kokos) na formu
Vejce jsem s oběma cukry ušlehala do světlé pěny, přidala jsem smetanu ke šlehání a vanilkové aroma a znovu prošlehala. Do vzniklé směsi jsem už jen ruční metlou lehce vmíchala prosátou mouku s práškem do pečiva. Polovinu těsta jsem nalila do vymazané a vysypané formy. Do zbylého těsta jsem zamíchala prosáté kakao (doporučuji nechat si asi 1 - 2 lžíce smetany na doředění, já na to zapomněla, takže jsem do těsta přidala trochu mléka, aby mělo zhruba stejnou konzistenci jako světlá část.
Pekla jsem v troubě předem vyhřáté na 170° asi 55 minut (mám poměrně těžkou keramickou formu, takže chvíli trvá než se rozehřeje, takže pokud pečete třeba v silikonu nebo ve skle, může být čas pečení o něco kratší, takže po 40 - 45 minutách doporučuji "špejlový test").
Bábovka není suchá, ale příjemně vláčná, takže jsem ji určitě nepekla naposledy. Během jednoho dne zmizela téměř celá (a to jsme na ni byli jen dva, když nepočítám dva kousky, které jsem odnesla mámě na ochutnání).
Stáňo, takovou hle bábovku jsem dělávala kdysi, kdysi za jiného režimu. Nikdy nezůstala přes noc. Zdraví Iwka
OdpovědětVymazatIwko, u nás se taky pekla před tolika lety...
VymazatDíky za návštěvu
Ahoj Stáni,
OdpovědětVymazatjá doma dělám hlavně klasickou olejovou, ale zítra se chystám na banánovou s jogurtem, protože mám doma tři poněkud černé banány:-D Tvoje šlehačková verze vypadá dobře, určitě ji taky zkusím.
Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz
Hani, olejovou dělám taky, je u nás oblíbená. A se stejného těsta dělám i bublaninu, pokud ji chci mít rychle, nebo korpus na nějaký rychlý řez. To je takové prima univerzální těsto.
VymazatNa likvidaci přezrálých banánů doporučuji i banánový chlebíček (mám tu recept myslím někdy z loňska) - ten jsem brala do práce, když jsem měla narozeniny a měl docela úspěch-
Hezký den
Stáni, připomněla si mi, že jsem ji taky kdysi dělávala, ale recept pravděpodobně taky už nemám. Ta tvoje vypadá skvostně. Měj pěkné dny.
OdpovědětVymazatMarti, díky za návštěvu i pochvalu. Měj se hezky
VymazatStáňo, občas není špatné oprášit letité recepty. Taky jsem jí už hodně dlouho neděla. Adam ji jako malý měl moc rád. Mám i recept na šlehačkovou bublaninu, ta je tak dobrá.
OdpovědětVymazatDěkuji za připomenutí a přeji příjemný den, Helena
Heleno, ani nevím, proč jsem si zrovna na tuhle bábovku vzpomněla a dostala na ní chuť...
VymazatHezký den
No vidíš, taky jsem ji kdysi pekla. Asi si Tvůj recept vytisknu (ten můj hledat nebudu :-) ) a až u nás bude vnuk, upeču mu ji. Bábovku on rád.
OdpovědětVymazatMěj se hezky!
Hanka
Hani, tak ať se povede a chutná.
VymazatHezký den
Bábovka ze šlehačky je výborná. Máme doma i bábovkovou kuchařku - jsou v ní skvělé recepty. 🙂
OdpovědětVymazatJá bábovky peču jen občas, což je možná škoda, protože mám skvělou formu, která by si zasloužila vytáhnout častěji .)
VymazatNo mňam, vypadá výborně. I tu vláčnost tam úplně vidím! Já teď shodou okolností včera také pekla bábovku, akorát jablečnou :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Já jablečné dělám většinou řezy s marmeládou a čokopolevou. Ale bábovka by taky určitě byla skvělá.
Vymazattak tu taky peču...a chutná,Sv.
OdpovědětVymazatJe pěkně vláčná, že...
VymazatTa vypadá báječně))pekla ji moje babička.
OdpovědětVymazatMy jsme ji pekli kdysi dávno doma, recept už je to nepochybně letitý.
VymazatStàňo, zdravím. Mám to jako většina přede mnou... Šlehačkou bábovku máme rádi a občas taky peču. Máš moc hezkou formu. Ahoj Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Lenko, formu mi koupil kdysi manžel na trzích k Vánocům a je fakt skvělá.
VymazatMěj se krásně
Recept znám, občas ho dělávám :-)
OdpovědětVymazatKoukám, že jsem po letech znovuobjevila něco, co peče skoro každy :D
VymazatStáňo, recept jsem si vytiskla a vyzkouším. Zrovna jsem si říkala, že jsem už dlouho bábovku neděla, tak se bude hodit.
OdpovědětVymazatPěkné odpoledne. Jitka
Jitko, tak ať se povede.
VymazatPěkné dny.
Bábovka vypadá skvěle, manželovi přeji brzké uzdravení! ♥♥
OdpovědětVymazatDěkuji za manžela.
VymazatStáňo, bábovka vypadá báječně. 👍👍 Také občas opráším nějaké staré recepty, které mám po mamince. Některé jsou ověřené, jiné zkouším poprvé.
OdpovědětVymazatMěj hezké dny a manželovi držím pěsti. 🍀
Aleno, tohle byla opravdu vzpomínka na dětství, kdy jsme ji doma mívali často.
VymazatHezké dny i tobě a dík za manžela.
Ňam, krásná forma, takovou mramorovou - dvoubarevnou dělá má již ex-tchýně. ☺♥
OdpovědětVymazatTaky dělávám podobnou a je výborná. Miluji bábovky, dají se dělat na spoustu způsobů. :-)
OdpovědětVymazatJá jsem bábovku pekla zas po dlouhé době. Přitom je mám ráda.
VymazatBábovka byla určitě výborná. Recept vyzkouším.
OdpovědětVymazatIva
Tak ať se povede
VymazatStáni, šlehačkovou jsem kdysi dělávala, teď už dlouho ne. Díky za připomenutí, určitě vyzkouším. Ta Tvá vypadá výborně, hned bych si kousek dala.
OdpovědětVymazatMěj hezký víkend. D.
Dášo, děkuji za pochvalu :). Já ji taky měla po spoustě let...
VymazatMěj se pěkně
Mnam, tak tu bych si dala hned:-). M.
OdpovědětVymazatJe dobrá a rychlá, což jsou myslím dvě velké přednosti ;-)
VymazatBabovka je osvědčená klasika, kterou u nás mají všichni rádi. Nejraději dělám kokosovou :)
OdpovědětVymazatTak zrovna kokosovou jsem ještě nedělala.
Vymazat