pondělí 20. září 2021

Šlehačková bábovka

 Uplynulý víkend jsme nakonec místo na chalupě strávili doma, protože manžel má zablokovaná záda. Chtěla jsem mu to aspoň trochu osladit a upéct něco sladkého. Vzpomněla jsem si na šlehačkovou bábovku, kterou kdysi dávno pekla máma. Ale pak u nás nějak upadla  zapomnění, spoustu let jsem ji neměla a dokonce se u nás neuchoval ani recept. Takže jsem zalovila na netu a inspirovala se jedním  z mnoha receptů, který jsem tam objevila (konkrétně tímto).


 
 
Suroviny
4 vejce
160 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
lžička vanilkového aroma
250 ml smetany ke šlehání
250 g hl. mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce kakaa 
trochu másla a hrubá mouka (kokos) na formu
 


Vejce jsem s oběma cukry ušlehala do světlé pěny, přidala jsem smetanu ke šlehání a vanilkové aroma a znovu prošlehala. Do vzniklé směsi jsem už jen ruční  metlou lehce vmíchala prosátou mouku s práškem do pečiva. Polovinu těsta jsem nalila do vymazané a vysypané formy. Do zbylého těsta jsem zamíchala prosáté kakao (doporučuji nechat si asi 1 - 2 lžíce smetany na doředění, já na to zapomněla, takže jsem do těsta přidala trochu mléka, aby mělo zhruba stejnou konzistenci jako světlá část.
 
 

Pekla jsem v troubě předem vyhřáté na 170° asi 55 minut (mám poměrně těžkou keramickou formu, takže chvíli trvá než se rozehřeje, takže pokud pečete třeba v silikonu nebo ve skle, může být čas pečení o něco kratší, takže po 40 - 45  minutách doporučuji "špejlový test").
 


Bábovka není suchá, ale příjemně vláčná, takže jsem ji určitě nepekla naposledy. Během jednoho dne zmizela téměř celá (a to jsme na ni byli jen dva, když nepočítám dva kousky, které jsem odnesla mámě na ochutnání).



39 komentářů:

  1. Stáňo, takovou hle bábovku jsem dělávala kdysi, kdysi za jiného režimu. Nikdy nezůstala přes noc. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, u nás se taky pekla před tolika lety...
      Díky za návštěvu

      Vymazat
  2. Ahoj Stáni,
    já doma dělám hlavně klasickou olejovou, ale zítra se chystám na banánovou s jogurtem, protože mám doma tři poněkud černé banány:-D Tvoje šlehačková verze vypadá dobře, určitě ji taky zkusím.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, olejovou dělám taky, je u nás oblíbená. A se stejného těsta dělám i bublaninu, pokud ji chci mít rychle, nebo korpus na nějaký rychlý řez. To je takové prima univerzální těsto.
      Na likvidaci přezrálých banánů doporučuji i banánový chlebíček (mám tu recept myslím někdy z loňska) - ten jsem brala do práce, když jsem měla narozeniny a měl docela úspěch-
      Hezký den

      Vymazat
  3. Stáni, připomněla si mi, že jsem ji taky kdysi dělávala, ale recept pravděpodobně taky už nemám. Ta tvoje vypadá skvostně. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, díky za návštěvu i pochvalu. Měj se hezky

      Vymazat
  4. Stáňo, občas není špatné oprášit letité recepty. Taky jsem jí už hodně dlouho neděla. Adam ji jako malý měl moc rád. Mám i recept na šlehačkovou bublaninu, ta je tak dobrá.
    Děkuji za připomenutí a přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, ani nevím, proč jsem si zrovna na tuhle bábovku vzpomněla a dostala na ní chuť...
      Hezký den

      Vymazat
  5. No vidíš, taky jsem ji kdysi pekla. Asi si Tvůj recept vytisknu (ten můj hledat nebudu :-) ) a až u nás bude vnuk, upeču mu ji. Bábovku on rád.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Bábovka ze šlehačky je výborná. Máme doma i bábovkovou kuchařku - jsou v ní skvělé recepty. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bábovky peču jen občas, což je možná škoda, protože mám skvělou formu, která by si zasloužila vytáhnout častěji .)

      Vymazat
  7. No mňam, vypadá výborně. I tu vláčnost tam úplně vidím! Já teď shodou okolností včera také pekla bábovku, akorát jablečnou :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jablečné dělám většinou řezy s marmeládou a čokopolevou. Ale bábovka by taky určitě byla skvělá.

      Vymazat
  8. tak tu taky peču...a chutná,Sv.

    OdpovědětVymazat
  9. Ta vypadá báječně))pekla ji moje babička.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme ji pekli kdysi dávno doma, recept už je to nepochybně letitý.

      Vymazat
  10. Stàňo, zdravím. Mám to jako většina přede mnou... Šlehačkou bábovku máme rádi a občas taky peču. Máš moc hezkou formu. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, formu mi koupil kdysi manžel na trzích k Vánocům a je fakt skvělá.
      Měj se krásně

      Vymazat
  11. Recept znám, občas ho dělávám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že jsem po letech znovuobjevila něco, co peče skoro každy :D

      Vymazat
  12. Stáňo, recept jsem si vytiskla a vyzkouším. Zrovna jsem si říkala, že jsem už dlouho bábovku neděla, tak se bude hodit.
    Pěkné odpoledne. Jitka

    OdpovědětVymazat
  13. Bábovka vypadá skvěle, manželovi přeji brzké uzdravení! ♥♥

    OdpovědětVymazat
  14. Stáňo, bábovka vypadá báječně. 👍👍 Také občas opráším nějaké staré recepty, které mám po mamince. Některé jsou ověřené, jiné zkouším poprvé.
    Měj hezké dny a manželovi držím pěsti. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, tohle byla opravdu vzpomínka na dětství, kdy jsme ji doma mívali často.
      Hezké dny i tobě a dík za manžela.

      Vymazat
  15. Ňam, krásná forma, takovou mramorovou - dvoubarevnou dělá má již ex-tchýně. ☺♥

    OdpovědětVymazat
  16. Taky dělávám podobnou a je výborná. Miluji bábovky, dají se dělat na spoustu způsobů. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem bábovku pekla zas po dlouhé době. Přitom je mám ráda.

      Vymazat
  17. Bábovka byla určitě výborná. Recept vyzkouším.
    Iva

    OdpovědětVymazat
  18. Stáni, šlehačkovou jsem kdysi dělávala, teď už dlouho ne. Díky za připomenutí, určitě vyzkouším. Ta Tvá vypadá výborně, hned bych si kousek dala.
    Měj hezký víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, děkuji za pochvalu :). Já ji taky měla po spoustě let...
      Měj se pěkně

      Vymazat
  19. Odpovědi
    1. Je dobrá a rychlá, což jsou myslím dvě velké přednosti ;-)

      Vymazat
  20. Babovka je osvědčená klasika, kterou u nás mají všichni rádi. Nejraději dělám kokosovou :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)