pátek 18. března 2022

Jan Bauer - Záhady pro rychtáře

Tentokrát tu máme další dvojknihu autora historických detektivek Jana Bauera (tu první, kterou jsem přečetla najdete tady). I tentokrát kniha obsahuje dva jíž dříve samostatně vydané příběhy – Výkupné za krále a  Krvavý cejch, které spojují hlavní postavy – rychtář Nového Města Pražského a františkánský mnich Blasius

 

 
První příběh (Výkupné za krále)  odehrává v době, kdy krále Václava IV zajali čeští pánové a uvěznili ho na jihočeském hradě Příběnice. S vojskem vedeným Janem Zhořeleckým, který usiluje o osvobození krále, odjede do jižních Čech i valná část novoměstských biřiců. A v této situaci se na rychtáře obrátí opat kláštera augustiniánů na Karlově, neboť tam došlo k vraždě jednoho z řádových bratří a navíc k uloupení  pokladu, který klášteru věnoval sám císař Karel IV. Rychtářova úloha není jednoduchá, neboť většina biřiců se přidala k vojsku Jana Zhořeleckého a vydala se s ním do jižních Čech osvobodit krále Václava IV zajatého českými pány. Pátrání je zavede k Sázavě  na hrad Dubá, střetnou se i s tlupou loupeživých rytířů a málem přijdou o život v jižních  Čechách.
 


Krvavý cejch je příběhem, který začíná pátráním po pachateli vraždy benátského kupce Balbiho, ke které došlo v hostinci na Koňském trhu. Téměř vzápětí dochází k další vraždě. Zatímco první mrtvý měl na prsou vypálený podivný alchymistický znak, druhá oběť je označena vypáleným templářským křížem. Mají tyto cejchy nějakou spojitost s vraždami?  I tentokrát vede pátrání vede do kraje v okolí Sázavy, kde případ zkomplikují ještě další mrtvoly označené vypáleným templářským křížem. 


 
V knize se objevují narážky na předchozí příběhy, ale není to nic zásadního bez čeho by se děj nedal pochopit, takže kniha se dají číst i bez přečtení těch  přechozích. Zápletky obou příběhů nejsou ani tentokrát špatné, zejména Krvavý cejch se mi v tomto směru docela líbil, ale opět trpí stejnými neduhy, které jsem zmiňovala u předchozí Bauerovy knihy - autor si podle mého s historickými reáliem až tolik hlavu nedělá a středověk je tu spíš kulisou než reálií, přestože se itu i tentokrát objevují reaálné historické postavy. A trochu mi vadilo, že zde vlastně zlo nebylo ani v jednom případě tak úplně potrestáno. Máma  ještě nějakou detektivku od tohoto autora má, ale myslím, že já si od nich dám chvíli pokoj.
✦✦✧✧✧

 

 Anotace
Nová vydání románů Výkupné za krále a Krvavý cejch se dvěma středověkými detektivy: novoměstským rychtářem Jakubem Protivou z Protivce a jeho přítelem mnichem Blasiem. Děj prvního se odehrává v neklidné době konce 14. století, kdy čeští páni zajali a věznili krále Václava IV. Kdosi neznámý totiž těchto poměrů využil k troufalé loupeži klášterního pokladu augustiniánů na Karlově. Druhý začíná v hostinci U Zlaté husy na Koňském trhu, kde je zavražděn bohatý benátský kupec Balbi. Zvláštní znamení – krvavý cejch, který má na těle, zavede Blasia i Protivu mimo Prahu, do hradu nad řekou Sázavou, jehož majitel je údajně stižen rodovým prokletím…
Vydalo nakl. MOBA v r. 2019 

14 komentářů:

  1. No, neznelo to uplne spatne, ale tve hodnoceni me tedy nenalaka:-). Pekny vikend, Stano. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, přečíst se to dá, ale že bych to doporučovala - to asi ne...

      Vymazat
  2. Stáňo, děkuji za další recenzi. Třeba to pan Bauer v dalších knihách trochu vypiluje :o)
    Přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, myslím, že je to daň za rozsah produkce. Holt se to v tom množství neuhlífá, navíc autor je myslím původní profesí zemědělský inženýr...
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Děkuju za představení knihy. Přeju pěknou neděli. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím, že tahle knížka mě může minout. Celkově historické příběhy nemusím a ani anotace mě nijak nezaujala. Každopádně děkuji za představení :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  5. Stáni, kdybys měla někdy chuť mrknout na knižní tipy, mám ještě druhý blog jen na knihy... Můj knižní ráj... ale historické romány tam tedy k mání nemám, bohužel :)

    Můj život ve slovech

    Můj knižní ráj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, příležitostně mrknu. Absence historických románů nevadí, já čtu nejvíc detektivky ;-)

      Vymazat
  6. já teď čtu hlavně romány, je to takový příjemný útěk od reality..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občasný útěk od reality asi potřebujeme teď všichni

      Vymazat
  7. Ahoj Stáni,
    tento autor mě úplně nezaujal už u předchozí recenze a v rámci toho, že úplně nevyhledávám historické romány, nebudu ho ani zkoušet...
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)