čtvrtek 24. června 2021

Smraďoch

 Trochu nelákavý název článku, což? Ale Smraďoch je název lesního rašeliniště s vývěrem oxidu uhličitého a sirovodíku, které bylo cílem  jedním z míst, kterými vedl první výlet naší krátké dovolené v Mariánských Lázních. 
 

 
Vyráželi jsme tentokrát přímo od hotelu, a to po zelené turistické značcee, která nás spolu s modrou vyvedla z Mariánek do údolí Úšovického potoka a kolem hotelu Harmonie pak do kopce po lesní silničce až na rozcestí Králův kámen. Odtud jsme pokračovali po žluté přes vrcholek Králova kamene k rozcestí turistických značek Pod popravčí loukou. Tam žlutá končí a my odbočili na červenou TZ.



 
 
 
 
 
Po červené jsme jsme došli až k Farské kyselce, což je pramen železité minerálky s obsahem hořčíku. Minerálka je hodně perlivá a má docela příjemnou chuť. Pramen je ukrytý v altánku, vedle kterého je i přístřešek s posezením (my jsme jím v dešti rádi vzdali za vděk). Kousek Farské kyselky jsme odbočili na modrou TZ a pokračovali jsme k v úvodu zmíněnému Smraďochoví. Z modré k němu odbočuje krátká naučná stezka, která z části vede po dřevěném chodníku až přímo nad místa, kde do vody vyvěrá kysličních uhličitý a sirovodík (díky kterému má tento vývěr jméno - fakt smrdí). Odtud  jsme se  po modré kolem vodní nádrže Mariánské Lázně (bohužel je celá za plotem, protože jde o vodní zdroj) vrátili na rozcestí u hotelu Harmonie a dál až do centra Mariánských Lázní.
 

Farská kyselka

 

 

 U Smraďocha
 
 
 
 
 
 
Vodní nádrž Mariánské Lázně
 
 
 Lesní pavilon
 
Ušli jsme celkem asi 18,5 km s převýšením necelých 300 výškových metrů
Jde o příjemnou trasu, která vede převážně po lesních cestách nebo pěšinách a není nijak náročná. Jediné stoupání (a to spíše pozvolné) je na zelené od hotelu Harmonie.Možnost občerstvení je  na terase  hotelu Harmonie a pak samozřejmě v Mariánkách, kde je výběr nepřeberný. 
 


 
Nám nepřálo počasí - většinu cesty jsme šli za poměrně hustého deště.  Ani jsme moc nefotili - měli jsme totálně zamlžený objektiv u foťáku a mokré úplně všechno, takže ani nebylo čím ho osušit a na některých fotkách je to vidět.
















26 komentářů:

  1. Škoda toho počasí, okolí Mariánek je moc krásné!
    Stáňo, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, my jsme si to užili i s deštěm. Chodíme rádi a nějaký déšť nás nemůže rozházet, navíc bylo v podstatě bezvětří, ve větru a dešti by se šlo hůř.
      Měj se pěkně.

      Vymazat
  2. Stáňo, děkuji za přiblížení dalšího místa, které neznám.👍 Většinou do těchto končin jezdíme na jednodenní výlety a ledacos nám unikne.
    Tady platí: "H2S - smrdí jako pes". I v rezervaci SOOS, která je nedaleko Františkových lázní, to na některých místech také nevoní.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, o Soosu bude další článek (aneb každý den jeden smradlavý pramen :D).
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Škoda toho počasí... Smraďoch má opravdu vtipný (i když trefný!) název. Smradlavé vývěry sirovodíku si pamatuji i z dalších českých hor v okolí lázní, ale přiznám se tedy, že se nejedná zrovna o moje nejoblíbenější destinace na výlet. :D Krásnou neděli, Stáni!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nám počasí kupodivu moc nevadilo, jen mne otravovala kapuca padající do očí a litovali jsme focení, to moc nešlo. Docela jsme si výlet užili i tak.

      Vymazat
  4. Výšlap jste měli trochu dost mokrý, ale nemusí být vše zalité sluncem, aby se i tak líbilo.
    Pro mne zajímavé místo, nikdy jsem tady nebyla. Západní Čechy znám ponejvíce z fotek, reportáží a tak.
    Pěknou neděli, Stáni !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, ty holt máš západní Čechy z ruky. Já to zas moc neznám tam u vás.
      Hezký den

      Vymazat
  5. Krásná krajina, musel tam být i krásný čerstvý vzduch

    OdpovědětVymazat
  6. Není to zrovna lákavý název, ale fotky odtud jsou pěkné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lákavý skutečně není, ale ten pramen docela vystihuje :).

      Vymazat
  7. Ahoj Stáni,
    v Mariánkách jsem byla kdysi s dědou na návštěvě za spolužačkou, která tam byla v lázních. Jelikož jsme měli jen půl dne, tak jsme ho všichni strávili ve městě. Okolí města mě ale láká. Já mám déšť ráda, dělá mi dobře. Byla jsem tento týden na chatě a taky na koncertě v letním kině a v obou případech docela pršelo. Vůbec mi to nevadilo, po těch vedrech je to fakt osvěžující:-)
    Měj se krásně a děkuji za další výlet:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, taky dám přednost dešti před spalujícím vedrem. V Mariánkách se dají dělat pěkné procházky. My tam jezdíme vždycky jednou za rok, většinou v lednu na prodloužený víkend - dáváme si to jako dárek k prosincovému výročí svatby. Letos jsme to kvůli koronaviru přesunuli na červen. Už jsme byli ledaskde v nejbližším i trochu vzdálenějším okolí...
      Hezký den

      Vymazat
  8. Stáni, to počasí bylo fakt děsné, jinak by to byl krásný výlet.
    Přeji hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
  9. Tleskam hlave tomu, ze ani pocasi vas neodradilo a usli jste krasnych 18KM! Smradocha preferuji tedy radeji na fotkach:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, když už vyrazíme, tak nás déšť od pokračování v cestě odradí fakt málokdy. Smraďoch byl cítit snesitelně - a nakonec ono to k němu patří.

      Vymazat
  10. Další zajímavé místo. Jen škoda toho počasí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme docela zvyklí - jezdíme na dovolené dost mimo sezónu - z jara nebo na podzim a to už prostě počasí není pokaždé ideální. Takže jsme si to užili i s deštěm :)

      Vymazat
  11. V Mariánských lázních jsem byla několikrát, mám tam rodinu. Ale vždy jsme navštívili pouze střed, kolonádu, restaurace a fontánu. :) Moc pěkný výlet a nápad jak prozkoumat okolí.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My rádi chodíme tam, kde není moc lidí, takže turistické cesty v okolí byly jasná volba.

      Vymazat
  12. To musela být parádní procházka takhle v přírodě. Po lázeňských městech jsem nikdy nebyla ale hrozně ráda bych. Je to dost zruky z Vysočiny, odkud pocházím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z Vysočiny to z ruky je, ale západní Čechy nabízí spoustu zajímavých míst, tak se vyplatí tam vyrazit. Teď tam navíc není tolik zahraničních turistů, takže větší klid...

      Vymazat
  13. Já jsem si říkala, že zase tak blízko tomu centru to není. Pěkně jste se prošli. Jen škoda toho počasí. Ale věřím, že výlet jste si užili i tak :) Mě teda ty prameny nechutnají. Ale když jsem měla žízeň a neměla vodu, také přišly vhod :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Farská kyselka na napití nebyla špatná - chutná trochu železitě, ale dá se pít, jinak tak milovník minerálek z pramenů nejsem.
      My už jsme u Farské kyselky byli před lety, tenkrát jsme šli k obce Prameny. Zapomněli jsme tenkrát foťák (a mobily tenkrát fotily hrozně malé fotky), tak jsme si říkali, že si po letech dáme reprízu a uděláme pořádné fotky. Asi nám fotky Farské kyselky a Smraďocha nejsou souzené, protože teď jsme toho kvůli dešti taky moc nenafotili.
      Měj se fajn

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)