čtvrtek 3. června 2021

Květen v kostce

 Premiérový článek s jakýmsi shrnutím měsíce se podle ohlasů v komentářích docela osvědčil, tak se pokusím tento koncept článků zachovat.  Ten dnešní, který tak trochu rekapituluje květen, v tom bude druhý krok. A uvidíme, jestli budu mít dost výdrže, abych tyto články zachovala i do budoucna.

 
 
I v květnu si s námi počasí trochu hrálo a střídalo slunečnou tvář s deštěm. Na sídlišti nám trochu se zpožděním rozkvetly sakury a pak i šeříky.
Došlo konečně k rozvolnění koronavirových opatření, takže začali fungovat trhy i zahrádky restaurací. Oslavili jsme na několikrát manželovy kulatiny.

Částečný návrat do kanceláře (zatím ob týden) mi zpříjemnilo otevření Valdštejnské zahrady. Absolvovala jsem první dávku očkování proti COVIDu, přečetla jsem pár knížek a od sběratelky z Ruska mi přišla krabice plná přírůstků do sbírky.
Na chatě jsme překvapivě byli dokonce dvakrát – víkendový pobyt byl slunečný, čtyři dny dovolené takové aprílové – střídalo se slunce i déšť. Zvládli jsme dva výlety (ve znamení kopců a zřícenin).
A samozřejmě jsme byli i na chalupě. Věnovali jsme se hlavně zahradě, ale taky jsme si opekli prvního letošního buřta. Rozkvetly i jabloně a usadili se nám ve stodole vlaštovky.

Na sídlišti nám rozkvetly sakury i šeřík
 
Očkování, Valdštejnská zahrada, dort pro manžela (z cukrárny)
 
Letošní poprvé - nákup z trhu, pivo na zahrádce, buřtík na ohni
 
Malá květnová potěšení - knížky i čaje

Na chatě - posezení na verandě a zlatá přehrada

Nepřístupná rozhledna na Korábu, duha po dešti a slepýš u verandy

Tři zříceniny - Rýzmberk, Nový Herštejn a Přimda

Naše vlaštovky, kvetou i jabloně, je posekáno

Třikrát váza - pokaždé jiná, ale ptáček nechybí nikdy.







Vlastně to byl docela fajn měsíc. Jen nějak rychle utekl. Ale to teď nějak všechny...

24 komentářů:

  1. Stáňo, musím říct, měla si hezký měsíc. A koukám, slavili jste kulatiny! Manželovi všechno nej a ty měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, za manžela děkuji a přeji taky hezký den

      Vymazat
  2. Stále od února na dort s šedesátkou čekám! jestli se tedy vůbec dočkám.... Všechno je hodně opožděné, tady u nás skoro o měsíc. Na chatě jsem byla zatím jen jednou a ještě to bylo hodně hektické a tak se těším až si tam zajedu sama. Což mi zase vychází až na půlku června. Za čtrnáct dní jdeme na druhou dávku očkování a tak snad už budeme mít od všech výmyslů pokoj. Testování v práci sice nebylo to nejhorší, nicméně velmi ráda jsem se ho zbavila, nemusíme se ani dusit v rouškách, což v tom teplu nebyla žádná slast.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, taky mám před druhou dávkou očkování. Ale jsem ráda, že teď už na ledacos stačí i jen první dávka po 22 dnech. Doufám, že si pandemie nedá třetí kolo...

      Vymazat
  3. Taky mi ten čas tak rychle utíká. Myslím, že jsi měla fajn měsíc. Ty rozkvetlé stromy jsou nádherné. I ty květiny. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, kvetoucí stromy vypadají fakt krásně - fotím je každý rok a pořád není dost...

      Vymazat
  4. Krásný máj jsi měla. Manželovi vše nej, hlavně zdraví!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, díky za přání pro manžela. Snad se nás zdraví bude držet. Hezký den

      Vymazat
  5. Stáni, krásný průřez květnem. Je zajímavé si připomenout, kolik věcí se v jednom měsíci událo. A nebylo jich málo. Líbí se mi i fotomozaika.
    Přeji hezký víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, mne právě na tom konceptu článů - měsíčních ohlédnutí zaujalo to, že si člověk připomene, co všechno se stalo a trochu si to zakonzervuje.
      Hezjou neděli

      Vymazat
  6. Stáni, krásné shrnutí května. Moc hezká mozaika. Měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
  7. Mám tyto měsíční přehledy ráda. Hezký květen si měla.

    OdpovědětVymazat
  8. Moc hezký přehled, takže v tom vytrvej !
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, budu se snažit. I kvůli sobě - budu mít takovou konzervu vzpomínek...

      Vymazat
  9. Zvládla jsi toho opravdu hodně. My hlavně zařizovali poslední věci okolo stavby, abysme v červnu mohli konečně začít a taky jsem přečetla jednu knihu. Což je dost bída, ale lepší jak nic :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, zařizování "sežere" spoustu času, tomu rozumím. Držím palce, ať se vám stavba pěkně rozběhne.

      Vymazat
  10. Ahoj Stáni,
    moc pěkné shrnutí. Taky jsem si pořídila keramického ptáčka, abych mohla zdobit různá místa v bytě. Doufám, že jsi očkování zvládla v pohodě, mně bylo zle po obou dávkách - teploty, zimnice, modřina na ruce, nateklá a bolavá ruka, slabost, bolest hlavy a očí... Fakt jsem ocenila, že jsem měla termín v pátek a celý víkend jsem pak vlastně ležela. Úplně mě to porazilo, na to nejsem vůbec zvyklá. Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, první dávka byla OK, jen jsem citíla ruku. Uvidíme, co druhá (někdo prý má horší reakci právě na tu druhou). Asi záleží na věku - co jsem slyšela, tak čím mladší, tím větší reakce. Já doufám, že to bude OK - chce pak jet na dva dny do Mariánek ;-)
      Hezký den.

      Vymazat
  11. Květen jsi měla opravdu krásný :) Mám ráda tyto shrnutí měsíce, člověk to má potom i jako vzpomínku du budoucna. Já byla na začátku si nechat vytrhnout moudrák, pak jsme vyjeli na náš první výlet na zříceninu a od půlky května se mi obnovila škola a začalo zkouškové, tak to nebyla žádná sláva :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, zkouškové po měsících distanční výuky muselo být náročné ...

      Vymazat
  12. Moc pěkný květen, krásná dort, super návštěvy zřícenin a tiše závidím sakury, ty u nás ve městě nemáme a přitom jsou tak úchvatné stromy.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sakury tu fakt kvetou pěkně, máme je okolo na několika místech. A když odkvetly, tak udělaly úplné růžové koberce...

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)