úterý 15. června 2021

Felix Francis - Krize

Po zhruba roce se na knižních pultech obejvila nová "francisovka" a mně to přišlo vyložení vhod, protože i Felix Francis patří k manželovým oblíbeným autorům. Takže jsem mu ji koupila jako jeden z dárků  k jeho květnovým narozeninám. A když si přečetl manžel, vzala jsem ji do ruky já, protože i já mám detektivky z dostihového prostředí ráda.
 

 
 
Tentokrát je hlavním hrdinou příběhu Harrison Foster, právník, který pracuje pro firmu specializující se na řešení krizových situací. Jeho práce ho zavede do Newmarketu, který je jakousi "Mekkou" anglického dostihového světa a kde při požáru dostihových stájí zahynul horký favorit blížícího se Derby. Jeho majitel, katarský  princ, má ve stájích postižených požárem ještě další koně, takže chce vědět, zda jeho živému majetku nehrozí další nebezpečí. Prověřit to je úkol pravě pro Harrisona. Ten brzy pojme podezření, že za požárem někdo stojí. Ale zjistit, kdo není vůbec jednoduché. Velkou roli zde hrají vztahy mezi majitelem stájí, jeho otcem a sourozenci, kteří jsou všichni kromě sestry Zoe zainteresováni v dostihovém byznysu, a jak se ukáže ty vztahy nejsou vůbec růžové a zdá se, že rodina skrývá nějaké tajemství.
✦✦✦✦✦ 


 
Příběh má příjemný spád  a sympatického hlavního hrdinu. To, že Harrison přichází do dostihového prostředí zcela odjinud a vlastně o nich něm neví, využívá autor k nenásilnému seznámení  s dostihovým světem - čtenář informace o něm získává právě spolu s Harrisonem. Příběh sice postrádá nějaké výrazně dramatické zvraty (ale na druhou stranu má zase i romantickou linku), ale je to čtivě napsaná detektivka s uvěřitelným řešením. Pokud máte rádi takovýto typ příběhů, myslím, že nezklame. Jen mne trochu zarazil překlad - střídání minulého a přítomného času na místech, kde to podle mne nemělo význam, působilo trochu rušivě, resp. neprofesionálně. 


 
Anotace
Harrison Foster pracuje jako krizový ředitel pro londýnskou firmu, která se specializuje na právní záležitosti. Po požáru ve stájích v Chadwicku, při němž zemře šest velmi cenných koní, včetně favorita derby, je povolán do Newmarketu. Harry zjistí, že nejspíš nešlo o obyčejný požár, navíc se na místě najdou i lidské ostatky. Ze zaměstnanců nikdo nechybí, kdo je tedy uhořelá oběť? Harry ví o koních jen velmi málo, ve skutečnosti je nemá rád, ale je nechtěně vtažen do světa závodů plnokrevníků, kde se věnuje větší pozornost koňským hvězdám než lidem. Chadwickovi jsou závodní dynastie s dysfunkčními rodinnými vztahy. Mezi generacemi vládne nelibost a sourozenecká rivalita, která vyvěrá jako sopečné magma pod křehkou vrstvou úctyhodnosti. Harry pozná majitele favorita Derby, a když se ponoří hlouběji do nezodpovězených otázek týkajících se smrti koně, ocitne se v ohrožení života
Vydalo nakl. Kalibr v r. 2021, překlad Z. Němcová, 288 stran 
 



 

21 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za další recenzi. Toho, i pro mě nesmyslného, střídání časů jsem si nedávno všimla u jiné knihy a taky mi to přišlo přinejmenším divné.
    Měj hezký letní den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já si toho všimla poprvé - bylo to ale na místě, kde to fakt nesedělo.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Stáňo, děkuji za recenzi na knižní novinku. Musím přiznat, že jsem od Felixe Francise ještě nic nečetla, na rozdíl od knih jeho otce Dicka. Měla bych to napravit.
    Střídání minulého a přítomného času jsem už také zaregistrovala. Působí to rušivě, ale asi to bude nový trend. 😢
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme s manželem právě z Dicka přešli plynule na Felixe (oni asi dvě knihy napsali společně, takže to byl takový přechodévý můstek).

      Vymazat
  3. Taky jsem teď u dvakrát za sebou v knihovně narazila na střídání času. Nemohu říci, že by to ne mne působilo nějak rušivě.
    Titul, který jsi sem dala si píšu na seznam do knihovny. Poslední dobou tam chodím s papírkem v ruce :-) a musím říci, že je to fajn. Většinu knížek tam mají a i se mi dobře čtou.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já budu muset s papírkem chodit taky, protože pak si nikdy nevzpomenu na to, co jsem si chtěla to chtěla půjčit na základ recenzí na netu.
      Hezký den

      Vymazat
  4. Ahoj Stáni,
    já detektivky z dostihového prostředí moc načtené nemám, ale tato vypadá fakt zajímavě. Cyhstám se do knihovny, abych si napůjčovala nějaké letní čtení, především právě detektivky, které si domů zase tolik nekupuji. Píšu si tedy tuto knihu na seznam. Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, my máme s manželem Francise (oba) přečtené snad úplně všechny, co u nás vyšly. Mám jejich detektivky ráda.
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Stáni, díky za přiblížení další knihy. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
  6. Jsem na ty casy trosku hakliva, jak deti ve skole ucim psat texty:-), ale treba bych to snesla:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mne to v téhle knížce na několika místech praštilo do oka (a to na tyhle věci nejsem normálně extra citlivá).

      Vymazat
  7. Kdysi jsem četla detektivky od Dicka Francise, také z dostihového prostředí. Pěkná recenze, ale také by mi vadilo to střídání časů, to je v knihách opravdu nepříjemné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že felix Francis je, pokud jde o detektivky z dostihového prostředí, důstojným pokračovatelem svého otce.

      Vymazat
  8. Detektivka z dostihového prostředí? To mě láká!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě něco od jednoho z Francisů vyzkoušej. Podle mne se jejich knihy dobře čtou.

      Vymazat
  9. Pěkná recenze, ale dnes mě kniha příliš nezaujala :/

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)