sobota 5. června 2021

Rerbarový koláč s tvarohem

 Přeruším řadu rekapitulačních článků a aby byla nějaká změna, přidám pro změnu jeden recept, který jsem zpracovala dárek od sousedů - rebarboru.
Rebarbora neboli reveň je zelenina, která se ale v našich končinách se používá spíš jako ovoce (do koláčů, marmelád ap.). Využívají se stonky listů a to jen zhruba do června. Rebabora totiž obsahuje poměrně velké množství kyseliny šťavelové, jejíž obsah v rostlině s postupujícím časem roste, takže pozdějí by se už konzumovat neměla. Vzhledem k obsahu kyseliny šťavelové se rebarbora vždy konzumuje po tepelné úpravě a doporučuje se ji kombinovat s mléčnými výrobky.
Proto jsem při hledání receptu, jak zužitkovat pár řapíků rebarbory, které jsme na chalupě dostali, sáhla po koláči s tvarohem. Zaklád jsem našla na Toprecepty.cz a pak jsem si ho trochu volně upravila.


 
 
Suroviny (plech velikosti cca A4)
125 g hladké mouky
75 g másla
75 g moučkového cukru
2 vejce
2 lžíce zakysané smetany
2 lžičky prášku do pečiva
250 g tvarohu
cukr
1 vejce
rebarbora + cukr
drobenka (75 g hrubé mouky, 50 g cukru krystal, 50 g másla)
 


Začneme přípravou rebarbory, kterou oloupeme, nakrájíme asi na centimetrové kousky a prosypeme cukrem a necháme odležet.
Na náplň smícháme tvaroh s vajíčkem a osladíme podle chuti (rebarbora je docela kyselá, takže není nutné cukrem úplně šetřit).
A nakonec se pustíme do těsta. Máslo utřeme s cukrem, vmícháme vejce, zakysanou smetanu a nakonec mouku s kypřícím práškem. Těsto rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. Lžící na něj klademe kopečky tvarohové náplně, kterou pak rozetřeme po celé ploše. Na ní rozložíme kousky rebarbory a celý povch posypeme drobenkou. Pečeme asi 35 - 40 minut na  180° (teplota je bez záruky, na chalupě máme letitou troubu s nastavení 1 -2-3, pekla jsem většinu doby na 2, chvíli  dole na 1 , shora na 3).
 

 
Koláč je díky tvarohu hezky vláčný a rebarbora mu dává příjemně nakyslou chuť. Musím říci, že je to hodně jedlá kombinace (a určitě tenhle recept půjde využít i s rybízem). 
 







28 komentářů:

  1. Ahoj Stáni,
    moc pěkný recept, předám ho mamce. U nás doma se rebarborové koláče pekly často, ale já je nejím, nechutná mi rebarbora. Je to zvláštní, většinou mi kyselé věci dost jedou, ale zde tedy ne. Každopádně jsem v naší rodině jediná, ostatní by si ho hned dali:-) Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, můj manžel rebarboru nesnáší :). Jeden z důvodů, proč jsem pekla na ten miniplech - jedly jsme to na chalupě s mámou samy.
      Hezký den

      Vymazat
  2. No mňam. Rebarboru já můžu ♥️
    Krásnou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, já už jsem jí hrozně dlouho neměla, tak jsem si docela pochutnala.
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Stáňo, vypadá skvěle, hned bych si kousek nabídla. Já dělám rebarborový z lineckého těsta, s tvarohem, rebarboru marinuji a posypu mandlovou drobenkou. Ještě alespoň na jeden na zahradě roste :o)
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, ten tvůj koláč zní taky hodně dobře (a zaujala mne ta mandlová drobenka). My rebarboru právě na zahradě nemáme, dostali jsme ji trochu od tety...
      Hezký den

      Vymazat
  4. Koláč mého mládí. Babička ho v červnu pekla pravidelně.
    Hezkou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, máš pravdu, rebarbora je sezónní záležitost. My ji na chalupě mívali kdysi dávno, pak nějak zašla a snad od té doby jsem koláč z rebarbory neměla.
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. rebarboře jsem nikdy nepřišla na chuť. Ale tvaroh miluji, takže s jiným ovocem bych si koláč dala.
    Hezký den, Stáňo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi jako můj manžel, ten rebarboru taky nee. Ale myslí, že s rybízem to bude taky hodně dobré kombinace. Za měsíc a něco vyzkouším :D
      Hezký den i tobě

      Vymazat
  6. Rebarboru jsem snad ani nikdy neochutnala, ale upřímně mě takhle od pohledu ani neláká :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, já už jí neměla spoustu let, tak jsem si koláč vychutnala. Fotogenické to pravda moc není :)

      Vymazat
  7. Stáňo, rebarboru už jsme letos všechnu vypotřebovali. Máme ji moc rádi.
    Ať se ti vydaří nový týden. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já měla trochu rebarbory darované, my ji na zahrádce nemáme. Takže to pro mne byla vzácnost.
      Hezké dny i tobě

      Vymazat
  8. Stáni, já nemám rebarboru ráda od dětství, nevím proč. Ale tvůj koláč vypadá velmi jedle. Měj pohodový vstup do nového týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, manžel rebarboru nesnáší - taky od dětství :) - nepřesvědčila jsem ho, aby ochutnal .).
      Hezký den

      Vymazat
  9. každý rok si říkám, že ji musím zasadit,Sv.

    OdpovědětVymazat
  10. Koláč vypadá luxusně a hned bych si kousla, ale... Rebarbora je na mě prostě dost kyselá a já ty kyselé chutě zrovna moc nevyhledávám... :D Ale vypadá skvěle, to ne že ne :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám rebarboru ráda, takže jsem si ráda dala. A s tím tvarohem to není ani kyselé.

      Vymazat
  11. Marcela Nordic Passion12. června 2021 v 18:17

    Vypadá dobře, u nás ho nikdo nechce, jen já, tak ho nedělám. M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, manžel ho taky není. Využila jsem příležitosti, že jsme rebarboru dostali od na chalupě od tety, a byla s námi máma, tak jsme na koláč byly dvě. Sama pro sebe si taky koláč nepeču (pro jistotu - ne že bych ho nesnědla)

      Vymazat
  12. Odpovědi
    1. Já z rebarbory pekla výjimečně (manžel jí nerad a navíc ji nemáme na zahradě) a vychutnala jsem si to :)

      Vymazat
  13. Podobnou buchtu jsme dělali nedávno - rebarbora je do koláčů perfektní! :)

    OdpovědětVymazat
  14. Z rebarbory jsem ještě nic neměla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já po dlouhé době. Mívali jsme ji na chalupě, ale už kdysi dávno nám vymrzla a od té doby jsem si myslím neměla. Až teď jsme dostali...

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)