neděle 20. června 2021

Pomazánkové kvarteto aneb z nouze ctnost

 Když se vám na chalupě ohlásí neočekávaná návštěva, nezbývá než improvizovat. Alespoň tedy u nás, kde do nejbližšího krámu je to asi 8 kilometrů... Takže jsem prohlédla zásoby a z toho, co bylo k dispozici (moc toho nebylo - rybičky, Lučina, kus točeňáku, vajíčka...), jsem se pokusila vyrobit nějaké  pomazánky, které by se hodily na chleba i na veku, protože jsme sice měli oboje, ale obojího pomálu :). A protože to byla opravdu improvizace, tak jsem trochu vsadila na pestrost a doufala, že si každý najde aspoň jakou, která mu bude chutnat.
 

 
A jaké pomazánky jsem tedy vyrobila?
 
     
 
Rybičková
Sardinky v konzervě (rozmačkat vidličkou),  Lučina, drobně pokrájená cibulka, na dochucení trochu citronu a  plnotučné hořčice.
Salámová
Točený salám (nastrouhat nahrubo), drobně pokrájená cibulka, majolka, kari koření, kečup, pepř, trocha plnotučné   hořčice.
 

Ředkvičková 
Ředkvičky (nastrouhat nahrubo), Lučina, sůl a pepř
Vajíčková 
Vajíčko (uvařit natvrdo, nastrouhat na jemno), drobně pokrájená cibulka, Lučina, trochu majolky, sůl, pepř.


Gurmánské hody to rozhodně nebyly, ale nakonec výsledek vypadal docela dobře a snědlo se to skoro všechno. Nakonec ani nedošlo na krekry, kterými jsem hodlala zachraňovat situaci, až bude nejhůř. Ono mi taky trochu hrálo do karet to vedro, které moc chuť k jídlu nepodporuje.
 
(Fotky jsou z mobilu a focené narychlo, takže vlastně taky taková improvizace - a podle toho vypadají)




29 komentářů:

  1. Stáni, máš můj obdiv. Pomazánky miluji, ale když potřebuji něco narychlo, tak kromě rybičkové si na žádnou nevzpomenu. Takže já bych si u Tebe pochutnávala. :o)
    Měj fajn týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, jsem ráda, že se moje improvizace líbila. Na vajíčkovou jsem si vzpomněla až dodatečně (přitom doma si ji dělám možná časteji než rybičkovou), tak jsem jí honem ještě dodělávála.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Stáňo, proti takovému pohoštění by nemohl nikdo nic namítat.
    Chutnalo by mi.
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, díky :). Nakonec to docela chutnalo (manželovi tedy "nejela" kromě rybičkové, kterou nesnáší, ani ředkvičková, ale jsem psala - každý ji našel něco, co zobl)
      Hezký den

      Vymazat
  3. Děkuju za inspiraci :) Já pomazánky moc neumím, doma je mamka nikdy nedělala, tak jsem je neměla od koho odkoukat.. sama jsem se naučila vajíčkovou, kterou mám ráda :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, vajíčková je taky ani moje nejoblíbenější :).
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. A jak sis poradila ))) paráda. Rychle občerstvení je vždycky nej )))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tohle bylo fakt rychlé. Skoro stejně dlouho jsem to fotila (mně fotky jídla pořád moc nejdou a mobil to nezjednodušil).
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Ahoj Stáni,
    já jsem si pomazánky v posledních letech hodně oblíbila a dělám je často. Taky jsem musela už několikrát improvizovat a nakonec z toho vznikly často osvědčené recepty. Z těch tvých se mi moc líbí salámová, to bych mohla zkusit. Doma jsem ještě žádnou nedělala, jen šunkovou:-) Díky za tip!
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, taky pomazánky občas doma dělám. U nás je top hermelínová (do které ovšem včera chyběly suroviny), hodně dělám ještě rybičkovou a vajíčkovou. Ty dvě poslední byly už čiročirá improvizace.
      Měj se hezky

      Vymazat
  6. Milá Stáňo, tak mne nejvíce zaujala ředkvičková, tu po pravdě neznám a salámovou mám moc ráda. Skvělá inspirace, parádně zpracováno a nafoceno. ☺♥
    Krásný večer a příjemný vstup do nového týdne přeji!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, ředkvičková pomazánka byla totální improvizace, když jsem ze záhonu vyškubala zbytek ředkviček. Nám vždycky na chalupě narostou pálivé, které samotné nejsou nic moc. Většinou je likviduji na chlebu s máslem, tentokrát jsem z nich vyrobila pomazánku...
      Hezký a snad i trochu chladnější týden

      Vymazat
  7. Stáňo, zdravím. Poradila jsis dobře, v lednici něco bylo...Horší by bylo, kdyby tam byl jen kečup a hořčice. Pomazánky vypadají výborně, taky ráda dělám. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, pomazánky jsou asi taková sázka na jistotu. Ovšem z kečupu a hořčice bych nestvořila nic, naštěstí i poloprázdná lednice nějaké použitelné zdroje poskytla.
      Měj se fajn

      Vymazat
  8. to by se i líbilo,pomazánky můžu,Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám pomazánky taky docela ráda, proto mne napadly :)

      Vymazat
  9. Pomazánky dělám docela často. Ty sis poradila dobře. Většinou když se tak nějak na rychlo improvizuje, tak to dopadne dobře a naservírované chutná dobře.
    Hezký den, Stáni!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na to, že jsem improvizovala, vyýledek opravdu nebyl nejhorší.
      Měj se fajn

      Vymazat
  10. Improvizované věci jsou někdy ty nejlepší :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejlepší pomazánky mého života to nebyly :D, ale jedlé to bylo, což je nejdůležitější :)

      Vymazat
  11. Stáňo, já se dnes chystám na vajíčkovou. Mám osvědčený recept od Dity P. a ta je naše oblíbená. Jinak jsi se postavila k problému statečně a rozhodně jsi obstála :-)
    Krásný týden. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, musím se kouknout, jak dělá vajíčkovou Dita. Já střídám variantu se žervé (Lučinou), s máslem a nebo s majolkou. Preferuji tu první.
      Měj se fajn

      Vymazat
  12. Pomazánky miluju a dost často je dělám. Jen tu ředkvičkovou jsem ještě nevyzkoušela. 😀
    Měj hezké letní dny.🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, ředkvičková byla improvizace, dělala jsem ji poprvé. Příště přidám ještě vajíčko - když jsem totiž její zbytek smíchala se zbytkem vajíčkové, tak výsledek nebyl vůbec marny
      Hezký den

      Vymazat
  13. Náhodou se ti to moc povedlo! Já miluju pomazánky na čerstvý chleba :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám pomazánky taky ráda, dělávám různé a některé mám raději na chleba, jiné ne bagetu...

      Vymazat
  14. Tohle vypadá moc dobře! Fajn improvizace, na které bych vůbec nepoznala, že jde o narychlo spáchanou improvizaci. :) U nás nejvíce frčí pomazánka z tuňáka, smícháme konzervu Rio Mare napůl s lučinou. Partner ji dělá tak jednou do týdně, úplně ji miluji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :). Tuňákovou s lučinou dělám, taky ji mám ráda. Tentokrát jsem ale měla velkou konzervu a jen jednu vaničku lučiny, takže padla volba na menší sardinky. Potřebovala jsem lučinu ještě na další pomazánky, aby byl větší výběr (mj. manžel nerad rybičky z konzervy a u návštěvy jsem si taky nebyla preferencemi)

      Vymazat
  15. To by mě nenapadlo tak na rychlo udělat pomazánky a ještě takové dobré :) Salámovou jsem asi nikdy nejedla.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)