úterý 30. srpna 2022

Patricia Gibney - Ukradené životy

 Neodolala jsem nabídce slev na e-shopu Dobrovský a když  jsem tam objednávala dárek pro mámu k svátku, přihodila jsem i nějaké knihy pro mne (hlavně) a taky pro manžela. Z balíčku jsem si jako první vybrala další knihu ze série Inspektorka Lottie Parkerová. 

 

 
Inspektorka Lottie řeší případ nálezů těl mladých žen ve výkopech při silničních opravách. Tyto ženy neodpovídají popisu žádné pohřešované osoby,  nikdo je nepostrádá ani nehledá. Všechny oběti byly zabity stejným způsobem a všem chybí jedna ledvina. Současně se na Lottii obrátí cizinka s malým dítětem a prosí ji o pomoc při hledání ztracené kamarádky. A navíc se ztratila místní dívka z problematické rodiny, spolužačka Lottiiny dcery Chloe. Souvisí spolu všechny případy? Může být pachatelem stavební dělník, který nalezl všechna těla neidentifikovaných mladých žen? Zdá se, že stopy vedou do uprchlického tábora, ve kterém nyní žijí především uprchlíci z Balkánu a který vede bývalý voják Dan Russell. Ten se sice navenek tváří alespoň z počátku celkem mile, ale Lottii v jejím pátrání rozhodně nepomáhá…



Tato kniha navazuje na autorčinu prvotinu Andělé smrti. Odehrává se ve fiktivním irském městečku Rammuglin a opět se v něm setkáváme s inspektorkou Lottií. Ta se ještě nevyrovnala s traumatizujícím dopadem předchozího případu na svou rodinu ani s úmrtím manžela Adama. I přesto se po zdravotní pauze vrací do práce ke svému týmu a se svou buldočí odhodlaností se zakusuje do řešení případu.  Jenže díky tomu přestává zvládat péči o domácnost a vlastně i v podstatě přehlíží problémy svých tří dětí. Lottie je v tomto směru hodně rozporuplná postava – jako vyšetřovatelka se do řešení případu vrhá po hlavě s velkým osobním nasazením. Na druhou stranu úplně selhává jako matka a její komunikace s týmem (a zejména s kolegou Markem Boydem) je všechno, jen ne ideální. Někdy jsem fakt měla chuť s ní zatřepat a říci jí, aby se vzpamatovala…
 

 
Autorka v příběhu otvírá kontroverzní téma  obchodu s bílým masem i obchodu s lidskými orgány a prostřednictvím jedné postavy se vrací i do období války v Kosovu a ke zvěrstvům, k nimž v jejím rámci docházelo (úvodní kapitola je fakt dost drsná).
Příběh je opět hodně strhující, napínavý – četl se opravdu jedním dechem. Oceňuji i vazbu na kontroverzní témata ze současnosti, resp. z velmi blízké minulosti. Ale trochu mám dojem, že tady už autorka  namíchala dohromady těch témat moc – třeba  linka s únosem Maeve je už podle mne trochu samoúčelná a příběh zbytečně zatěžuje. I v samotném rozuzlení je trochu komplikovanější se zorientovat – právě pro tu propletenost různých příběhů.
Váhala jsem mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami, nakonec jsou to čtyři, a to ze dvou důvodů – jednak právě pro tu propletenost a pak i kvůli rozervanosti Lottie (zdá se mi, že už ji autorka trochu přehání, a taky že už se z temné minulosti vyšetřovatelů stává trochu klišé).  Ale určitě sáhnu i po další knize s inspektorkou Lottie - už proto, abych zjsitila, jak se dál bude vyvíjet.
✦✦✦✦✧ 
 

 
Anotace
Silniční dělník objeví ve výkopu tělo těhotné dívky. Téhož dne se u dveří inspektorky Lottie Parkerové objeví cizinka se synkem a prosí o pomoc při hledání ztracené přítelkyně. Když tentýž kopáč najde další mrtvolu, vyšetřovatelka musí mobilizovat veškeré síly a vypátrat, jak jsou tyto dvě oběti propojeny. Jenže záhy zmizí další dvě dívky… Ukradené životy jsou druhou knihou z celosvětově velmi úspěšné detektivní série s inspektorkou Lottie Parkerovou, která se teď střetne s takovými zrůdnostmi, jako je obchod s bílým masem a lidskými orgány či sebepoškozování, a tento případ je tak snad ještě temnější než ten předchozí, který se u našich čtenářů a čtenářek setkal s velkým ohlasem.
Vydalo nakl. Kalibr v r. 2019, překlad L. Faltejsková, 376 stran 
 

 

 

18 komentářů:

  1. Stáni, díky za další recenzi. I já využívám často slevy na Dobrovského a nakupuju knihy jako dárky jen tak. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já už knížky skoro nekupuju, spší si půjčuji, ale občas udělám výjimku.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Stáně, děkuji za recenzi! Těchto slev jsem nevyužila, ale Adam myslím ano :o)
    Měj se moc hezky, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já tentokrát slevám neodolala. Jen dárek pro mámu jsem kupovala nezlevněný :). Hezký den i tobě

      Vymazat
  3. Pěkná recenze, ale asi nic pro mě :D.

    OdpovědětVymazat
  4. Já mám nějaký útlum....ve všem....jen ve čtení ne :-) A za tento tip děkuji.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Stáňo, můj čas na čtení teď přichází, v létě jsem pořád někde v terénu. Zase začnu chodit do knihovny. Měj se dobře, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, já taky chodím hodně do knihovny. Domů už si knižky kupujeme vlastně jen jako dárky. Tohle byla po delší době zas výjimka (kupovala jsem knihy asi za 1000 kč)
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Marcela Nordic Passion1. září 2022 v 20:29

    Stáňo, děkuji za informace o další knize. Nezní to úplně špatně. M .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Propadák to nebyl, autorka si vybírá zajímavá témata (v minulé knížce to bylo zneužívání v církvi). Další knížce této autorky se bránit nebudu...

      Vymazat
  7. Na slevy jsem také koukala, ale žádná kniha mě natolik nezaujala.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Stáni,
    kniha nevypadá špatně, když i potkám v knihovně, určitě ji zkusím. Doma mám nyní fakt dost nových knih, takže se snažím přečíst především ty.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je druhá knížka ze série s inspektorkou Lottie, první jsou Andělé smrti, možná je lepší začít jimi.
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. Děkuji za zajímavou recenzi. Až zase bude možné stahovat e-knihy, mám na tuhle sérii zálusk. 🙂

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)