pátek 25. března 2022

Lisa Gaednerová - Chyť mne

Po dvou českých historických detektivek přišel čas zase na trochu něco jiného. U detektivek jsem tedy zsůtala, ale vrátila jsem se do současnosti a sáhla jsem tentokrát po americké autorce. Knížku mi přinesla kolegyně, která ví, že že čtu hodně detivky. Ona ji od někoho dostala a u nich je naopak  nečte nikdo. 
 

 
Charlene, mladá žena, kterou ošklivě týrala v dětství její psychopatická matka, je  přesvědčená,  že ji chce někdo zabít. A má proto celkem pádné důvody. Její dvě nejlepší kamarádky byly zavražděny – stejným způsobem, ve stejný den, jen s rozestupem roku. A Charlene je přesvědčená, že ona je další na řadě. Aby po sobě zametla stopy, přestěhuje se do Bostonu, kde pracuje jako operátorka tísňové linky, s nikým se nestýká a jen trénuje box a střelbu, aby byla na svého vraha připravená.
Seržantka D.D. Warrenová je detektiv bostonské policie. A taky čerstvá matka, která teprve hledá způsob jak tuto svou novou roli skloubit se svou prací. Právě vyšetřuje případy zastřelených pedofilů, když ji osloví Charlene  a požádá ji, aby vyšetřila její vraždu i vraždy jejích kamarádek. D.D. se to nejprve zdá bizarní, ale pak se o případy vražd Charleniných přítelkyď začne zajímat. Jenže si pořád není jistá, zda má Charlene věřit, protože intuice jí napovídá, že Charlene ještě něco skrývá.

 

V knížce se střídají kapitoly psané „ich“ formou (Charlene),  klasickou „er“ formou (D.D. a taky malý Jess, který se do případu zaplete) a kraťoučké kapitoly vztahující se k neznámé Abigal, které jsou stále stejné a vyvolávají ve čtenáři jen otázku… Příběh je velmi čtivý a udržel mne v napětí skoro až do konce. Pachatele jsem sice tušila už pár kapitol před ním, ale motiv a jak to celé opravdu bylo, se seskládalo až úplně na konci. Zajímavý byly i části věnované pátrání po pedofilech a příběh malého Jesseho svědčící o tom, jak snadné může být nechat se vlákat do pasti pedofila.  Sympatické a uvěřitelné byly i obě hlavní postavy Charlene i D.D. Prostě samé kladné body… Jen obálka mne nijak nezaujala – ani motivem ani barevně… Ale po nějaké další knížce autorky se v knihovně určitě podívám. 
✦✦✦✦✦

 
 
Anotace
Seržantku D. D. Warrenovou z bostonského detektivního oddělení hned tak něco nepřekvapí, Charlene Rosalind Carter Grantová ji však dokonale zaskočí: prosbou o vyšetření své vlastní vraždy – Charlene je přesvědčena, že ji někdo usiluje o život. Dva roky po sobě zemřely dvě její nejlepší kamarádky – obě 21. ledna, obě rukou neznámého vraha. Blíží se další 21. leden a Charlene počítá hodiny do své smrti. Ale rozhodně se nevzdá bez boje... V D. D. však hlodá podezření: Je Charlene obětí, nebo pachatelkou dokonalých zločinů? A co ji spojuje s chladnokrevnými vraždami bostonských pedofilů, které vypadají, jako by si někdo vyřizoval účty?  
Vydal Knižní klub v r.  2013, překlad T . Jandourková, 384 stran 
 

 

18 komentářů:

  1. Stáni, ráda jsem si přečetla další tvoji recenzi. Měj klidnou sobotu.

    OdpovědětVymazat
  2. To bude kniha mého žánru,jednou za čas detektivky mohu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se líbila, tak snad by mohla zaujmout i tebe...

      Vymazat
  3. Děkuji za tip na dobrou detektivku, Stáňo a přeji pohodovou sobotu. Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Četla jsem už před časem a moc se mi líbila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mne zaujala taky a určitě se po nějaké knížce od této autorky mrknu v knihovně.

      Vymazat
  5. Zajímavá kniha, docela mě upoutala a to detektivky nečtu vůbec.. Já mám na blogu recenzi na další knihu od Julie Caplin :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, četla jsem. Něco dalšího od Julie Caplinové bych si taky ještě ráda přečetla.

      Vymazat
  6. Ahoj Stáni,
    autorku ani knihu vůbec neznám, ale tvůj popis mě dost zaujal a hodně by mě zajímalo, kdo je pachatelem:-) Po knize se podívám u nás v knihovně...
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, myslím, že by se ti mohla líbit. Já autorku taky neznala, ke knížce jsem přišla úplně náhodně od kolegyně.

      Vymazat
  7. Odpovědi
    1. Musím říci, že mne ta knížka příjemně překvapila.

      Vymazat
  8. Ahoj Stáni, knihu od vidění znám, ale zřejmě jsem jí nečetla. Děkuji za recenzi a tip na dobrou detektivku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuhle knížku bych klidně doporučila, myslím si, že se čte velmi dobře.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)