neděle 12. prosince 2021

Perníčky

 Dala jsem sama sobě před časem slib, že si postupně na blog napíšu všechny recepty na cukroví, které peču  na Vánoce (ono se mi to občas hodí - když jsem letos pekla marokánky, šla jsem si pro recept právě na blog, protože papírek, na kterém ho mám napsaný, jsem nemohla najít). Po předloňských oříškových pusinkách  a marokánkách a loňských  lineckých kolečkách a kokosovém salámu tedy přichází řada na další cukroví, které u nás na stole nesmí chybět. 


 
Suroviny
250 g hladké mouky
60 g másla
60 g cukru moučka
1 vejce + 1 vejce na potření
1,5 lžíce medu
1,5 lžíce kakaa
30 g strouhané čokolády (hořká, na vaření)
0,5 balení prášku do perníku
Na polevu
150 g moučkového cukru (2x prosátého)
1 bílek (z menšího vejce)
1 lžička citronové šťávy + 1 lžička škorobové moučky 
 

 
Změklé máslo utřeme s cukrem, vejcem a medem. Přidáme kakao a strouhanou čokoládu  a nakonec mouku smíchanou s práškem do perníku. Já to většinou hodím do robotu  a až nakonec propracuji ještě ručně. Těsto těsto necháme chvíli odpočinout v lednici. Pak ho rozválíme na pomoučněné ploše (já válím přímo na lince) na placku silnou asi  3 mm. Vykrájené tvary pečeme na asi 170° C asi 5 minut. Hned po vyndání z trouby je ještě horké  potřeme rozšlehaným vajíčkem. Po vychladnutí zdobíme cukrovou polevou, na kterou utřeme cukr s bílkem, citronovou šťávou a škrobovou moučkou (škrobovou moučku mi někdo kdysi poradil, že je s ní poleva výrazně bílá a nemusíte mít strach - v chuti cítit není). Skladujeme  v  plechové dóze v chladu a vlhku.
 



29 komentářů:

  1. Stáňo, perníčky máš moc hezké. Já jsem měla recepty taky na papírech všude možně, tak jsem si zavedla malý šanon a5, kde je mám hezky seřazené a už nic nehledám. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, děkuji. Já mám část receptů v malém kroužkovém bloku, ale něco už jen na papírkách do toho bloku zastrčených a ty mají tendenci mizet. Takže hledám...
      Hezký den

      Vymazat
  2. Stáni, nádherné perníčky, krásně nazdobené. Já taky chodím na blog pro recepty, je to celkem rychlé. Měj pohodový vstup do nového týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, děkuji, těší mne, že se ti moje výtvory líbí.
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Stáňo, máš je moc hezké a podle složení surovin na těsto musí i dobře chutnat.
    Pekla jsem minulý víkend, byla tu Terka - vrchní zdobička a moc jsme si to odpoledne všichni užili.
    Přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tehle recept je fakt dobrý, perníčky se dají jíst v podstatě hned. U nás zbyla role zdobičky na mne :), i když tedy extra výtvarné nadání nemám.
      Hezký den

      Vymazat
  4. Taky mám perníčky upečené - ty nesmí chybět - hlavně pro vnuka :-). Upečíno mám už vlastně všechno.
    Už toho peču tak nějak přiměřeně, doba kdy mizelo rychle je už prostě v nenávratnu.
    Měj pěkný den, Stáni !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mně už vlastně chybí jen nepečené a pak kokosové kostky, které mají tendenci tvrdnout, takže je taky peču asi pár dnů před Vánoci.

      Vymazat
  5. Jé, ty vypadají krásně. Já jsem si letos pořídila i vykrajovátka takový hezký a nakonec perníčky dělat nebudu...on to stejně nikdo moc nejedl, ale příští rok už je udělám, nebo třeba na Velikonoce :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, u nás perníčky docela mizí, i na žebříčku oblíbenosti jsou před ním jiné druhy (třeba vosí hnízda)

      Vymazat
  6. Krásné a ty ozdoby, taky nějaké podobné mám, , jen netuším kde. Letošní výzdobu hodně zanedbávám musím přiznat. Moc povedené perníčky a máš z toho krásné fotky. ☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, ozdoby jsem kdysi dostala v jednom swapu a pak si je ještě od té paní objednávala pro kolegyně - moc se mi líbí. A díky za pochvalu fotek

      Vymazat
  7. Stáňo, perníčku u nás musí být jak na Vánoce, tak Velikonoce.
    Máš je pěkně nazdobené i vyfocené.
    Pěkný večer přeji. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, u nás jsou perníčky vánoční záležitost. Na Velikonoce spíš upeču vajíčka z lineckého těsta, ale perníčky jsem nedělala snad nikdy.
      Hezký den

      Vymazat
  8. Stáni, máš krásné perníčky. Já mám recept jiný, ale na polevu téměř stejný. Jen ty mé jsou dost tvrdé a musí se opravdu odležet. :o)
    Přeji fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, tak tyhle moje perníčky se dají jíst v podstatě hned.
      Hezké dny i tobě

      Vymazat
  9. já perníčky nepeču...máš je krásné,Sv.

    OdpovědětVymazat
  10. Máš je nádherné. Moc se ti povedly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji. Já se zdobením vždycky bojuju, tak ráda slyším, že výsledek vypadá obstojně.

      Vymazat
  11. Stano, krasne je mas. S temi recepty to mam podobne, chodim si pak k sobe na blog a ne do sesitu:-), pokud tam ten recept vubec mam. Obdivuji zdpbeni, to ja stale neumim. Letoas navic nemam ani jeden druh cukrovi:-(. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, já na zdobení vždycky dlouho odhodlávám - nejsem bůhví jak výtvarně nadaná nebo manuálně šikovná, tak je to trochu boj. Ale nakonec to fakt snad nedopadlo nejhůř :). Já zas letos nějak nemám nápady na dárky.

      Vymazat
  12. Perníčky mám moc ráda! Peču recept podle babičky, který je bezkonkurenční :) Každý rok si říkám, že se na to zdobení vyprdnu, ale stejně mě pak vždycky někdo přemluví. Perníčky mám upečené, ale na to zdobení ještě čekají :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, já se ke zdobení taky vždycky odhodlávám, protože je to taková patlačka. Občas vyhrožuju, že je tou polevou natřu celé štětcem. Ale nakonec to vždycky nějak dám :). Tak ať ti jde zdobení od ruky

      Vymazat
  13. Ahoj Stáni,
    u nás doma perníčky vůbec neděláme. Já vždy nějaké dostanu od kolegyně, ale vlastně je ani moc nevyhledáváme. Já jsem fanoušek hlavně lineckého s marmeládou, to je to pravé pro mě:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, u nás perníčky miluje hlavně syn. Já mám asi nejraději marokánky a kokosový salám. A taky vosí hnízda.

      Vymazat
  14. My letos perníčky nedělali, ale mám je jinak strašně ráda!

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)