Loni jsem na blog přidala dva recepty vánočního cukroví, bz kterého by u nás snad ani nebyly Vánoce (kuk sem a sem), tak jsem si řekla, že letos přidám další dva. Recept na linecká kolečka jsem sem dala už skoro před měsícem, dneska doplním recept na rychlý nepečený druh, který dělám těsně před Vánoci. Je to taková vzpomínka na dětství, kterou jsem lehce upravila (ale tedy dietní nebo zdravé cukroví to není ani náhodou).
Suroviny
125 g dětských piškotů
90 g cukru moučka
100 g kokosového oleje
1 vejce
25 g kakaa
1 vanilkový cukr
rozinky, kandované ovoce, sušené ovoce, příp. mandle nebo ořechy - velká hrst
rum podle chuti
strouhaný kokos
125 g dětských piškotů
90 g cukru moučka
100 g kokosového oleje
1 vejce
25 g kakaa
1 vanilkový cukr
rozinky, kandované ovoce, sušené ovoce, příp. mandle nebo ořechy - velká hrst
rum podle chuti
strouhaný kokos
Piškoty rozdrtíme válečkem na nudle (nebo rozsekáme v chopperu) - většina by měla být rozdrcená v podstatě na prášek, část by měla zůstat v kouscích. Pokud nám zbyly nějaké nepovedené kousky jiného cukroví, můžeme je přidat k piškotům. Rozinky namočíme do trochu rumu. Vejce utřeme s oběma cukry, přidáme kakao, rozdrcené piškoty, rum a přelijeme rozpuštěným kokosovým olejem. Přisypeme pokrájené kandované a sušené ovoce, trochu kokosu, případně sekané mandle nebo ovoce. Propracujeme tak, aby se všechny suroviny spojily a necháme odpočinou v lednici, aby tuk trochu ztuhl. Pak z hmoty tvarujeme válečky - salámky, které obalíme ve strouhaném kokosu. Skladujeme v chladu a před podáváním krájíme na plátky.
Tak co - kdo se při čtení tohle receptu zděsil? Syrové vejce, tuk, hromada cukru... (v tom případě vězte, že původní verze, která pochází asi tak z první poloviny sedmdesátých let minulého století, obsahovala ztužený pokrmový tuk a cukru o polovinu víc 😁) . Ale já tohle cukroví prostě miluju... (a když miluješ, tak musíš)
Moje mamka ho dělávala...
OdpovědětVymazatPřeji krásné dny vánoční. J
On to je takový trochu retro recept :)
Vymazatměj se pěkně
Vypadá krásně 👍
OdpovědětVymazatDěkuji
VymazatStáňo, vypadá k nakousnutí. Stejný dělávala teta.
OdpovědětVymazatPřeji krásné vánoční svátky a lepší rok 2021 ve zdraví. Jitka
Jitko, díky. Tohle je fakt recept mého dětství :)
VymazatHezké svátky i tobě
Stáňo, takové cukroví dělávala má teta, která je v nebi. Vždycky to bylo moc dobré a vonělo po rumu. Zda to byl rum nebo trest, to opravdu nevím. Zdraví Iwka
OdpovědětVymazatIwko, tak to moje určitě voní rumem - bez něho by to nebylo ono.
VymazatMěj se pěkně
díky za recept do sbírky,Sv.
OdpovědětVymazatRádo se stalo.
VymazatStání, některé věci prostě ošidit úplně nejde, tak ať chutná jako vždycky.
OdpovědětVymazatKrásné, pohodové a ve zdraví vánoce.
Hani, mně se právě myslím povedlo vyladit tu chuť takovou, jak si ji pamatuji z dětství a trochu vypustit největší "prasárny" - ubrat cukru a hlavně nahradit 100% ztužený tuk (jehož zbytek jsem pak vždycky v létě vyhazovala, protože ho jinak na nic nepoužívám)
VymazatKrásné Vánoce i tobě
Tak ten letos nemám a většinou ho dělám!
OdpovědětVymazatMáš ho skutečně k nakousnutí!
Stáňo, přeji krásné Vánoce. Helena
Heleno, děkuji a přeji i tobě krásné Vánoce
VymazatTohle mám taky moc ráda. :-)
OdpovědětVymazatMartino, pro mne je to jedno z nejoblíbenějších vánočních cukroví.
VymazatAhoj Stáni,
OdpovědětVymazatneznám to, ale jsem si jistá, že by to doma mělo veliký úspěch. Příští rok to určitě zkusím taky:-) Díky za tip!
Hanka z ciculka.cz
Hani, na výrobu je to jednoduché, je to velmi jedlé, jen o energetické hodnotě je lepší nepřemýšlet. Ale o Vánocích se trochu hřešit může ;-)
Vymazat