středa 23. prosince 2020

Kokosový salám

 Loni jsem na blog přidala dva recepty  vánočního cukroví, bz kterého by u nás snad ani nebyly Vánoce (kuk sem a sem), tak jsem si řekla, že letos přidám další dva. Recept na linecká kolečka jsem sem dala už skoro před měsícem, dneska doplním recept na rychlý nepečený druh, který dělám těsně před Vánoci. Je to taková vzpomínka na dětství, kterou jsem lehce upravila (ale tedy dietní nebo zdravé cukroví to není ani náhodou).
 

Suroviny
125 g dětských piškotů
90 g cukru moučka
100 g kokosového oleje
1 vejce
25 g kakaa
1 vanilkový cukr
rozinky, kandované ovoce, sušené ovoce, příp.  mandle nebo ořechy - velká hrst
rum podle chuti
strouhaný kokos 
 

Piškoty rozdrtíme válečkem na nudle (nebo rozsekáme v chopperu) - většina by měla být rozdrcená v podstatě na prášek, část by měla zůstat v kouscích. Pokud nám zbyly nějaké nepovedené kousky jiného cukroví, můžeme je přidat k piškotům. Rozinky namočíme do trochu rumu. Vejce utřeme s oběma cukry, přidáme kakao, rozdrcené piškoty, rum a přelijeme rozpuštěným kokosovým olejem. Přisypeme pokrájené kandované  a sušené ovoce, trochu kokosu, případně sekané mandle nebo ovoce. Propracujeme tak, aby se všechny suroviny spojily a necháme odpočinou v lednici, aby tuk trochu ztuhl. Pak z hmoty tvarujeme válečky - salámky, které obalíme ve strouhaném kokosu. Skladujeme v chladu a před podáváním krájíme na plátky.
 

Tak co - kdo se při čtení tohle receptu zděsil? Syrové vejce, tuk, hromada cukru... (v tom případě vězte, že původní verze, která pochází asi tak z první poloviny sedmdesátých let minulého století, obsahovala ztužený pokrmový tuk a cukru o polovinu víc 😁) . Ale já tohle cukroví prostě miluju... (a když miluješ, tak musíš)


18 komentářů:

  1. Moje mamka ho dělávala...
    Přeji krásné dny vánoční. J

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On to je takový trochu retro recept :)
      měj se pěkně

      Vymazat
  2. Stáňo, vypadá k nakousnutí. Stejný dělávala teta.
    Přeji krásné vánoční svátky a lepší rok 2021 ve zdraví. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, díky. Tohle je fakt recept mého dětství :)
      Hezké svátky i tobě

      Vymazat
  3. Stáňo, takové cukroví dělávala má teta, která je v nebi. Vždycky to bylo moc dobré a vonělo po rumu. Zda to byl rum nebo trest, to opravdu nevím. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, tak to moje určitě voní rumem - bez něho by to nebylo ono.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  4. Stání, některé věci prostě ošidit úplně nejde, tak ať chutná jako vždycky.
    Krásné, pohodové a ve zdraví vánoce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, mně se právě myslím povedlo vyladit tu chuť takovou, jak si ji pamatuji z dětství a trochu vypustit největší "prasárny" - ubrat cukru a hlavně nahradit 100% ztužený tuk (jehož zbytek jsem pak vždycky v létě vyhazovala, protože ho jinak na nic nepoužívám)
      Krásné Vánoce i tobě

      Vymazat
  5. Tak ten letos nemám a většinou ho dělám!
    Máš ho skutečně k nakousnutí!
    Stáňo, přeji krásné Vánoce. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Odpovědi
    1. Martino, pro mne je to jedno z nejoblíbenějších vánočních cukroví.

      Vymazat
  7. Ahoj Stáni,
    neznám to, ale jsem si jistá, že by to doma mělo veliký úspěch. Příští rok to určitě zkusím taky:-) Díky za tip!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, na výrobu je to jednoduché, je to velmi jedlé, jen o energetické hodnotě je lepší nepřemýšlet. Ale o Vánocích se trochu hřešit může ;-)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)